Nereguli gârlă, prejudicii cu carul de şi mai ales abateri financiar contabile sunt constatările Curţii de Conturi Bistriţa-Năsăud în urma controalelor efectuate, în 2014, la primăriile din Bistriţa-Năsăud, dar şi la câteva ocoale silvice şi şcoli.Cuantificate neregulile constatate, acestea se ridică la aproape 200 milioane lei în Bistriţa-Năsăud. Evaluarea Curţii de Conturi viza activitatea entităţilor bistriţene, 91 la număr, aferentă anului anterior.
În urma derulării acţiunilor de audit/control la nivelul celor 91 de entităţi publice locale, au fost constatate nereguli şi abateri de la legalitate şi regularitate, cu o valoare totală estimată la 181.238.000 lei, din care: abateri de la legalitate şi regularitate generatoare de venituri suplimentare, cuvenite bugetelor publice, în valoare de 5.421.000 lei, din care s-a încasat operativ suma de 280.000 lei, se arată în raportul de evaluare a Curţii de Conturi Bistriţa-Năsăud. De asemenea, au existat abateri de la legalitate şi regularitate care au condus la prejudicierea bugetelor locale cu suma de 2.739.000 lei, din care s-a recuperat operativ suma de 137.000 lei, dar şi erori/abateri financiar-contabile, cuantificate la valoare de 173.078.000 lei.
Nivelul abaterilor financiare contabile descoperite de echipele Curţii de Conturi se ridică în Bistriţa-Năsăud la 172.660.000 lei. „Situațiile financiare întocmite de entitățile auditate la 31.12.2013 sunt denaturate și nu oferă o prezentare exactă și reală a patrimoniului entităților”, se precizează în raportul de evaluare.
În capul listei abaterilor – Ocolul Silvic Romuli şi Primăria Cetate
La nivelul judeţului Bistriţa-Năsăud, valoarea abaterilor constatate se ridică la 173.078.000 lei. Cele mai mari abateri financiar contabile constatate s-au înregistrat la Ocolul Silvic Romuli, în valoare de 131.345.000 lei, dar și la Primăria Cetate – 22.473.000 lei. De pe listă nu lipsesc însă Primăria Maieru, cu abateri în valoare de 4.733.000 lei, Primăria Bistriţa – 3.701.000 lei, Primăria Spermezeu – 1.962.000 lei, Primăria Josenii Bârgăului – 1.388.000 lei sau Şcoala Gimnazială nr.3 „Avram Iancu” Bistrița – 1.609.000 lei.
Contabilitatea, bat-o vina!
Gazeta de Bistriţa vă prezintă o parte dintre abaterile financiar-contabile şi prejudiciile descoperite în urma controalelor efectuate. Una dintre acestea este neînregistrarea în contabilitate a tuturor operaţiunilor de intrare/ieşire a unor bunuri din patrimoniu (bunuri imobile, investiţii în curs, materiale de natura obiectelor de inventar, active fixe primite ca donații, sponsorizări sau cu titlu gratuit, creanțe bugetare restante, garanții materiale, etc.) sau a altor operațiuni patrimoniale. Au fost depistate astfel de abateri la Primăria Cetate, PrimăriaFeldru, Primăria Spermezeu şi PrimăriaMaieru. Concret, în cazul Primăriei Cetate s-a constatat că nu au fost înregistrate în evidența contabilă 1.855 ha terenuri cu vegetație forestieră și pășune aparținând domeniului public, în valoare de 22.443.000 lei.
În cazul Primăriei Spermezeu s-a constatat înregistrarea eronată a diferențelor din reevaluarea construcțiilor, fapt ce a condus la denaturarea situațiilor financiare, întocmite la 31.12.2013, cu 1.773.000 lei. Tot la această primărie au fost depistate plăți restante și arierate în valoare de 189.000 de lei, la data de 31.12.2013, fără ca acestea să fie înregistrate în evidența contabilă și în situațiile financiare. Un alt tip de abatere constatată de Curtea de Conturi se referă la neînregistrarea în evidenţa contabilă a operaţiunilor economice în momentul efectuării lor, conform principiului contabilităţii de angajamente, respectiv înregistrarea unor venituri/cheltuieli doar pe măsura încasării/plăţii acestora și/sau neînregistrarea tuturor veniturilor bugetare.
