George Avram, viceprimarul municipiului Bistriţa, a fost găsit în stare de incompatibilitate de către Agenţia Naţională de Integritate (ANI). Potrivit inspectorilor ANI, George Avram a fost membru al unor consilii de administraţie simultan cu deţinerea funcţiei de viceprimar. În răstimp de un an, ANI a găsit nu mai puţin de zece aleşi locali incompatibili cu funcţiile deţinute.

 

Rândul aleşilor locali declaraţi incompatibili de Agenţia Naţională de Integritate a sporit la 10. Ultimul adăugat de ANI pe lista neagră este viceprimarul Bistriţei, George Avram. În acest moment, municipiul Bistriţa este condus de doi incompatibili, dacă ţinem cont şi de primarul Ovidiu Creţu. Nu trebuie să uităm că zilele trecute, Curtea Constituţională a României a decis că dispoziţiile referitoare la incompatibilitatea aleşilor locali cu funcţia de reprezentant în adunările generale ale societăţilor comerciale de interes local sunt constituţionale. Astfel orice rază de speranţă avută de aleşii locali că ar putea scăpa de sub tăişul sabiei ţinută de ANI, a dispărut. Drept urmare nu au altă opţiune decât să demonstreze în instanţă că Agenţia nu are dreptate cu privire la incompatibilităţile constatate în ceea ce îi priveşte.

 

Viceprimarul – administrator şi membru în CA

Potrivit ANI, George Avram a încălcat legea, în perioada 25 iunie – 29 iulie 2008, dar şi în perioada 29 noiembrie 2011 – 15 octombrie 2014, cazuri în care a deţinut pe lângă funcţia de viceprimar şi funcţii de administrator al unei societăţi comerciale sau membru în consiliile de administraţie a două şcoli.

„S-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada 25 iunie – 29 iulie 2008, întrucât a deţinut, simultan cu funcţia de viceprimar, şi funcţia de administrator la S.C. AQUABIS S.A.

De asemenea, acesta s-a aflat în stare de incompatibilitate și în perioada 29 noiembrie 2011 – 15 octombrie 2014, întrucât a deţinut, simultan funcţia de viceprimar, şi calitatea de membru în Consiliul de Administraţie al Şcolii Generale nr. 5 „Lucian Blaga”, respectiv al Şcolii Gimnaziale „Lucian Blaga” Bistriţa. Astfel, George Avram a încălcat dispoziţiile art. 87, alin. (1), lit. d) din Legea nr. 161/2003, articol de lege cu privire la care, zilele trecute, CCR a decis că este constituţional.

Funcţia de primar şi viceprimar, (…) preşedinte şi vicepreşedinte al consiliului judeţean este incompatibilă cu: funcţia de preşedinte, vicepreşedinte, director general, director, manager, administrator, membru al consiliului de administraţie ori cenzor sau orice funcţie de conducere ori de execuţie la societăţile comerciale, inclusiv băncile sau alte instituţii de credit, societăţile de asigurare şi cele financiare, la regiile autonome de interes naţional sau local, la companiile şi societăţile naţionale, precum şi la instituţiile publice”, prevede articolul 87 alineatul 1, litera f) din Legea 161/2003.

 

Colegul de suferinţă

Nu doar George Avram este incompatibil cu funcţia pe care o deţine, conform constatărilor ANI, ci şi Ovidiu Creţu, primarul municipiului Bistriţa. Conform ANI, s-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada 01 octombrie 2012 – 21 ianuarie 2013, întrucât, a deţinut, simultan, funcţia de Primar al Municipiului Bistriţa, Jud. Bistriţa-Năsăud, şi calitatea de reprezentant asociat persoană juridică în cadrul S.C. BUSINESS PARK BISTRIŢA SUD S.R.L.

Ovidiu Creţu a declarat public că este vorba de o greşeală din partea Registrului Comerţului, care însă a fost rectificată, şi a contestat în instanţă decizia ANI, însă magistraţii Curţii de Apel Cluj nu i-au dat dreptate.

