Prefectul județului BN, Ioan Țintean invitat la o emisiune locală a vorbit despre cum a lăsat politica pentru funcția de prefect, despre cum e să ai atâtea responsabilități, și despre oameni.

 

„Nu a fost simplu pentru mine să schimb cursul marșului pe care îl executam, dar au fost două considerente de la care am plecat. Unul a fost că îmi doream să las locul tinerilor care erau atunci pe lângă mine în politică, lucru pe care l-am și făcut, la un moment dat a fost ok, pe urmă fiecare cum consideră și m-am ținut de cuvânt. Doi, eram de vârsta de 60 de ani și aveam un principiu .

Este anormal să spui că eu dacă am fost, deputat, director, nu știu câți ani, sau om de afaceri știu și nu mai am ce să învăț, pentru că un prefect nu este doar cel care coordonează activitatea instituțiilor deconcentrate sau activitatea instituțiilor care asigură ordinea și siguranța publică într-un județ. El este și cel care veghează la situațiile de urgență, la orice se întâmplă în județ. Mai nou, aș spune în glumă, chiar dacă pică un avion, chiar ne facem cruce să nu pice un avion în județul nostru.

Împreună cu preșdintele de CJ am stat și ne-am gândit, ce am mai putea face în plus față de ce au făcut colegii noștrii din acele județe unde s-au întâmplat niște minuni pe care dumneavoastră le-ați văzut la televizor. Primul lucru ne-am gândit dacă avem dotarea tehnică necesară la nivelul instituțiilor care se implică în asemenea momente de situații de urgență și am desfășurat vara trecută un exercițiu în munții Rodnei care pentru mine cel puțin a fost enorm de instructiv. Și mi-am dat seama cât de repede poți să scapi focul într-o pădure dacă nu ești atent și nu ai sarcinile bine stabilite în administrațiile locale care administrează acele păduri sau cât de greu este să găsești o persoană dacă se rătăcește sau cade într-o stâncă, sau cât de greu este să ai apă pe un pârâu dacă cineva deviază cursul. Cât de greu este să scapi din vedere această faună și floră minunată pe care o avem noi în munții Rodnei sau să trecem dealul la Colibița și să te lupți cu cetățenii care și-au împins gardul până în lac, că așa e românul, neștiind  că acolo este o zonă a Apelor Române. Unii au înțeles că nu e bine așa, dar sunt atât de vaste fenomenele acestea încât, trebuie să tot înveți. Să mergi să te consulți cu juriștii să vezi care este actul notmativ care guvernează această stare de fapt, pe urma sa te consulți cu colegii din Instituția Prefectului, să nu-i chemi să le dai doar ordine, să îi consulți să vezi de ce fondul funciar încă nu e terminat deși suntem la 24 de ani distanță de la Revoluție și că oamenii se mai plâng că titlurile de proprietate nu au fost date corect și acuma le rectificăm pe lege. Nu este zi să nu vină un cetățean sa nu ceară un apartament, deși nu e treaba prefectului sau să îmi spună că nu are loc de muncă, dar a învățat unde să se plângă, la prefect. Și noi facem lobby.

Eu nici acuma nu știu unde este granița dintre lobby și corupție. Dacă dai un telefon să spui:Nu ai două locuri de muncă pentru cetățeanul care a venit la mine cu copilul de mână că a terminat facultatea și nu lucrează de doi ani, posibil să fie interpretat că am dat telefon și sunt în zona corupției. Dacă este catalogată intervenția ca lobby în favoarea cuiva, atunci e în regula, dar noi nu avem definită această lege în țară și o aștept cu nerăbdare, pentru că există o propunere.

Să știți și eu și președintele de Consiliu Județean, cei care lucrează în vârful diferitelor instituții până unde pot face lobby pentru județul în care trăim. Eu de multe ori spun avem investiții în zona de câmpie, domnule nu încercați să dați de lucru la o firmă din județul BN? Dacă cineva mă aude că vorbesc așa poate fi catalogată intervenția ca fiind plină de interes sau influiență, dar pe mine chiar mă interesează să lucreze o firmă din Bistrița să nu își piardă nu știu câte locuri de muncă.Orice zonă implică într-un fel prefectul și răspunde pentru ceea ce spune”, a declarat prefectul Ioan Țintean.

Întrebat de moderator cam câte persoane trec pragul institutiei zilnic prefectul a răspuns că sunt zile în care vin doar zece persoane sau altele când trec pragul 40 de persoane.

„Nu este minut, dacă ești în instituție, desi eu ar trebui să ies mai mult în teren, pentru că sunt și multe lucruri pe care trebuie să le observi cu ochiul liber. Nu de mult am avut câteva întâlniri cu crescătorii de taurine, cei din zona montană, care cresc mai greu vacile de lapte. Pentru a avea o producție comparativă cu cei care cresc animalele în zona de câmpie acestia trebuie să cumpere anumite furaje, dar trebuie să producă tot 40 de litrii și dacă statul nu îți acordă subvenție, pentru crescătorul din zona montană să aibă în plus bani pentru furaje să echilibreze producția cu cel de la câmpie, deja e o mare problemă. Oamenii sunt neliniștiți. Am scris ministrului personal si am primit un semi-răspuns. Urmează să mai am probabil după data de 3 martie, o întâlnire cu Ministerul Agriculturii. Am fost nu de mult la Ministerul Mediului, Pădurilor, tot așa pentru că noi avem în Bistrița o Direcție Silvică performanta, adica este între primele din România. Din necunoaștere, rea voință, invidie, nu știu, pur și simplu se reduc aceste cote. De la un județ se dau aceste cote la un altul unde nu au experiență în exploatare și atunci noi trebuie să desființăm centre de profit, și să trimitem oamenii acasă. Eu nu pot trimite oamenii să cultive orz, grâu, pentru că nu avem zonă. La noi tot lemne știu să prelucreze, tot balast știu să extragă să îl ducă în construcție, adică sunt niște în care populația s-a îndeletnicit cu acceași treabă de mii de ani, nu putem schimba mersul lucrurilor de pe o zi pe alta”, a mai adăugat Țintean.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.