Astăzi a avut loc o ședință la Consiliul Județean in cadrul căreia europarlamentarului Victor Negrescu a vorbit despre posibilitatea accesării de fonduri europene din granturile oferite direct de Comisia Europeană.
La întâlnire au participat autorități județene, autorități locale și mediul privat.

„Am avut bucuria ca împreună cu colegul nostru Victor Negrescu să avem o primă discuţie cu reprezentanţii administraţiei publice locale şi mediul de afaceri legată de granturile europene care sunt oferite de Comisia Europeană, fonduri care pot fi accesate direct, în afara fondurilor structurale care sunt repartizate fiecărui stat. Îl felicit pe Victor pentru ceea ce face, este modelul unui europarlamentar tânăr de succes. A reuşit să ajungă la lucruri concrete, oferă sprijin administraţiilor locale, mediului privat, societăţii civile, el şi colegii săi de la cabinet, pentru a accesa aceste granturi. Mă interesează parteneriate pentru Master Planul de turism. Sună foarte interesant şi colaborarea cu Banca Europeană de Investiţii, care are dobânzi atractive, de 1-2%, să vedem ce putem face pentru proiectele de dezvoltare a judeţului. Este o linie de granturi şi pe colectarea deşeurilor. Să vedem dacă putem face un proiect pentru a stimula colectarea selectivă spre exemplu. Ne uităm mai atent la aceste posibilităţi, pe judeţ ar fi două zone eligibile. Sunt 800 de apeluri, 300 eligibile pentru administraţiile locale, cu sume mai mari sau mai mici”, a declarat preşedintele Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud, Radu Moldovan.

Europarlamentarul Victor Negrescu a declarat că este președintele unei structuri care se ocupă de promovarea a tot ce înseamnă dezbateri pe probleme europene, creată în urmă cu şapte ani, iar în primele șapte luni de mandat a avut trei priorități și câteva rezultate. Iar al treilea obiectiv este accesarea fondurilor europene disponibile direct la nivelul Comisiei Europene.

„Una din priorităţile mele a fost legată de domeniul sănătăţii şi în acest sens am obţinut aprobarea pentru un proiect în valoare de un milion de euro destinat creşterii accesului la servicii medicale în mediul rural, proiect ce va fi implementat în următoarele luni în trei comunităţi locale din România. Dacă va funcţiona, în doi ani vom avea o linie de finanţare pentru prima oară în comunităţile din mediul rural pentru îmbunătăţirea serviciilor medicale. A doua prioritate se referă la promovarea României sau promovarea regională. Aici am adresat invitaţia Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud, acceptată, de a veni în sprijinul unei activităţi pe care noi o desfăşurăm în perioada 24-26 aprilie, când vom organiza un mare eveniment în centrul Bruxelles-ului de promovare a Transilvaniei. În cadrul acestui eveniment vom lansa o delegaţie regională – Delegaţia Transilvaniei la Bruxelles – pe lângă instituţiile europene, după modelul provinciilor din Polonia, a landurilor din Germania, regiunilor din Spania. Dorim să promovăm tot ce înseamnă oferta turistică, oportunităţile economice şi tot ce înseamnă posibile parteneriate cu instituţiile europe”, a declarat Victor Negrescu.

Europarlamentarul Victor Negrescu a lansat platforma www.granturieuropene.ro, prin care toţi cei interesaţi să poată beneficia de o primă sursă de informaţie utilă despre posibilitatea de a accesa fondurile Comisiei Europene.

„Am lansat în urmă cu două săptămâni un portal care se numeşte granturieuropene.ro, care vorbeşte despre fondurile disponibile la Bruxelles. Ne referim aici la 35 miliarde euro anual, care sunt distribuiţi prin linii de finanţare directe la Bruxelles, prin aproximativ 800 de linii de finanţare, din care 300 sunt pentru autorităţile publice locale. La această oră sunt 94 de linii deschise, la care sperăm să avem cât mai mulţi aplicanţi din România. România beneficiază prin fondurile structurale de mai mult de 7 miliarde de euro anual. Am primit mai multe propuneri din partea autorităţilor locale de aici şi am convingerea că împreună putem să încercăm să dezvoltăm o parte din acele proiecte de care pot beneficia comunităţile locale, primării, dar şi privaţi. Toate categoriile sunt eligibile pentru aceste proiecte. Cofinanţarea depinde de linia de finanţare. De regulă, este vorba de o cofinanţare de 40 la sută, dar sunt şi proiecte cu finanţare 100 la 100. De exemplu, la înfrăţiri, unde se acordă 500.000 de euro pe proiect şi acolo cofinanţarea este foarte mică pentru proiecte de cooperare între două localităţi din Europa. Depinde de linia de finanţare. Există burse. Aici, de exemplu, se oferă un salariu lunar timp de o jumătate de an pentru acea persoană care doreşte să înveţe o meserie în alt stat european, pentru ca mai apoi să dezvolte o afacere. Aici sunt 100 la 100 acest tip de finanţări. Dar de regulă vorbim de un 40 la sută cofinanţarea”, adăugat Negrescu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.