Puțini știu că persoanele implicate în agricultura de subzistență pot beneficia de servicii integrate de informare, consiliere, programe de formare consiliere și consultanță pentru demararea unei afaceri. În plus, pot obține și premii dacă ideile acestora sunt aplicabile.

Asociaţia pentru Infrastructură Regională şi Dezvoltare Durabilă (AIRDD) Someş Dej în parteneriat cu CDM Consulting SRL (Cluj-Napoca) a premiat 24 de persoane ocupate în agricultura de subzistență din județele Bistrița-Năsăud și Cluj în urma participării la concursul de planuri de afaceri ”Acceptă provocarea, deschide-ți propria afacere” organizat în cadrul proiectului ”Calificare şi antreprenoriat – soluții durabile pentru persoanele ocupate în agricultura de subzistență” finanțat în cadrul Programului Operațional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013.
În cadrul proiectului ”Calificare şi antreprenoriat – soluții durabile pentru persoanele ocupate în agricultura de subzistență” AIRDD Someș Dej și organizația parteneră CDM Consulting SRL (Cluj-Napoca) asigură furnizarea unor servicii integrate de informare, consiliere, programe de formare profesională și consultanţă pentru demararea unei afaceri. Beneficiarii direcți ai acestor servicii sunt persoanele ocupate în agricultura de subzistență. 24 dintre absolvenții cursurilor de competențe antreprenoriale organizate în cadrul proiectului menționat au acceptat provocarea și au deschis propria afacere.
Planurile de afaceri premiate s-au materializat în 24 de afaceri deschise în localitățile Maieru, Parva, Căianu Mic, Runcu Salvei, județul Bistrița-Năsăud; Gilău, Cuzdrioara, județul Cluj. Domeniile alese de cei care au părăsit agricultura de subzistență devenind antreprenori au fost dintre cele mai variate- salon de coafură și frizerie; unități de cazare; laborator de cofetărie; unitate de producție și comercializare produse de patiserie; comercializare textile- artizanat; producere și comercializare flori; prelucrare ceară de albine; creșterea albinelor și comerț cu produse apicole; colectare și valorificare fructe de pădure; plantație de căpșuni; prelucrarea lemnului; fermă de ovine-procesare lapte; microfermă găini ouătoare. Valoarea cumulată a premiilor acordate a fost de 120.000 lei.

Proiect cofinanţat din Fondul Social European în cadrul Programului Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013 ”Investeşte în Oameni!”, Axa prioritară nr.5 ”Promovarea măsurilor active de ocupare”, Domeniul major de intervenţie 5.2 „Promovarea sustenabilităţii pe termen lung a zonelor rurale în ceea ce priveşte dezvoltarea resurselor umane şi ocuparea forţei de muncă „.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.