Centrul Național de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică, a emis o alertă referitoare la apariția în România a unui malware care blochează cardurile în bancomat cu scopul de a sutrage bani.
În anii 1998-2000, infractorii români au fost primii care au importat din America în Europa, metoda de copiere a benzilor magnetice ale cardurilor. Următorul pas a fost să pună la bancomat o cameră pentru a putea vizualiza codul PIN al cardului.
„În urma analizei efectuate asupra acestui malware, experţii în securitate cred că ajunge să infecteze bancomatele prin intermediul stickurilor USBPractic, malware-ul se copiază pe fiecare dispozitiv de care este ataşat stickul. În momentul în care intră în contact cu un PC conectat la un bancomat, virusul se activează şi infectează bancomatul”, potrivit ziarului Ring.
Metoda blocării cardurilor în bancomate este extrem de riscantă pentru infractori, deoarece în momentul în care cardul este blocat în bancomat, îl pune să scoată bani direct dacă este băgat un malware și atunci nu mai e nevoie să aștepte până posesorul cardului pleacă.
În privința recuperării banilor, dacă un posesor al unui card merge la bancă și spune că nu a făcut tranzacția x, în acest caz banca are două variante: ori îţi arată un ordin de plată semnat de tine, o poză cu tine la bancomat, un IP de pe care s-a făcut tranzacţia respectivă, ori îţi dă banii înapoi în 60 de zile.
Bistritenii trebuie sa fie precauti, iar dacă li se întâmplă să le fie blocat cardul, trebuie să apeleze un număr de telefon al băncii care se găsește scris și pe bancomat și să nu părăsească acel loc.