Aproximativ 700 de incidente de la deschiderea secţiilor de votare s-au înregistrat la nivel naţional până la ora 16.00, potrivit unui comunicat al Ministerului Administraţiei şi Internelor (MAI).

În Bistriţa-Năsăud, până la aceeaşi oră, au fost semnalate, oficial, doar trei incidente electorale.

 

 

Între orele 7.00 şi 16.00 au fost semnalate 688 de incidente electorale, dintre care s-au confirmat  229, potrivit MAI. Totodată, au fost aplicate 79 de sancţiuni contravenţionale, cu o valoare a amenzilor de 51.600 lei.

De asemenea, au fost reclamate 83 de incidente de natură penală, dintre care 10 cu autori necunoscuţi şi 73 cu autori cunoscuţi, fiind cercetate în prezent 92 de persoane.

Cele  mai multe incidente au fost reclamate în mediul urban.

"Cele mai multe sesizări, aproximativ 80, au fost cele referitoare la promisunea, oferirea sau darea de bani, bunuri ori alte foloase în scopul determinării alegătorilor să voteze sau să nu voteze o anumită listă de candidaţi, un anumit candidat, dintre care 52,3% s-au înregistrat în mediul rural. În legătură cu acest tip de incident, s-au înregistrat 24 de infracţiuni. Au fost sesizate 73 de cazuri de continuare a propagandei electorale după încheierea campaniei electorale prin lansarea, afişarea sau distribuirea de materiale electorale de orice tip pentru care au fost aplicate 34 de sancţiuni contravenţionale. De asemenea, au fost sesizate 5 cazuri de vot multiplu, fiind constatate 4 infracţiuni", a precizat purtătorul de cuvânt al MAI, Marius Militaru.

Aproximativ 61% dintre sesizările legate de posibilele infracţiuni de natură electorală au fost înregistrate prin apelul de urgenţă 112, dintre care circa 11,5% au fost semnalate de mai multe persoane sau formaţiuni politice.

"Cele mai multe infracţiuni, 70, au fost sesizate în legătură cu fapte penale prevăzute de Legea 67 din 2004, fiind cercetate 81 de persoane, iar 3 sunt infracţiuni cu autori necunoscuţi. Pentru faptele prevăzute de acelaşi act normativ s-au aplicat 49 de sancţiuni contravenţionale cu cu o valoare a amenzilor de 40.000 de lei", a mai precizat purtătorul de cuvânt al MAI, Marius Militaru.

Potrivit MAI, cele mai numeroase sesizări – 141 – s-au înregistrat în Bucureşti. Urmează Argeş, unde au fost semnalate 58 de incidente, Dâmboviţa – 46, Giurgiu – 44, Buzău – 43 şi Constanţa – 28.

Cele mai puţine incidente au fost semnalate în în judeţele Arad, unde s-a semnalat un singur incident, Alba, Bistriţa-Năsăud, Iaşi, Maramureş şi Satu Mare, unde au fost înregistrate câte trei incidente.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.