Guvernul României a aprobat noua stemă a oraşului Năsăud, după ce în luna ianuarie aceasta a fost aprobată de Comisia Naţională de Heraldică şi Genealogie a Academiei Române.

Stema oraşului Năsăud se compune dintr-un scut tăiat pe diagonală cu un brâu undat, de argint. Scutul este timbrat cu o coroană murală cu trei turnuri de argint.

Câmpul superior (stânga sus), pe fond de azur încărcat cu o carte deschisă, de argint. Câmpul inferior (dreapta jos), pe fond roşu cu un grănicer năsăudean, de argint, cu arma la picior, văzut din faţă.

Semnificaţiile sunt reprezentative pentru vechea vatră de cultură de pe Valea Someşului: cartea reprezintă numărul mare de academicieni daţi ţării de oraşul Năsăud, în timp ce grănicerul năsăudean de argint îi simbolizează pe vechii grăniceri români din Ţinutul Năsăudului. Ultimul simbol face trimitere şi la faptul că localitatea Năsăud a fost recunoscută ca reşedinţă a Districtului Grăniceresc al Năsăudului, în secolul al XVIII-lea. În plus, brâul undat reprezintă râul Someş, iar coroana murală cu trei turnuri de argint semnifică faptul că aşezarea are rangul de oraş.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.