Nu este pentru prima dată în urma unei intervenții brutale a unui agent al unei firme de pază și securitate din județul Bistrița-Năsăud când o persoană își pierde viața. Evenimentul petrecut pe 16 martie 2015 la un local din zona Gării Bistrița este copia fidelă al altui eveniment tragic din 2009, din Năsăud: decesul unei persoane în urma unei intervenții de aceeași factură a unui agent de pază.

 

Evenimentul similar cu cel întâmplat la localul din apropierea gării din Bistrița în urma căruia o persoană a decedat, a avut loc în noaptea de 4 spre 5 ianuarie 2009, când Nicu Tămaş, din Rebrişoara, a murit în condiţii suspecte, iar familia acestuia a lansat acuzații la adresa unui agent al unei de firme de pază care își desfășura activitatea pe raza orașului Năsăud. Tragedia a avut loc la pizzeria „Lady D” din Năsăud.

 

Poliţia nu a găsit vreun vinovat

Conform variantei oficiale a celor petrecute la ”Lady D”, respectiv a unei declarații a agentului şef Mircea Pop din cadrul Poliţiei oraşului Năsăud, cel care sa ocupat de investigarea circumstanţelor în care a decedat Nicu Tămaş, ”victima ar fi alunecat pe nişte scări interioare, iar în cădere s-a lovit cu capul de o treaptă, fapt care i-a cauzat ulterior moartea„.

Poliţistul năsăudean mai arată că cel pe care familia victimei îl acuză că l-ar fi lovit sau l-ar fi împins pe scări pe Nicu Tămaş, Florin Suciu – agent de pază la „Forţa Zero”, deşi se afla în local la ora producerii incidentului, nu a avut nici un contact fizic cu victima. Mai mult, acesta s-ar fi aflat în bucătăria localului, aspect chipurile, probat de mai mulţi martori.

Varianta oficială oferită de poliţie, era în contradicție totală cu cea oferită de rudele lui Nicu Tămaș, susținută și de martori oculari. Potrivit rudelor lui Tămaş, lucrurile se pare că au stat cu totul altfel. Nicu Tămaş nu a căzut singur, ci ar fi fost lovit și ulterior împins pe scări de către agentul de la ”Forța Zero”, Florin Suciu.

Concluziile Raportului de autopsie medico-legală, nr.189-36 din 07.04.2009, întocmit de Institutul de Medicină Legală Târgu-Mureş, au arătat că „moartea numitului Tămaş Nicolae, a fost violentă”. Aceasta „s-a datorat paraliziei sistemului nervos central, urmare a contuziei cerebrale, hematomului subdural stâng şi edemului cerebral masiv, în condiţiile unui traumatism cranio – cerebral cu fractură craniană de boltă şi bază, complicat în evoluţie cu bronhopneumonie, bronşiolită şi edem pulmonar. Leziunile traumatice descrise s-au putut produce CEL MAI PLAUZIBIL PRIN MECANISMUL DE CĂDERE ŞI LOVIRE DE O SUPRAFAŢĂ DURĂ, DAR NU SE POATE EXCLUDE CU CERTITUDINE MECANISMUL DE LOVIRE DIRECTĂ SAU HETEROPROPULSIE (ÎMPINGERE) URMATĂ DE CĂDEREA VICTIMEI PE SUPRAFAŢĂ DURĂ”. S-a mai concluzionat că între „leziunile traumatice şi decesul victimei există legătură de cauzalitate directă”.

Atât poliția Năsăud, cât și Parchetul de pe lângă judecătoria Năsăud, mai târziu Serviciul de Investigații Criminale, respectiv Parchetul de pe lângă Tribunalul Bistrița-Năsăud, au ”trântit” la propriu dosarul morții suspecte a lui Nicu Tămaș, în final procurorul decizând netrimiterea în judecată a lui Florin Marian Suciu de la ”Forța Zero”.

