Președintele Partidei Romilor Bistrița-Năsăud, consilierul județean Emil Neia Lăcătuș a luat cunoștiință cu profundă indignare de modul cum ”Majestatea Sa”, regele Cioabă de la Sibiu își bate joc de țiganii lui creduli și fără școală. Speța o constituie pensiile pe care statul german le acordă supraviețuitorilor deportărilor în Transnistria. Contextual, președintele Lăcătuș a aflat de faptul că în comunitățile compacte de țigani din județul Bistrița-Năsăud se vehiculează și ideea obținerii de pensii pentru urmașii acestora.
El avertizează solicitanții de astfel de pensii să nu creadă în intermediarii care merg în comunități, spun că fac dosarele necesare și iau bani de la oameni:” Sunt bani dați degeaba, pentru că ambasada germană a precizat clar condițiile în care se acordă aceste pensii. Am mai fost informat că regele Cioabă taxează rezolvarea fiecărui dosar cu suma de 20 de lei, deși inițiativa statului german se referea la deportații supraviețuitori, pretinsul «rege» Cioabă a lansat ideea că va da în judecată statul german pentru a obține pensii și pentru urmași. Dorin Cioabă a anunțat că peste 6.000 de etnici romi din România, urmași ai celor deportați în Transnistria în urmă cu 70 de ani, solicită Germaniei să le plătească pensii de urmaș lunare în valoare de 200 de euro, plus o despăgubire de 20.000 de euro, cât ar fi însemnat această pensie dacă ar fi încasat-o în ultimii opt ani”, explică Emil Neia Lăcătuș.
Președintele Emil Neia Lăcătuș atrage atenția asupra escrocheriei pe care o înfăptuiește așa-zisul rege Cioabă și îi roagă pe toți țiganii să rămână la casele lor și să nu mai cheltuie bani pentru a merge la Sibiu, dar, mai ales să îi plătească lui Dorin Cioabă suma de 20 de lei pentru un serviciu care nu îl va face niciodată.
Partida Romilor Bistrița-Năsăud îi informează pe toți cei interesați de faptul că numărul pensiilor care vor fi acordate în întreaga țară va fi de aproximativ 200, de ele urmând să beneficieze prioritar beneficiarii compensațiilor acordate de Germania la începutul anilor 2.000.Statul german acordă pensii romilor supuși regimului de muncă forțată în perioada celui de-al doilea război mondial. Pentru obținerea pensiei trebuie înaintat Agenției Naționale pentru Romi un dosar cuprinzând acte de stare civilă, un certificat din partea Arhivelor Statului care să ateste statutul de fost deportat sau declarații ale unor martori în acest sens, o declarație notarială și un extras de cont în euro, în care va fi virată pensia. Dosarele sunt ulterior înainte Casei de Pensii germane, care transmite acordul de plată persoanei vizate. Pensia poate fi acordată și soților supraviețuitori ai deportaților dacă aceștia au decedat. Cuantumul pensiilor urmează să se ridice la 25-200 de euro, în funcție de durata deportării, ea urmând să fie plătită retroactiv, pe ultimii opt ani. Țiganii care au muncit forțat în Transnistria au primit în anul 2000 în jur de 7000 de euro.