De la 1 iulie, Guvernul României și ANRE propun Comisiei Europene și FMI creșterea cu cca 9% a prețului gazelor din producția internă, ca parte a procesului de liberalizare a pieţei.
Preţul gazului ca marfă reprezintă mai puţin de jumătate din preţul final, fără TVA, iar restul sunt tarife reglementate care dublează preţul gazului. Preţul reglementat de ANRE pentru gazele achiziţionate din producţia internă este de 53 de lei/MWh.
„Din calculele noastre, impactul asupra preţului final va fi de 7%, de la 1 iulie, cu tot cu creşterea cerută de FMI la prţel gazelor de producţie internă. E.ON a cerut o majorare de tarif de distribuţie de 20%, dar nu putem accepta aşa ceva, vom recunoaşte 8-9%. Până în aprilie, anul viitor, nu avem în vedere o altă ajustare de preţ”, a declarat preşedintele ANRE Niculae Havrileţ, pentru economica.ro.
România trebuie să liberalizeze în totalitate piaţa internă de gaze naturale pentru populaţie până în 2021, să aducă preţul gazului din producţia internă la preţurile europene de piaţă. Până în prezent, Guvernul şi delegaţia FMI nu au ajuns la un acord pe tema gazelor pentru populaţie.