În ediţia aceasta vă prezentăm nouă liberali ce vor să intre în cursa electorală din 2016 pentru locul de cinste „Primar al municipiului Bistriţa”. Liberalii şi-au făcut temele din timp şi au completat hârtiile prin care îşi exprimă dorinţele pentru funcţiile publice puse la bătaie în vara anului viitor. Astfel că cei de la PNL Bistriţa au de luat o decizie dificilă în ceea ce priveşte alegerea unui reprezentant ce să apară pe afişele electorale. Pentru funcţia de primar al oraşului se vor lupta în interiorul partidului nu mai puţin de nouă membri. Pe listele pentru funcţia de consilier local se poziţionează 22 de liberali, iar pentru a deveni consilier judeţean, şi-au depus intenţia 21 de membri.

 

Angajata ce vrea să schimbe instituţia de stat

Capul de listă al liberalilor pentru funcţia de primar ne-o prezintă pe nimeni alta decât angajata de la prefectură, Viorica Calo. În 2010, aceasta a fost aleasă drept şefă a femeilor liberale pe municipiu, fiind şi singura ce a candidat la această funcţie. La capitolul activitate în administraţie, aceasta are două mandate încheiate pe funcţia de consilier local al oraşului. Plecată  la prefectură, după 2012, aceasta aparent doreşte să schimbe din nou instituţia de stat, astfel că cere dreptul de a candida ca şi primar PNL.

 

„Salvatorul ” de la Direcţia de Pază

Fostul director al Direcţiei Judeţene de Pază şi Protecţie, Ovidiu Florean intră şi el în tabelul doritorilor funcţiei de primar. Cu un an în urmă Ovidiu Florean, ( aflat, încă, atunci la conducerea Direcţiei de Pază Judeţene) nu a fost de acord cu decizia conducerii CJ BN şi a înaintat o plângere prealabilă consilierilor judeţeni, dar a deschis şi o acţiune în instanţa de contencios administrativ. Numele acestuia apare la jumătatea listei de doritori.

 

Consilierul local ce vrea putere

Lista politică îl cuprinde şi pe consilierul local al bistriţei, liberalul Filip Mosil. În trecut, Moisil a condus Sistemul de Gospodărie a Apei, instituţie aflată în subordinea Apelor Române. Într-un interviu acordat ziarului Adevărul , acesta puncta că ”îi place sa muncească în gospodărie, la ţară. Îi place foarte mult cicloturismul şi de câţiva ani deţine şi permis internaţional de conducere a bărcilor cu motor. Îi place să organizeze acţiuni ecologice, să viziteze zona Moldovei şi să stea în compania oamenilor dintr-o bucată. Însă urăşte minciuna şi nu-i place vorba multă. Este omul care se ghidează după deviza: „Fapte, nu vorbe!”. Nu-i plac oamenii stresaţi pentru că îi influenţează negativ starea de spirit”. Aşa să fie?

 

Navetistul de partid a  ajuns de unde a plecat

Mai spre sfârşitul listei îl găsim pe navetistul de partid, Alin Seserman. După ce în urmă cu 8 ani  a părăsit formaţiunea politică PNL, pentru a-l urma pe Gheorghe  Flutur în Partidul Liberal Democrat s-a trezit în  partidul lui Traian Băsescu în urma fuziunii cu Partidul Democrat Liberal. Acum se regăseşte pe listele partidului din care a plecat iniţial şi doreşte cu orice preţ să apară pe afişele de primar PNL de la anul viitor.

 

Mâna dreaptă a prefectului vrea funcţia de primar

Nu este un secret faptul că Dorin Dobra a ajuns senator datorită prieteniei cu actualul prefect al judeţului Bistriţa, Ioan Ţintean. Acest şi-a completat în vara asta hârtia prin care doreşte să candideze la alegerile locale pentru şefia oraşului Bistriţa. După ce a plecat Ţintean de la şefia partidului Dobra acuza prin presă că este lucrat de colegii de partid.

După ce a declarat „sub puterea onoarei” că a votat în Senat pentru încuviinţarea începerii urmăririi penale a colegului său de partid Varujan Vosganian, au apărut în media anumite dovezi că de fapt Dorin Dobra a făcut chiar invers. Reacţia senatorului a fost însă nulă la acuzaţiile care i s-au adus, nici nu a confirmat, dar nici nu a infirmat. Şi cum la români orice minune ţine trei zile, povestea votului dat de Dobra în cazul lui Vosganian a fost uitată. Numai că senatorul a ţinut morţiş să îşi dea în petic şi a scos-o din nou în scenă, Dobra jucând rolul victimei unui aşa-zis complot. Ţinta lui a fost însă nu să îşi dovedească nevinovăţia, ci să arate cu degetul către şeful său de partid Stelian Dolha, care ar fi capul unui complot împotriva sa.

