Trimişi în judecată de procurorii DNA, cei trei foşti şefi din IPJ Bistriţa-Năsăud mai rămân 30 de zile după gratii.Aceasta este decizia judecătorului de drepturi şi libertăţi de la Tribunalul Maramureş, unde se va şi judeca de altfel dosarul pe fond. Acuzele aduse de procurori sunt extrem de grave, astfel că în cazul în care judecătorii îi vor găsi vinovaţi, foştii poliţişti riscă ani grei de închisoare.

 

Pe lângă cei trei foşti poliţişti bistriţeni, mai sunt trimise în judecată încă patru persoane, dintre care unul este tot poliţist. Agentul principal Mircea Manciu a activat, până să devină inculpat în dosar, la Serviciul Rutier al Poliţiei oraş Năsăud. Acesta este acuzat de abuz în serviciu. Ceilalţi trei inculpaţi sunt Viorel Sângeorzan, ginerele omului de afaceri Pavel Sângeorzan, Florin Bâgiu – fără ocupaţie şi Paul Marian Cârcu – inginer specialist la RAR Bistriţa-Năsăud.

Gazeta de Bistriţa vă prezintă în acest număr faptele care li se impută de către procurori lui Leon Cloşcă şi lui Viorel Sângeorzan.

 

Abuz în serviciu şi activităţi incompatibile cu statutul de poliţist

Potrivit rechizitoriului întocmit de procurori, Leon Cloşcă a în calitate de şef al Poliției orașului Năsăud, cu gradul profesional de inspector principal de poliție, în mod repetat, la diferite intervale de timp, a săvârşit un număr de 18 acte materiale de abuz în serviciu. Astfel, fapta lui„întruneşte elementele constitutive ale infracţiunii de abuz în serviciu, în formă continuată”.

„Actele materiale de abuz în serviciu săvârşite constă în imixtiunea abuzivă în activitatea unor subordonaţi, în vederea neconstatării şi nesancţionării unor contravenţii și infracțiuni la regimul circulaţiei rutiere; participarea la ascunderea şi neraportarea producerii unor accidente rutiere cu victime omeneşti, în scopul alterării evidenţei accidentelor rutiere de acest gen”, se arată în rechizitoriu, procurorii amintind totodată şi de determinarea de către Cloşcă a unor subordonaţi să întocmească documente de raportare fictive, pentru a ascunde producerea unor accidente rutiere cu victime omenești, dar şi ascunderea infracţiunilor săvârşite de şeful de post Leon Fetti, respectiv a accidentului rutier provocat de acesta, în urma căruia a fost vătămată corporal o minoră în vârstă de 8 ani, care a suferit multiple fracturi în zona capului şi a feţei.

„Cele 18 acte materiale au fost săvârşite de inculpat în exercitarea atribuţiilor de serviciu, prin neîndeplinirea unor obligaţii de serviciu sau prin îndeplinirea acestora defectuoasă, fapt care a provocat vătămarea semnificativă a drepturilor şi intereselor legitime ale Poliției orașului Năsăud, respectiv ale IPJ Bistrița Năsăud.

În fiecare caz în parte, inculpatul a obţinut pentru sine sau pentru altul foloase necuvenite, prin încălcarea atribuţiilor de serviciu”, se arată în rechizitoriu.

De asemenea, Leon Cloşcă mai este acuzat de procurori că a efectuat operaţiuni financiare, ca acte de comerţ, incompatibile cu funcţia deținută, în scopul obţinerii pentru sine de bani și alte foloase necuvenite, întruneşte elementele constitutive ale infracţiunii de efectuare de operaţiuni comerciale, ca acte de comerţ, incompatibile cu funcţia îndeplinită, în scopul obţinerii pentru sine de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite, în formăcontinuată.

Astfel, Cloşcă Leon Anton ar fi condus efectiv activitatea de producţie şi de comerţ a unei păstrăvării.„A organizat şi a condus în totalitate activitatea de producţie şi de comerţ a păstrăvăriei, a procurat dotări materiale necesare acesteia, a dispus şi a organizat efectuarea unor lucrări de construcţii, necesare pentru această activitate economică, a cumpărat produse de medicină veterinară, îngrijindu-se inclusiv de întocmirea facturilor aferente acestor produse, a cumpărat hrană pentru peşti, s-a îndeletnicit cu vânzarea unor cantităţi însemnate de peşte și cu vânzarea furajului pentru păstrăv”, se arată în rechizitoriu.

