Banca elveţiană HSBC a găzduit conturi secrete care depăşesc 100 de miliarde de dolari, până în 2007, care aparţin unor vedete, persoane publice, diplomaţi şi judecători, dar şi unor traficanţi de arme, intermediari ai dictatorilor din lumea a treia şi ai altor infractori. Banca elveţiană îi încuraja pe aceştia să îşi ascundă banii de autorităţile din ţările lor, pentru a scăpa de taxe sau de rigorile justiţiei, scrie Gândul.
Peste 200 de persoane şi firme din România sau cu legături cu ţara noastră au depus peste 1,3 miliarde de dolari la banca elveţiană, începând cu 1974 până în 2007. Printre aceştia se numără şi foşti sau actuali politicieni. Cel mai mare cont românesc de la banca elveţiană conţine peste 800 de milioane de dolari.
Potrivit Gândul, peste 60.000 de documente au intrat în posesia mai multor jurnalişti din 45 de ţări care au desfăşurat o anchetă pentru a scoate la lumină faptul că banca elveţiană a găzduit de-a lungul timpului peste 100 de miliarde de dolari, bani care aparţineau şi unor infractori de talie internaţională, intermediari ai dictatorilor sau vedete care încercau să scape de taxe. Jurnaliştii, care au dezvăluit doar câteva nume până în prezent, avertizează că nu toţi cei implicaţi în scandalul denumit „SwissLeaks” au comis ceva ilegal ascunzându-şi banii în Elveţia.
În ceea ce priveşte România, jurnaliştii care au investigat acest caz precizează că 219 persoane fizice sau juridice şi-au deschis conturi la banca elveţiană în perioada 1974 – 2007. În total, au existat 549 de conturi bancare, asociate cu 219 clienţi (firme, offshore-uri sau persoane private) care au legături cu România. Dintre aceştia, 5% au naţionalitate română. Conturile care au legătură cu România conţin peste 1,3 miliarde de dolari, iar cel mai voluminos cont bancar conţine 829 de milioane de dolari.
Potrivit Evenimentul Zilei, contul de 829 de dolari ar fi aparţinut lui Dinu Patriciu.
Conform investigaţiei, mai mult de jumătate din conturile elveţiene care au legături cu România sunt conturi numerotate, adică nu apar cu titular, ci sunt identificate doar cu un număr. În jur de 10% din conturi au legătură cu nişte companii offshore care duc în România, iar peste 30% aparţin unor persoane fizice care au legătură cu România sau sunt români, mai notează Gândul.
România ocupă locul 39 din 203 ţări care s-au folosit de banca elveţiană.