 

Bătut la bar, mort acasă

Evenimentul tragic din seara zilei de 16 aprilie 2015 în incinta unui local rău famat din zona Gării Bistrița și a cărui victimă a fost Gheorghe Bolog în vârstă de 51 de ani din Bistrița, s-a datorat modului excesiv de violent în care acționează agenții de la BGS, dar nu numai.

Oamenii în general beau din motive diverse și sub influența consumului de alcool, a problemelor cu care se confruntă în viață mai fac din când în când și scandal, se manifestă atipic. Dar acest lucru nu înseamnă ca trebuie bătuți cu o violență ieșită din comun și greu de explicat, în cazul de față, Gheorghe Bolog din cauza loviturilor primite a decedat câteva ore mai târziu în baia propriului apartament, unde a ajuns numai el știe cum.

Legea prevede în mod clar modul de acțiune și procedurile de urmat a celor îndrituiți legal să vegheze la apărarea ordinii și liniștii publice, măsuri de sancționare, plecând de la avertisment, amendă, iar în cazuri extreme reținerea persoane și conducerea la sediul organului de poliție și aplicarea măsurilor legale.

Gheorghe Bolog, un om cu care viața nu a fost de fel darnică, nu era cunoscut ca o persoană violentă după consumul mai multor pahare cu alcool, a avut o altercație cu alți colegi de pahar din incinta localului, moment în care cineva din personalul localului a alertat pe cei de la BGS, firma de pază care avea contract cu localul în cauză. Contrar celor declarate a doua zi de agentul de pază Florin Peter, că intervenția lui s-a mărginit doar la invitarea afară din local a lui Gheorghe Bolog, acesta a fost luat la pumni și lovit cu o violență ieșită din comun, în special la corp. Ulterior constatarea medicilor legiști a fost tranșantă, Gheorghe Bolog a „decedat în condiții suspecte ca urmare a unei hemoragii interne”. În urma examenului medico-legal s-a constatat „că decesul a survenit ca urmare a unei insuficienţe circulatorii acute, cauzată de o hemoragie internă produsă ca urmare a unei rupturi traumatice de mezenter”.

Agenții de pază de la BGS, Florin Peter și colegul cu care a intervenit, cunoșteau faptul că incinta respectivă era supravegheată video, așa că au avut grijă ca Bolog să fie scos din local pentru ca nici o manifestare de violență să nu fie surprinsă pe camere. Măcelul a urmat după ce acesta a ieșit din raza camerelor de supraveghere. În urma loviturilor primite victima a reușit să se deplaseze cu greutate la domiciliu, undeva în apropierea locului unde a fost agresat. Câteva ore mai târziu a decedat.

Cazul este în atenția unui procuror de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bistrița-Năsăud și a Serviciului de Investigații Criminale din cadrul IPJ BN.

 

Poliţia, surdă şi oarbă

Situațiile în care clienții care fac scandal în locații publice sunt luați la bătaie cu brutalitate de agenții de pază de la diferite firme de pază și securitate a devenit o practică obișnuită în Bistrița și județul Bistrița-Năsăud. Iar poliția tace și nu face nimic. Există o complicitate tacită între polițiști și brutele fără creier și numai mușchi de la firmele de pază, premeditat polițiști închid ochii la excesele de brutalitate tot mai numeroase. Cazul petrecut în Năsăud în 2009 și cel care a avut loc la Bistrița sunt elocvente în acest sens.

În mod normal, atunci când un client face scandal, se manifestă violent într-un local public, personalul locantei respective anunță firma de pază cu care are contract, dar în același timp prin 112 trebuie anunțate și organele de poliție. Poliția vine de obicei după agenții de la firma de pază, sau dacă ajung mai repede îi lasă pe cei de la pază să-și facă ”numărul”, adică omul să fie bătut bine. Curios în cazul de față se pare că poliția habar nu a avut ce s-a întâmplat, fiindcă Gheorghe Bolog, după agresiunea gravă suferită, a plecat spre casă fără ca poliția să intervină. În mod normal poliția trebuia obligatoriu să știe de scandalul provocat de Bolog, de intervenția BGS și să aplice o sancțiune oarecare. Ei s-au autosesizat doar după ce s-a anunțat decesul bărbatului.