 

Ginerele lui Pavel Sângeorzan, inculpat în dosar

Un alt inculpat din dosar este Viorel Sângeorzan, care, la solicitarea lui Ioan Ovidiu Mureşan, dar şi a lui Roberto Hasnăş, l-ar fi instigat pe un angajat al RAR – Paul Cârcu Marian, şi el inculpat în acelaşi dosar şi trimis în judecată, să îşi încalce atribuţiile de serviciu, respectiv să efectueze autentificarea şi identificarea unui autovehicul în mod fraudulos, prin menţionarea unei categorii nereale a autovehiculului

Procurorii spun că autovehiculul în cauză ar fi fost procurat de Ioan Ovidiu Mureşandin Italia, fiind vorba de un Jeep Cherokee, pentru transport persoane, însă Viorel Sângeorzan l-a determinat pe Paul MarianCârcu – inginer specialist în cadrul RAR BN, să întocmească raportul de verificare, cartea de identitate şi certificatul de autenticitate, în toate în care a fost înscrisă o categorie nereală a autovehiculului, respectiv autoutilitară pentru transport de mărfuri, deşi în evidenţa specifică a autorităţilor din Italia, autovehiculul respectiv este înscris şi figurează cu categoria reală  – transport persoane, „situația realăde fapt fiind cunoscută de către Cârcu Paul Marian şi Sângeorzan Viorel”.

Acest lucru a condus la diminuarea frauduloasă a cuantumului timbrului de mediu achitat de către Ioan OvidiuMureșan, bugetul de stat fiind astfel păgubit cu suma de 31.094 lei, ceea ce se pare că s-a şi urmărit.

De asemenea, Viorel Sângeorzan ar fi participat, mai susţin procurorii în rechizitoriu, la falsificarea unui înscris sub semnătură privată – contractul de vânzare – cumpărare pretins a fi fost încheiat între vânzător şi cumpărător privind autovehiculul Jeep Cherokee, aspect care întruneşte elementele constitutive ale infracţiunii de fals în înscrisuri sub semnătură privată.

Mai mult decât atât, Viorel Sângeorzan ar fi instigat şi la fals, determinând o persoană să dea o declaraţie notarială falsă privind autovehiculul mai sus amintit. Totodată el ar fi instigat o altă persoană, rămasă neidentificată, spun procurorii, să falsifice un act oficial emis de autorităţile din Italia – certificatul de înmatriculare al autovehiculului Jeep Cherokee. Faptul că mai apoi Viorel Sângeorzan, la cererea lui Ioan Ovidiu Mureşan, s-a prezentat la RAR cu copia legalizată a unui act oficial falsificat (actul emis de autorităţile din Italia – certificatul de înmatriculare al autovehiculului Jeep Cherokee, întruneşte elementele constitutive ale infracţiunii de uz de fals, susţin procurorii.

„Inculpatul Sângeorzan Viorel a urmărit, prin folosirea acestui act falsificat, să producă consecinţe juridice, respectiv să determine autentificarea şi identificarea autovehiculului, cu o altă categorie decât cea reală”, se arată în rechizitoriu.

Viorel Sângeorzan este ginerele omului de afaceri Pavel Sângeorzan care deţine printre altele SC Sălăuţa SRL, şi este cunoscut printre bistriţeni sub porecla de Polo.Potrivit surselor Gazetei de Bistriţa, actualul ginere al lui Pavel Sângeorzan s-a numit de fapt Viorel Suciu, însă din motive numai de el ştiute şi l-a schimbat odată cu căsătoria, prima, în Păştean. Numele de Sângeorzan l-a preluat odată cu cea de a doua căsătorie, cu fiica omului de afaceri din Coşbuc.

În dosarul poliţiştilor corupţi, ocupaţia lui Viorel Sângeorzan apare ca fiind aceea de manipulant la o societate comercială – SC T… – care se pare că este de fapt SC Transeverest SRL, al cărui asociat unic şi administrator este chiar soţia sa. Firma are ca obiect de activitate comerţul cu ridicata a materialului lemnos şi a materialelor sanitare. Viorel Sângeorzan apare ca asociat împreună cu soţia sa în alte două firme – SC Alp Stone SRL, care se ocupă cu extracţia pietrei ornamentale şi a pietrei pentru construcţii, extracţia pietrei calcaroase, ghipsului, cretei şi a ardeziei, dar şi în SC Lorevio SRL, cu obiect de activitate comerţ cu ridicata a maşinilor pentru industria minieră şi construcţii – firmă care acum este în insolvenţă.

 

Pavel Sângeorzan s-a pus şi el cu buna pe lângă Cloşcă

De altfel, şi numele socrului său, Pavel Sângeorzan, a fost amestecatşi elîn acest dosar. Potrivit stenogramelor, pe data de 18 septembrie 2014, din nou Leon Cloşcă a intervenit abuziv asupra unor poliţişti din subordine în sensul determinării acestora să interzică prezenţa unor comercianţi în zona din apropierea benzinăriei deţinute în Năsăud de omul de afaceri Pavel Sângeorzan, cu toate că respectivii comercianţi aveau dreptul să se afle acolo fiindcă achitaseră contravaloarea chiriei spaţiului de pe domeniul public, Primăriei Năsăud. Intervenţia lui Cloşcă a venit în urma solicitării efectuate de Pavel Sângeorzan, relaţiile dintre cei doi fiind foarte apropiate, poliţistul participând deseori la partide de vânătoare şi petreceri organizate de omul de afaceri.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.