Teatrul de păpuși este una dintre cele mai vechi forme de a spune povești și de a bucura publicul.
Teatrul în general și cel de păpuși în special, are menirea de a stimula și de a cultiva copiilor și nu numai, fantezia, creativitatea și bucuria jocului, lucru făcut și ce teatrul de păpuși și tineret „Alexandru Misiuga”, aflat acum la ceas aniversar.
Astfel, la data de 15 noiembrie de la ora 17.00, bistrițenii sunt așteptați la reprezentaţiile teatrului bistriţean, care au bucurat nu doar pe copiii din judeţul nostru, ci şi pe cei din străinătate, având în vedere deschiderea pe care o are teatrul ca limbaj universal prin jocul cu măşti.

Teatrul de păpuși a luat ființă în anul 1955, avand ca specific o activitate cu spectacole adresate copiilor. Denumirea trupei, în acea vreme, era NICHIPERCEA. Printre cei care a înființat trupa teatrului de păpuși este epigramistul și mai târziu baronul Alexandru Misiuga.
Multe din piesele de teatru importante, montate de-a lungul timpului, au avut ecou multă vreme în sălile de spectacole. Dintre piesele de teatru jucate atunci amintim: ”Comoara din ladă”, ”Vasilache la nuntă”, ”În așteptarea lui moș gerilă”, ”Boroboațele lui gigel”, ”De-ale lui păcală”, ”Prima lecție” și altele. O mare parte din piesele de teatru au fost scrise de epigramistul Alexandru Misiuga.
Printre păpușarii de care se leaga istoricul de peste 5 decenii îi amintim pe: Al. Misiuga, Elvira Botoș, Cornel Botoș, Sultana Sălvan, Rozalia Brendea, Maria Pop, Virgil Rațiu și alții. Numeroasele participari la festivaluri nationale au adus teatrului importante premii.
În prezent trupa teatrului de păpuși poartă denumirea unuia dintre cei care i-a dat ființa Alexandru Misiuga.
În anul 2008 trupa de păpușari a participat la Festivalul Pogacilor din Keteihaza-Ungaria, unde s-a jucat, pe scenele festivalului teatrul pentru copii SCUFIȚA ROȘIE de Ch. Perrault, adaptarea și regia Cornelia Apostol. În anul 2009 trupa de păpușari a participat cu piese de animație la Festivalul Internațional de folclor și măști din Castrovillari-Italia. Pe scenele festivalului din Italia păpușarii au prezentat un moment-colaj din poveștile aparținând repertoriului trupei.
În anii 2007 – 2009 trupa Al. Misiuga a participat la Festivalul Național de Teatru „L. Rebreanu”. S-au jucat piesele de teatru pentru copii: ”Pescarul și peștisorul de aur”, ”Hansel și grettel”, ”Capra cu trei iezi” și ”Scufița roșie”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.