Faptul că agentul de securitate implicat în moartea suspectă a lui Gheorghe Bolog, conform unui comunicat al BGS, are toate avizele și formele legale care se impun activității desfăşurate de către acesta, mai exact avizul psihologic și de medicina muncii, aproape că nu mai are nici o importanță. Un om este mort, iar Peter Florin se pare că nu era un sfânt, cei care îl cunosc afirmă că acesta era renumit pentru scandaluri şi bătăi. De asemenea, surse din apropierea anchetei spun că acesta în calitate de angajat al BGS a mai avut asemenea manifestări de violență, ar fi bătut cu brutalitate un elev de liceu, ulterior acesta având nevoie de asistență medicală. Acuzat de lovituri cauzatoare de moarte, Peter Florin a fost reținut de către procuror și prezentat unui judecător de drepturi și libertăți de la Tribunalul Bistrița-Năsăud care a decis plasarea acestuia în arest la domiciliu pentru 30 de zile.


 

Inițial cei de la BGS nu au avut nici o reacție vis-a-vis de evenimentul în care era implicat un om al lor, iar cei de la București s-au făcut că plouă. Ulterior, reacția acestora a fost de un cinism greu de înțeles. Şeful BGS, Bogdan Oprea, a spus despre Peter, concediat între timp, că a fost un „prost și un dobitoc”, care a avut ”mult ghinion”.

Dacă poliția va continua să închidă ochii la abuzurile firmelor de pază și securitate și să se complacă în această cârdășie greu de înțeles, va fi doar o chestiune de timp până când o altă persoană va sfârși sub loviturile brutelor din aceste firme.

3 COMENTARII

  1. Mai terminati cu prostiile. Din moment ce legistii spun ca nu au foat urme de lovituri despre ce vorbim. Ar trebui BGS-ul sa ve dea in judecata pt ca publicatii aberatii.

  2. Mai termina tu Paul cu prostiile,vad ca nu sti ce vorbesti,oare daca necazul se intampla unui membru al familiei tale tot asa vorbeai???Faptele mai sus relatate sunt reale,nu s-a spus decat adevaru…de ce va deranjeaza adevarul???Ati mentionat mai sus ,,agresorul si colegul lui’….da…si asta e adevarat,dar unde e colegul lui,de ce e protejat colegul lui care a fost martor….ce facea in tot acest timp cad Peter Florin lovea cu sete victima….juca SOTRON????BGS nu sunteti Dumneze…adevarul va iesii odata si odata la iveala!!!!!

  3. lEGISTII NU SPUN CE AFIRMA PAUL ,DIN CONTRA POLITIA A IESIT LA 4 ZILE CU COMUNICAT DESPRE DECES. CE AM RETINUT ….MEZENTER RUPT SI MULTIPLE LEZIUNI INTERNE.CARE AU PROVOCAT HEMORAGIE.
    IN BAR NU A FOST NICI UN SCANDAL. NU A FOST ACTIOPNAQT BUTONUL DE PANICA ASTA FIIND DOAR O DECLARATIE IN APARAREA BGS.
    ANGAJATII BGS ERAU NERVOSI FIINDCA TOCMAI TABACISERA UN OM CARE A REUSIT SA FUGA SI SI-AU RAZBUNAT NERVII PE CINE LE-A PICAT PATA, FARA NICI UN SCANDAL.
    DIN FERICIRE EXISTA ZECI DE MARTORI SI MAI MULTE CAMERE CARE AU FILMAT AFARA…SE PARE CA AU FOST MAI MULTI ANGAJSATI BGS IMPLICATI DECAT CEI DOI.
    ASTEPTAM ANCHETA CORECTA!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.