La finele acestei luni va avea loc cea de-a şasea ediţie a Bistriţei Medievale. Evenimentul se va desfăşura, ca de obicei, în Centrul istoric al municipiului.

 

A venit vremea sa ne reconstruim Cetatea!

Acesta ar putea fi laitmotivul ediţiei a VI-a a Serbărilor Bistriţei medievale, care se vor desfăşura în perioada 29.06.- 01.07. în perimetrul Centrului Istoric al Bistriţei.
Evenimentul este organizat de Asociaţia Culturală Bistriţa Medievală şi Centrul Cultural Municipal “George Coşbuc” şi îşi propune să redescopere şi să valorifice istoria medievală a Bistriţei, oraş-cetate reprezentativ pentru perioada medievală a Transilvaniei. Asemeni tuturor ediţiilor anterioare, subiectul central al festivalului va fi reconstituirea unui moment istoric din trecutul oraşului, tema aleasă pentru ediţia din acest an a festivalului fiind Colonizarea Nosnerland-ului de către saşi şi Marea invazie tătară de la 1241.  Dramatismul acelei perioade va fi retrăit de bistriţeni printr-un scenariu istoric la care vor participa mai multe ordine cavalereşti din Transilvania. Punctul culminant al momentului istoric va fi reconstituirea unei replici a cetăţii medievale a Bistriţei, în chiar zilele festivalului.
Pe durata Serbărilor Bistriţei medievale 2012, pe Pietonal va fi amenajat Târgul medieval, la care au fost invitaţi meşteri populari şi artizani atent selectaţi de organizatori. Noutatea acestei ediţii a târgului o reprezintă prezenţa unor meşteri tradiţionali din Turcia, Spania şi Irlanda de Nord, invitaţi de CCI BN în cadrul proiectului EU4Us.
Între ordinele de cavaleri şi formaţiile artistice invitate la Serbările Bistriţei medievale 2012 se numara Paladinii de Terra medies, Luptătorii Silfr Haukr (în traducere liberă din vikingă însemnând “Şoimul de argint”) din Oradea, Scutierii de Muhlbach, Garda de Bistriţa şi Cavalerul Hartmann, respectiv, Bordo Sarkany (Ungaria), Truverii, Patrik O’Mahoney, NOSA şi alţii. “Menestrelii veacului XXI” vor fi în acest an trupa belgradeană Ortodox celts şi Hara, care vor concerta în încheierea zilelor de sâmbătă, respectiv duminică.
Serbările Bistriţei medievale 2012 se vor încheia cu un spectacol de animaţie cu foc, prezentat de trupa  Juggling Cluj.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.