Biblioteca Judeţeană ”George Coşbuc” şi Parohia Ortodoxă Gledin organizeaza a IV-a ediție a Colocviilor de la Gledin.
La data de 14 aprilie are loc un concurs de creaţie şi interpretare de poezie creştină, pentru elevi.
Ulterior va fi inaugurată biblioteca „Iacob Stamati” – o filială a celei județene și va avea loc un simpozion, iar ziua se va încheia cu Vecernia Mare.
„În a treia zi de Paști va fi săvârșit acatistul Sfântului Pahomie urmat de Sfânta Liturghie oficiată de mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului – Andrei Andreicuț și de arhiepiscopul Romanului și Bacăului – Ioachim.
Colocviile se încheie cu festivitatea de premiere a laureaților concursului de creație și interpretare”, potrivit Radio Transilvania.
Sfântul Cuvios Pahomie s-a născut în jurul anului 1674, în satul Gledin, primind numele de botez Petru. Ajunge în Moldova unde este primit ca frate la Mănăstirea Neamț, pe care o va conduce până în 1704, apoi pleaca la Kiev, unde, la Lavra Pecerska, îl cunoaște pe Sfântul Dimitrie al Rostovului și îi devine ucenic. Se întoarce la Mănăstirea Neamț în 1706 și se hotărăște să aleagă sihăstria într-o pădure lângă Muntele Chiriacul, apoi a fost chemat pentru scaunul episcopal de la Roman. L-a uns domn pe Nicolae Mavrocordat în Biserica Sf. Nicolae, la 8 noiembrie 1711. La 1 martie 1714, Pahomie părăsește de bună voie scaunul arhieresc și ajunge la Neamț, unde va sta patru zile, iar apoi se retrage lângă Muntele Chiriacu. A decedat pe 14 aprilie 1724, iar moaștele sale sunt păstrate în Paraclisul Sfântul Ștefan din Lavra Pecerska.
Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, în ședința din 14-15 noiembrie 2006 a aprobat canonizarea Sfântului Cuvios Ierarh Pahomie de la Gledin, având ziua de sărbătorire pe 14 aprilie. Proclamarea solemnă a canonizarii Sfântului Pahomie, Episcopul Romanului a avut loc în data de 14 aprilie 2007 în localitatea Gledin, județul Bistrița-Năsăud.