 

Co-preşedintele organizaţiei pe ultimul loc

Deşi a preluat frâiele organizaţiei PNL la nivel de municipiu, ocupă ultimul loc pe listele de doritori la funcţia de primar. Vorbim de Sorin Hangan omul de afaceri ce actual este consilier local în Bistriţa. Acesta deţine firma Firma Geto-Dacia Prod SRL ce a intrat în reorganizare judiciară, după ce acesta a solicitat în instanţă declanşarea procedurii de insolvenţă în  2013.

Hangan a apelat atunci la această soluţie, întrucât avea datorii la mai multe societăţi comerciale, dar şi instituţii publice, inclusiv la Primăria Bistriţa. Totalul creanţelor pretinse de creditorii săi în instanţă ajunge la peste 900.000 lei.

 

Dacă nu e albă e neagră

Ciui Terente, Rus Marin şi Moldovan Vasile sunt trei membrii liberali ce stau pe primele poziţii ale listei pentru a candida ca primar, imediat după Viorica Calo.

Terente este directorul adjunct la Casa Judeţeană de Pensii Bistriţa şi doreşte să devină măcar consilier judeţean dacă nu este lăsat să candideze ca primar.

„Mă aflu pe ambele liste şi de consilier judeţean şi de primar. Dacă ar fi să aleg între vreuna din funcţii, aş vrea să candidez ca primar . Această decizie s-ar concretiza în varianta în care nu va fi un candidat mai potrivit care sa vadă totul din perspectivă mai bună. În general şansele mai mari le are primarul în funcţie. E greu ca cineva care nu a ocupat o funcţie publică să adune desule voturi pentru al bate pe acesta”, explica Terente Ciui.

În cazul lui Vasile Moldovan lucrurile sunt mai complicate. Acesta apare pe liste de consilieri judeţeni şi implicit pe lista doritorilor să ajungă primari. Însă recent, deputatul şi liderul PNL, Ioan Oltean a declarat în cadrul unei conferinţe de presă că spune cu certitudine că Vasile Moldovan nu va fi candidatul la fotoliul de primar al municipiului Bistriţa în 2016

„Este posibil ca pe parcursul selecţiei candidaţilor să apară un alt candidat cu şanse mai mari decât ceilalţi care sunt acolo, în echipă. Interesul nostru, chiar şi al celor 10, este să câştigăm Primăria Bistriţa nu să o pierdem. Momentan ne raportăm la candidaturile depuse şi probabil că săptămâna viitoare vom stabili paşii următori pentru că vom face o selecţie la nivel politic. Nu putem intra în sondaj cu zece candidaţi, ci maxim cu doi, cel mai bine plasaţi în urma votului de la nivelul structurii politice. Noi nu facem căutări acum (de alt candidat – n.r.). Deocamdată facem sondarea partidului şi apoi a opiniei publice din municipiu printr-un sondaj făcut de o firmă specializată. Dacă din acest sondaj rezultă că niciunul dintre candidaţii noştri nu are şanse, sau are şanse minime, iar între timp, în urma discuţiilor, poate apărea un candidat cu şanse mai mari, evident că nu vom avea nicio reţinere să procedăm la susţinerea lui. Vasile Moldovan a fost candidatul nostru cel mai bine cotat în sondajele din 2012, iar dacă astăzi facem un sondaj, tot aşa este, însă vă pot spune cu certitudine că Vasile Moldovan nu va fi candidatul nostru la funcţia de primar în 2016 indiferent cum va ieşi în sondajele de opinie”, a explicat Ioan Oltean.

 

Cel mai „decis” membru PNL

Membrul care a avut curajul să se înscrie la toate „categoriile de performanţă” puse la bătaie în campania electorală a anului viitor, este nimeni altul decât Marin Rus. Acesta şi-a exprima intenţia de a candida ori ca primar, ori ca membru în Consiliul Local, ori membru în instituţia judeţului.

Contactat telefonic pentru a ne lămuri de unde atâta sete politică de a prinde un scaun în administraţia publică, acesta nu a fost de găsit. Marin Rus, medic de profesie, a demisionat din funcţia de director al D.G.A.S.P.C în 2009, după ce liberalii au plecat de la guvernare.

Listele reprezintă doar intenţiile membrilor de a ocupa posturi în Administraţia Publică. Acestea nu sunt finale şi urmează să fie negociate până cel târziu cu o lună înainte de alegerile din iunie 2016, când deciziile finale se vor baza pe sondajele electorale.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.