Ordonanţa traseismului, neconstituţională!
Soarta aleşilor locali bistriţeni care au migrat în baza ordonanţei traseismului la PSD sau PLR – PNM ori au rămas independenţi este incertă după ce Curtea Constituţională a declarat OUG 55/2014 ca fiind neconstituţională.
În Bistriţa-Năsăud, nu mai puţin de 21 de primari şi câteva zeci de viceprimari şi consilieri locali şi-au schimbat partidul, profitând din plin de respectiva ordonanţă. Cei care au soarta pecetluită, în sensul în care riscă să îşi piardă funcţiile, pot fi număraţi pe degete, fiindcă respectivii şi-au pierdut calitatea de membri ai partidului de provenienţă înainte ca OUG 55 să intre în vigoare.
Săptămâna trecută, Curtea Constituţională a declarat neconstituţională, Ordonanţa de Urgenţă nr. 55/2014 care a permis timp de 45 de zile migraţia politică a aleşilor locali către alte partide fără să îşi piardă funcţia.
Efectele declarării ordonanţei traseismului ca fiind neconstituţională sunt în acest moment greu de bănuit, fiindcă specialiştilor sunt împărţite. Unii susţin că Parlamentul va trebui să rezolve problema în final, prin adoptarea unei legi de respingere în care să fie un articol separat care să reglementeze efectele ordonanţei cât ea a fost în vigoare, ceea ce este puţin probabil având în vedere principiul neretroactivităţii legilor. Alţii sunt de părere că odată ce ordonanţa a fost declarată neconstituţională, aleşii migratori ar trebui să revină la partidele de origine, care ulterior să le decidă soarta.
Ordonanţa traseismului aleşilor locali şi-a arătat efectele din plin şi în judeţul Bistriţa-Năsăud. „Marea ordine” pe plan politic impusă de partidul condus de Victor Ponta a produs de fapt mare dezordine în condiţiile în care, în 2012, electoratul a votat cu totul altceva. PSD şi-a înmulţit numărul de aleşi locali – primari, viceprimari, consilieri locali – în Bistriţa-Năsăud în urma OUG 55/2014. Astfel social-democraţii s-au ales cu încă 10 primari pe lângă cei 20 care îi câştigase în 2012. De pe urma ordonanţei a profitat din plin şi PLR, care s-a ales în principal cu toţi cei nouă primari liberali.
Peste o sută de traseişti
În Bistriţa-Năsăud, PSD s-a ales cu nu mai puţin de zece primari, zece viceprimari şi 85 de consilieri locali în plus, în urma aplicării OUG 55/2014. Astfel, PP-DD a rămas fără singurul primar pe care-l avea în Bistriţa-Năsăud în fruntea comunei Căianu Mic. Paul Ştir a cochetat cu PSD încă dinaintea intrării în vigoare a legii migraţiei, mai precis începând cu campania electorală pentru alegerile europarlamentare din primăvara acestui an.
Şi PDL a pierdut 10 primari în favoarea PSD, în urma aplicării ordonanţei migraţiei. Astfel, Aurel Horea (Ilva Mică), Valer Avram (Măgura Ilvei), Ioan Strungari (Parva), Ioan Szabo (Şanţ), Vlăduţ Purja (Târlişua), Dumitru Buşcoiu (Zagra), Ioan Bob (Şintereag), Vasile Laba (Bistriţa-Bârgăului) Doru Crişan (Prundu Bârgăului) au părăsit PDL pentru PSD. Primarul de Ilva Mică, Aurel Horea, a înclinat balanţa spre PSD încă din campania electorală pentru alegerile parlamentare, în timp ce Vlăduţ Purja, edilul din Târlişua, a fost unul dintre invitaţii preşedintelui Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud, Radu Moldovan, în excursia organizată de administraţia judeţeană, în 2013, în Spania.
Ioan Bob, primarul din Şintereag, s-a întors la prima dragoste, fiindcă până în 2004 a fost sub stindardul partidului condus la acea vreme de Adrian Năstase. A trecut în barca PD-ului, redenumit ulterior PDL, însă cu puţin timp înainte de alegerile locale din 2012 au existat zvonuri că Ioan Bob va trece iar în barca PSD. Nu şi-a pus atunci în aplicare gândul, a mai rămas o vreme, cu toate că la lansarea candidaţilor USL de la parlamentarele din 2012, primarul din Şintereag s-a afişat alături de primarii alianţei PSD – PNL.
