Felicia Lucica Dumitru, în vârstă de 36 de ani, a lucrat toată viaţa în sistemul medical din România. În ultimii 10 ani ai carierei a activat la serviciul UPU SMURD, ca asistent medical.
Zi de zi, timp de un deceniu a ajutat și chiar a salvat sute de vieţi.
Pe lângă slujba solicitantă şi-a făcut timp şi pentru cei doi copii: o fată de 10 ani şi un băiat de 15 ani.
Drama Feliciei a început în urmă cu an, când a aflat că are cancer de piele în stadiul IV. Toate astea după o operaţie care avea să dezvăluie tragicul adevăr. De atunci, Felicia este în concediu medical pentru a se lupta cu boala asta necruţătoare. A încercat chimioterapie, însă, organismul nu i-a suportat tratamentul.
Din păcate medicamentul care o ţine în viaţă a fost scos de pe lista celor compensate.
„Ultima şansă a Feliciei este un medicant, denumit Zelboraf. „Tratamentul pe care îl urma era inclus pe lista medicamentelor compensate, era compensat 90 la sută. Dar a fost scos. Acum trebuie să plătească integral preţul acelor medicamente”, notează bistriteanul.ro. Din nefericire, preţul integral este de 7.200 lei pe săptămână. O sumă uriaşă pentru o familie cu venituri modeste”, potrivit impartebucurie.ro.
Zelboraf, este primul și singurul medicament personalizat pentru cancerul de piele, produs de Roche, și care permite persoanelor diagnosticate cu melanom metastatic cu mutația BRAF V600 pozitivă să trăiască mai mult.
Medicamentul este conceput pentru a ținti și inhiba selectiv forma mutantă a proteinei intracelulare BRAF, care se regăsește în aproximativ jumătate dintre toate cazurile de melanom.
În studiile pivotale, Zelboraf s-a dovedit a fi singurul tratament care aduce beneficii semnificative în ceea ce privește supraviețuirea pacientilor cu melanom avansat, atât pentru cei netrațati anterior, cât și pentru cei deja tratați, în cazul cărora s-a identificat mutația BRAF pozitivă folosind testul de mutație Roche cobas 4800 BRAF V600.
În 2011, Zelboraf a devenit primul și singurul medicament personalizat aprobat de FDA în Statele Unite ale Americii, care îmbunătățește semnificativ perioada de supraviețuire pentru pacienții cu melanom metastatic sau inoperabil, cu mutația BRAFV600E pozitivă. Testul de mutație Cobas 4800 BRAF V600, un test de diagnostic co-dezvoltat de Roche pentru a identifica pacienții eligibili pentru tratament, a fost aprobat simultan cu Zelboraf în SUA, are avizul Comisiei Europene și este disponibil și în Uniunea Europeană.
Zelboraf a fost, de asemenea, aprobat recent și în Elveția, Brazilia, Israel, Canada și Noua Zeelandă și cererile de aprobare pentru introducerea pe piață sunt în curs de revizuire de către autoritățile din domeniul sănătății și în Australia, India și alte țări. În timp ce Roche face demersurile de reglementare pentru Zelboraf în alte țări, un studiu global de siguranță oferă accesul la tratament cu Zelboraf pentru peste 2.000 de pacienți cu melanom metastatic sau inoperabil cu mutația BRAF pozitivă, netratat anterior sau deja tratat.
Diagnosticat precoce, melanomul este, în general, o boală vindecabilă. Cu toate acestea, atunci când se răspândește în alte părți ale corpului, devine cea mai agresivă și mortală formă a cancerului de piele.
O persoană cu melanom metastatic are de obicei, în medie, o speranță de viață scurtă după diagnosticare, măsurată în luni. Conform statisticilor, numai unul din 4 pacienți cu melanom metastatic trăiește încă un an după ce au fost diagnosticati.
Proteina BRAF este o componentă cheie a căii intracelulare RAS-RAF implicată în creșterea celulelor normale și supraviețuirea celulară. Activarea unor mutații ale genei BRAF face ca proteina BRAF, parte din această cale, să devină hiperactivă ceea ce poate conduce la o creștere excesivă a celulelor și la apariția cancerului. Aceste mutații ale proteinei BRAF se înregistrează în aproximativ jumătate din cazurile de melanom și în circa 8% din formele de cancer cu tumori solide.
Zelboraf este o moleculă mică, cu administrare orală, inhibitor de kinază, indicat pentru tratamentul pacienților.
Conform statisticilor, în țara noastră sunt diagnosticate anual aproximativ 900 de cazuri de melanom, însă specialiștii consideră că această boală este mult subdiagnosticată, cu atât mai mult cu cât, în medie, numai unul din 4 pacienți cu melanom metastatic trăiește încă un an după momentul diagnosticării.
Este preconizat că numărul persoanelor diagnosticate cu melanom, din țările dezvoltate, se va dubla în următorii 10 ani, de la 138.000 de cazuri pe an la 227.000 până în 2019.
Cei care vor să o ajute, pe cea care poate i-a ajutat la un momentdat, o pot face printr-o donaţie în urna amenajată special în sediul UPU SMURD sau într-unul din conturile bancare următoare:
Dumitru Felicia-Lucica
RO75 BTRL 0060 1201 M930 05XX – RON
RO57 BTRL EURC RT00 M930 0501 – EURO
Cod SWIFT: BTRLRO22