Curtea de Apel Cluj a respins ca lipsită de interes cererea de suspendare formulată de Ovidiu Teodor Creţu în contradictoriu cu ANI în dosarul nr. 1153/33/2013 al Curţii de Apel Cluj. De asemenea, a respins ca neîntemeiată acţiunea în contencios administrativ formulată de Ovidiu Teodor Creţu în contradictoriu cu ANI având ca obiect anularea raportului de evaluare nr. 40409/G/II/23.09.2013. Sentinţa, pronunţată pe data de 21 ianuarie 2014, a putut fi atacată în recurs în termen de 5 zile de la comunicare în ceea ce priveşte cererea de suspendare. Primarul Bistriţei nu a avut câştig de cauză nici în recurs.

Ovidiu Creţu a înaintat recurs la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a României, în vara acestui an. În luna octombrie, Instanţa supremă a admis recursul primarului bistriţean şi a fixat ca termen de judecată a dosarului pe fond data de 27 ianuarie 2015.

 

Vicele din Sîngeorz-Băi a muşcat-o tot din cauza unui CA şcolar

Din cauză că a fost membru în consiliul de administraţie al unei şcoli, ANI l-a declarat incompatibil şi pe viceprimarul oraşului Sîngeorz-Băi, Daniel Naroş.

„Daniel Constantin Naroş s-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada 04 decembrie 2012 – 23 iunie 2014, întrucât, simultan cu funcţia de viceprimar, a deținut şi funcţia de membru în Consiliul de Administraţie al Liceului Teoretic „Solomon Hăliţă” Sîngeorz-Băi”, arată ANI, într-un comunicat. Numărul primarilor sau viceprimarilor bistriţeni care ar putea fi declaraţi incompatibili de inspectorii ANI din cauză că au făcut parte o perioadă sau mai fac parte din consiliile de administraţie a unităţilor de învăţământ, ar putea creşte, întrucât procedurile stabilite de Ministerul Educaţiei le întinde an de an o capcană, prin faptul că acestea prevăd ca în CA-urile şcolilor să facă parte „primarul sau un reprezentant al acestuia” şi reprezentanţi ai consiliului local.

 

Salba incompatibililor de BN

Anul acesta, mai precis în lunile februarie şi martie, au fost declaraţi incompatibili, primarul comunei cetate – Daniel Moldovan, primarul comunei Sânmihaiu de Câmpie, Ioan Mate, dar şi viceprimarul comunei Livezile, Petri Dorel Cifor. În aprilie, a venit rândul viceprimarului comunei Dumitriţa, Vasile Petronel Nica, care şi el a fost găsit în stare de incompatibilitate de ANI.

În luna octombrie, salba incompatibililor s-a mărit cu viceprimarul comunei Leşu, Sorin Avram, care timp de şase luni de la data alegerii sale în funcţie a deţinut şi calitatea de administrator al unei societăţi comerciale. Potrivit legii, Sorin Avram ar fi trebuit să renunţe la funcţia de administrator în termen de 15 zile de la data la care a fost ales ca viceprimar. Edilul din Tiha-Bârgăului, Vasile Dologa, a fost declarat incompatibil în decembrie 2013, deoarece, potrivit ANI, a deţinut simultan timp de aproape un an, mai precis în perioada 20 iunie 2012 – 03 iulie 2013, atât funcţia de primar, cât şi calitatea de cenzor al Ocolului Silvic Tihuţa-Colibiţa RA. Potrivit portalului instanţelor de judecată, în luna ianuarie,Vasile Dologa a atacat decizia ANI în instanţă, cazul fiind judecat de magistraţii Curţii de Apel Cluj, care s-au pronunţat în favoarea primarului din Tiha Bârgăului.

Tot anul trecut, Gavril Ţărmure, actualul director al Centrului Judeţean pentru Cultură Bistriţa-Năsăud, a fost găsit în conflict de interese de ANI pentru perioada în care acesta a fost consilier municipal.

ovidiu_cretu.jpg

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.