PDL a fost părăsit şi de Doru Crişan – primarul de Prundu Bârgăului, care şi el a cochetat cu PSD încă din timpul campaniei pentru alegerile europarlamentare. Mai mult decât atât, la şedinţele şi întrunirile de partid organizate de conducerea democrat-liberală din Bistriţa-Năsăud în ultima perioadă, Doru Crişan nu a onorat cu prezenţa. Aceeaşi mişcare a făcut-o şi Ioan Szabo, primarul comunei Şanţ, care până nu demult încerca să scoată la lumină anumite ilegalităţi care s-ar fi petrecut în administraţia locală pe vremea în care aceasta a fost condusă de social-democratul Cornel Moisil.
Vasile Laba, primarul din Bistriţa-Bârgăului, dar şi cel din Zagra – Dumitru Buşcoi au plecat din PDL în PSD sperând că vor primi finanţare pentru proiectele pe care administraţiile locale pe care le conduc vor să le pună în aplicare. Cel puţin acesta este motivul oficial. Pe lângă cei zece primari, PSD a cules şi zece viceprimari, dar şi 85 de consilieri locali, printre care se numără actualul viceprimar al Bistriţei, Kiss Laszlo, fost membru PP-DD. Organizaţia judeţeană PNL Bistriţa-Năsăud a fost cea mai devastată în urma aplicării ordonanţei migraţiei, fiindcă a rămas fără niciun primar din cei nouă cu care a plecat la drum. Astfel, au părăsit PNL: Traian Simionca (Livezile), Ioan Dedean (Şieuţ), Dumitru Tomşa (Urmeniş), Dumitru Bendean (Miceştii de Câmpie), Ioan Cămărăşan (Silivaşul de Câmpie), Ioan Mate (Sânmihaiu de Câmpie), Ioan Moniţă (Romuli), Eugen Benţa (Poiana Ilvei), Vasile Dologa (Tiha Bârgăului).
Aceştia au migrat spre formaţiunea lui Tăriceanu – PLR – care oficial nu există. Conform surselor Gazetei de Bistriţa, cei amintiţi mai sus au semnat, iniţial adeziuni pentru PLR, însă cum înregistrarea partidului a fost respinsă în instanţă, la sfatul unui personaj direct interesat de zdruncinarea din temelii a PNL BN, adeziunile au fost refăcute rapid pentru PNM. În PLR/PNM s-a înscris şi primarul comunei Dumitra, Gheorghe Bălăjan, el părăsind PDL. Un alt democrat-liberal care s-a înscris în PLR/PNM este primarul comunei Mărişelu, Toma Someşan.
Sever Mureşan, primarul din Telciu, a părăsit PDL dar a rămas independent, aceeaşi decizie fiind luată de şapte consilieri democrat-liberali din aceeaşi comună.
Cîrcu, Popescu, Muthi şi Armean riscă să rămână fără mandat
La nivelul Consiliului Judeţean, liberalii au pierdut trei din cei patru consilieri – Mirela Cîrcu, Dorin Popescu şi Mircea Mereuţă, pe poziţii rămânând doar Samuel Coman. În Consiliul Local Bistriţa PNL a rămas doar cu Sorin Hangan şi Ioan Peteleu, în timp ce Gelu Muthi şi Marius Armean au plecat la…PLR/PNM. Consilierii judeţeni Mirela Cîrcu şi Dorin Popescu, dar şi consilierii locali Gelu Muthi şi Marius Armean riscă însă să îşi piardă mandatele, întrucât eu şi-au pierdut calitatea de membri ai PNL, în luna august, înainte ca ordonanţa traseismului să intre în vigoare.
Independenţi de formă
Alţi trei consilierii judeţeni s-au declarat independenţi- Ramona Bugnar şi Ciprian Breşfelean, ambii lăsând PP-DD-ul care i-a lansat în viaţa politică, în timp ce Iulian Stroe a renunţat la Partidul Conservator. Un alt consilier, de data aceasta local, care a ales independenţa este Florin Talpoş, el renunţând la înregimentarea PP-DD.
Sa le dea Dumnezeu doar ceea ce merita…..