D-le Preşedinte Radu MOLDOVAN: aş vrea să pot crede că demersurile dumneavoastră nu sunt simple populisme. Cu scuzele de rigoare spun asta pentru că predecesorii preşedinţi de Consiliu judeţean şi toţi prefecţii pe care i-am contactat în cei 10 ani la care faceţi referire i-au durut în BASCĂ de cererile ecologiste, formulate în diferite ocazii.
Am participat de câteva ori la dezbateri organizate în cadrul Colegiului prefectural şi de asemenea, constant, împreună cu un grup de ecologişti de o foarte bună calitate profesională şi o probitate morală impecabilă la dezbaterile publice pe Strategia de dezvoltare a judeţului Bistriţa-Năsăud 2013-2020. Am promovat atât puncte de vedere proprii, ale colegilor ecologiştilor cât şi ale cetăţenilor bistriţeni, atât pentru îmbunătăţirea actului administrativ, cât şi pentru îmbunătăţirea calităţii mediului natural şi a vieţii bistriţenilor. A fost organizată o dezbatere publică iniţiată de asociaţiile de pescari şi PER la Centru Municipal pentru Cultură George Coşbuc. A fost organizat şi un miting de protest al pescarilor pe vremea domnului prefect Cristian Florian, unde nu s-a strigat împotriva nimănui, nu s-au cerut demisii cum este la modă. S-a cerut un lucru simplu: respectarea legilor de mediu de către toate instituţiile statului şi atragerea atenţiei privind starea deplorabilă a mediului natural în general şi a râurilor din judeţ în special, ca urmare a excavărilor în perimetre ilegale şi a furtului de minerale. Situaţia a fost identică cu doamna prefect Ani Bob şi domnul prefect Ioan Ţintean (preşedinte al Comitetului de Bazin Someş-Tisa).
De fiecare dată am fost primiţi cu “rânjetul” pe buze şi cu o vădită stare de plictiseală pe parcursul celor prezentate. Până în prezent nu s-a întâmplat absolut nimic. Aceasta mă face să cred că “lupul îşi schimbă blana, dar năravul ba!”. De asemenea, am certitudinea că lucrurile nu se vor îmbunătăţi atâta vreme cât este mult mai comod să tăcem şi să ne băgăm în “straiţă”.
Închei prin a vă spune de ce sunt pesimist. În anul 2009 un grup de cetăţeni din COCIU a adresat continuu memorii Prefecturii şi Guvernului României privind starea jalnică în care se află râul Someş, datorită excavaţiilor scăpate de sub control. Ei au rămas fără apă în fântâni plus alte mari distrugeri în teren. Au început deja din ei să moară (doi dintre iniţiatori) şi nici până astăzi nu au primit vreun răspuns concret. Eu vă doresc SUCCES, deşi cred că nu veţi reuşi în scurt timp, ceea ce vă propuneţi. Legislaţia şi modul de aplicare a acesteia în cadrul instituţiilor aşa numite “deconcentrate”, chichiţele şi procedurile nu o să vă dea pace nici dumneavoastră.
Să auzim de BINE !!!
Marius BĂLAN, preşedinte PER BISTRIŢA