Comisia Europeană este îngrijorată de ponderea „foarte mare” a plângerilor privind posibile achiziţii publice trucate în proiectele finanţate din fonduri europene, în totalul reclamaţiilor pe achiziţiile publice, se arată în Raportul Mecanismului de Cooperare şi Verificare pe Justiţie, adoptat miercuri de executivul comunitar, informează Hotnews.
„Din plângerile legate de achiziţiile publice din România, aproape 40% se referă la achiziţii publice finanţate din fonduri UE, după cum se menţionează în cel mai recent raport al Consiliului Naţional pentru Soluţionarea Contestaţiilor. La nivel local şi regional, potrivit DNA Cluj-Napoca, fraude legate de proiectele mari pe fonduri UE rareori se referă la totalitatea proiectului, ci la părţi din el. De exemplu, circa 20 – 30 de cazuri grave sunt descoperite în fiecare an numai în această regiune”, arată Comisia în aparatul tehnic al Raportului MCV.
În Raportul MCV adoptat miercuri de Colegiul Comisarilor Europeni, sunt condamnate mai ales achiziţiile publice frauduloase de la nivel local.
„Procedurile de achiziţii publice, în special la nivel local, sunt în continuare grevate de acte de corupţie şi de conflicte de interese – un fapt recunoscut pe scară largă de autorităţile române în materie de integritate şi de aplicare a legii. Acest lucru a avut consecinţe negative asupra absorbţiei fondurilor UE”, precizează Comisia.
Capacitatea administrativă slabă a autorităţilor publice româneşti este şi ea menţionată printre neajunsurile care îngreunează absorbţia fondurilor europene, mai notează sursa citată