Astfel, în cazul DGASPC Bistrița-Năsăud, instituţie în subordinea Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud, în evidenţa contabilă nu au fost stabilite, evidenţiate şi urmărite la încasare veniturile din contribuţia persoanelor asistate, fiind înregistrate în contabilitate numai sumele încasate, nu şi sumele datorate, valoarea abaterii fiind de 231.000 lei. O altă abatere provine din cauza neanalizării componenţei soldurilor conturilor la finele anului, motiv pentru care situaţia reală a patrimoniului prezentat în situaţiile financiare este denaturată. O astfel de situaţie a fost depistată la Primăria Feldru, unde nu a fost înregistrată în patrimoniul public valoarea obiectivelor de investiţii puse în funcţiune, în baza proceselor-verbale de recepţie la terminarea lucrărilor, fiind eronat menţinute în conturilor de active fixe corporale în curs de execuţie bunuri în valoare de 459.000 lei.
La Primăria Ilva Mare au fost înregistrate eronat ca şi obiecte de inventor unele active necurente ceea ce a dus la denaturarea situațiilor financiare întocmite la data de 31.12.2013, abaterea ajungând la 53.000 lei. La Primăria Zagra și Școala gimnazială „Nicolae Drăganu”Zagra nu au fost înregistrate şi calculate în contabilitate şi neraportarea prin situaţiile financiare a valorii amortizării activelor fixe, abatereaavând o valoare de 118.000 lei. „Abaterile menţionate s-au datorat în principal pregătirii profesionale necorespunzătoare a personalului unităţilor administrativ-teritoriale cu atribuţii pe linia conducerii contabilităţii, necunoașterea prevederilor legale în domeniul financiar-contabil sau interpretarea eronată a unor prevederi legislative, lipsa cunoștinţelor în domeniul informatic, lipsa unor proceduri de lucru formalizate în domeniul activității financiar – contabile, dar şi neorganizării şi nefuncţionării formelor de control intern şi audit intern”, concluzionează Curtea de Conturi.
Venituri neîncasate
În ceea ce priveşte modul de stabilire, evidențiere și urmărire a încasării veniturilor bugetare, în cuantumul și la termenele stabilite de lege, Curtea de Conturi a depistat şi aici o serie de nereguli. Astfel, la Primăria Bistriţa nu a fost stabilită, evidenţiată, urmărită şi încasată taxa pe clădiri datorate bugetului local în cazul clădirilor proprietate a unităților administrativ-teritoriale închiriate. Abaterea se ridică la de 21.000 lei.
Primăriile din Josenii Bârgăului, Zagra şi Nuşeni nu au stabilit, urmărit şi încasat venituri la bugetele locale provenite din taxa pe teren datorată pentru suprafețele cu vegetație forestieră sau pășuni, proprietatea unităților administrativ-teritoriale, aflate în administrarea Ocoalelor silvice sau a Asociațiilor crescătorilor de animale. Abaterile constatate se ridică la 91.000 lei la Primăria Josenii Bârgăului, 48.000 lei– Primăria Zagra, 11.000 lei – Primăria Nuşeni.
În cazul altor primării nu au fost declarate integral în vederea impozitării mijloacelor de transport deținute de persoanele fizice și juridice de pe raza comunei. Discutăm despre Primăria Rebra – 13.000 lei, Primăria Lechinţa – 87.000 lei, Primăria Ilva Mică – 25.000 lei şi Primăria Spermezeu – 21.000 lei. De asemenea, la Primăria Spermezeu nu a fost încasată în termen arenda pentru pășunile comunale arendate și necalcularea de penalități de întârziere conform clauzelor contractuale,abatere cuantificată la 424.000. Lista poate continua întrucât este foarte lungă.
Circa 3 milioane, prejudicii
În ceea ce priveşte prejudiciile constatate, şi aici valoarea totală este foarte mare – 2.739.000 lei. Cele mai mari probleme au fost înregistrate la Primăria Sângeorz-Băi – 816.000 lei, Ocolul Silvic Tihuța Colibița –536.000 lei, Liceul Tehnologic Feldru – 334.000 lei și Ocolul Silvic Izvorul Șomeșului Șant – 287.000 lei.