În cadrul parteneriatului dintre Liceul de Muzică „Tudor Jarda” şi Biblioteca Judeţeană „George Coşbuc”, bibliotecare de la secţia „Împrumut pentru copii” au lansat invitaţia de a celebra 157 de ani de la naşterea scriitorului Duiliu Zamfirescu.

Astfel, Biblioteca Judeţeană a fost gazda unei activităţi ce a avut ca scop aducerea în prim-plan a componentelor operei literare. Tema aleasă a fost raportul dintre realitate şi ficţiune, aşa cum poate fi el interpretat şi „tradus” într-un limbaj accesibil celor mici.

„Deşi elevii clasei a V-a nu mai făcuseră cunoştinţă cu opera scriitorului Duiliu Zamfirescu, ei au fost introduşi în universul imaginat de acesta prin intermediul prezentării realizate de către d-nul informatician Camil Hosu și de către d-na bibliotecar Rodica Bădăluță. Însoţiţi de d-na profesor Roxana Kovacs, elevii clasei a V-a au reuşit să transpună prin creaţiile lor – literare sau plastice – universul rural de altădată, împletind în cadrul aceleiaşi ore entuziasmul descoperirii noilor informaţii, cât şi plăcerea de a vorbi despre timpuri cunoscute doar prin intermediul poveştilor. S-au depănat amintiri, s-au citit pasaje din operele lui Duiliu Zamfirescu, creaţii literare ale copiilor, iar ora a trecut, aşa cum mărturisesc copiii, „ca un vis”. Până la urmă, ceea ce primează este dorinţa elevilor de a reveni oricând cu plăcere, îmbogăţiţi mereu de noi şi noi cunoştinţe”, informează Prof. Roxana Kovacs.

Duiliu Zamfirescu a fost un scriitor român, membru titular și vicepreședinte al Academiei Române.
A scris versuri, proză scurtă, piese de teatru, dar cea mai importantă contribuție a sa la literatura română o reprezintă romanele sale din Ciclul Comăneștenilor (Viața la țară, Tănase Scatiu, În război, Îndreptări și Anna). Acestea se constituie în primul ciclu din literatura română, asemănător ciclului Les Rougon-Macquart al lui Emile Zola. Cele cinci volume au fost scrise departe de țară, la Roma, când autorul lucra la legația română din Italia. La acestea se adaugă primul roman epistolar din literatura noastră, Lydda. Prin intermediul familiei Comăneșteanu, reprezentantă a vechii boierimi, opusă parveniților de teapa odiosului personaj Tănase Scatiu, romancierul ne oferă imaginea complexă a societății românești de la finele veacului al XIX-lea.

12186555_1920067748219081_7363753025973314969_o

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.