Laszlo Borbely, ministrul Mediului, a declarat, joi, la Bistriţa, că România este pe primul loc în ceea ce priveşte accesarea fondurilor europene pe fondul de mediu.

Peste 91% dintre proiectele mari accesate pe infrastructură de mediu sunt derulate prin Ministerul Mediului.

 

Prezent joi la Bistriţa, într-o vizită de lucru, ministrul Mediului, Laszlo Borbelz a felicitat în decshiderea şedinţei judeţul Bistriâa-Năsăud pentru proiectul privind sistemul integrat de deşeuri de  la Tărpiu.

Ştiu că așteptați de la mine să vă dau informații în legătură cu proiectele care vor fi derulate și fondurile care vor putea fi accesate. Am avut o discuție mai detaliată cu colegii despre ce se întâmplă în acest județ, dar Bistrița-Năsăud merită să fie lăudat pentru contractele încheiate pentru deșeuri și apă. Când e vorba de un proiect de deșeuri, nu e proiectul primarului, al Consiliului Județean sau al Ministerului, ci e proiectul cetățenilor. Rog să nu se joace nimeni cu votul în consilii, când e vorba de un vot aşa de important, pentru acest proiect pentru că este strict al cetățenilor din Bistrița-Năsăud. Țin să spun că în câteva județe nu o să semnăm contractele pe deșeuri, același tip de contract pe care voi ați semnat deja. La deșeuri vom urmări foarte strict derularea proiectelor. La fel și la apă”, a spus Laslo Borbely.

Ministrul a menţionat că România se află pe primul loc în Uniunea Europeană în ceea ce priveşte contractarea la proiectele mari pe infrastructură de mediu.

"Suntem primii în Uniunea Europeană în ceea ce priveşte contractarea. Din toate ţările, la proiectele mari de infrastructură pe mediu suntem primii. Din 60 de proiecte mari, cele mai mari ca şi valoare, 55 sunt la Ministerul Mediului, cinci sunt la Ministerul Transporturilor. Cele mai mari proiecte derulate în România sunt pe apă, cu valori între 200 de milioane de euro şi 80 de milioane de euro", a declarat Laszlo Borbely.

Ministrul a atras însă atenţia că pentru a reuşi accesarea şi implementarea unor astfel de proiecte este strict necesar ca graficele de întocmire şi trimitere a documentaţiilor către minister să fie respectate.

"Trebuie să se implementeze conform graficelor. Aici e problema şi de aceea am avut o discuţie mai amplă cu toţi cei implicaţi, pentru ca să nu ne înecăm la mal", a spus Borbely.

În acest context, ministrul Mediului a făcut aluzie şi la modul în care se derulează proiectul pentru Depozitul ecologic de deşeuri de la Tărpiu, care este destul de mult întârziat şi a sfătuit autorităţile judeţene, dar şi pe reprezentanţii administraţiilor locale prezenţi la întâlnire, să lase la o parte disensiunile de ordin politic. 

"Eu nu accept să aveţi un grafic, să fie deja la final şi să ne trezim în noiembrie că constructorul nu a făcut una sau alta şi stăm acuma şi în martie şi încă nu s-a finalizat " , a mai spus Laszlo Borbely.

 

 

                                                                          

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.