E toamna alegerilor, a electoralelor din ţară şi din câteva din jurul nostru; inclusiv dintr-o parte de Românie, din Basarabia, şi a celor din diasporă, precum fuseseră recentele desfăşurări electorale, încheiate cu mari şi clare succese a forţelor politice de dreapta. Cu atât mai surprinzător pentru mine, vizavi de realitate de peste Prut. De curând am sosit de la Chişinău. Nu voi spune ce atmosferă şi nici alte detalii ce am identificat, de viaţă, în istoria fraţilor români. Atât doar reamintesc oamenilor luminaţi şi avizaţi că suntem exemplul necesar lor. Dacă o să dăm cu oiştea în gard, dăm şi în a lor, izbind-o, şi o să se şi rupă. E multă vraişte şi aspră confruntare. Să nu-ţi vină să crezi că în sec. 21 mai este partid comunist prin ţara cetăţilor lui Ştefan cel Mare de pe Nistru! Fiţi cu luare aminte, cei din regatul României Mari de odinioară.
Dar la alegeri încă ne gândim, care au fost în toamna aceasta, că o să aibă loc în curând şi la Uniunea Comunelor Grănicereşti Năsăudene. În forţa şi rezistenţa lor plutonică ne bizuim ca să ne mântuiască de ilegalităţi, de oportunişti şi corupţii ca nişte canceroşi care ne-au pătruns şi rod din interior. Mai pe româneşte spus, e vorba de prezenţa unor şi primari incompatibili în Adunarea Generală; câţiva s-au infiltrat chiar în Consiliul Director şi la preşedinţia lui. Nu-i altul acesta decât cogeamite GHEORGHE OMUL – primarul comunei Salva. Şi credeţi că putea lipsi de lângă el grănicerul din Benesat, jud. Sălaj, cum i-a zis cineva la adunarea de alegeri, MIRCEA ROMOCEA, primarul Năsăudului? Şi mai este un „căpos” între ei, viceprimarul IOAN TODORAN din Gledin (com. Monor). (Parcă e un blestem peste năsăudeni ca să fie bătuţi de Dumnezeu cu venetici din vest nord; amintiţi-vi-l pe Ioan Gheţie, fostul director al Gimnaziului Superior Grăniceresc din perioada 1910-1918, cel care a împins învăţământul în maghiarizare şi sărăcire.) Probleme de acestea ar trebui să releve tezele de doctorat că mulţi nu aleg decât despre grănicerismul de suprafaţă, glorios şi viteaz. Sau perioada de criză politică şi economică, ilegalităţi şi corupţii din actualitatea 1948-2014; nu repetări papagaliceşti. Fug de contemporaneitate ca dracul de tămâie.
Încă doi primari au „onorat” ilegal Consiliul Director cu prezenţa lor: Ioan Pop din Leşu şi Doru Crişan din Prundu Bârgăului. Am aflat că amândoi şi-au depus mandatele pentru demisie, convingându-se, probabil, că este nestatutară participarea lor la administrarea patrimoniului UCGN. Este de stimat o asemenea decizie; şi bănuiesc să fie adevărată, întrucât n-am fost anunţat şi invitat la nici o şedinţă a C.D. şi, în consecinţă, nu am mai fost pe la Uniune de la ultima Adunare Generală. O gratulare se cuvine din partea tuturor – a mea i-am exprimat-o –, lui Ioan Nistor, care a înţeles mesajul scrisorii mele din primăvară, pregătindu-şi din timp şi depunându-şi demisia de ales în C.D. (cel cu care am trudit cel mai mult, încă din anii comunismului pentru interesele grănicereşti şi redobândirea pădurilor şi a celorlalte averi. Îi mulţumesc frăţeşte pentru tot ce a făcut bun şi cu succes; pentru cele rele l-am certat destul). Şi de data aceasta el a spart buba cu puroi şi hoţii, că au dat iama peste puţinul inventar ce îl mai deţinem, de fapt au dat iama şi le-au furat bursele şi îndemnizaţiile modeste acordate elevilor şi studenţilor. Bravo, Nelule, că ţi-ai venit acasă!
Fireşte, mai sunt câţiva primari şi în Adunarea Generală a U.C.G.N., reprezentând localităţile grănicereşti. Ei au fost delegaţi de către acestea. A fost un abuz, încălcând Statutul legal în vigoare şi prezenţa lor este nulă de drept. Ca să fie şi în fapt, prin îndepărtarea lor, am deschis proces pentru anularea ultimei adunări de alegeri, pentru a fi desemnaţi reprezentanţi adevăraţi descendenţi de grăniceri, fără funcţii politice şi eligibile. Probabil şi dintre aceştia să fie demisionaţi. Dacă nu au făcut-o încă, le propun şi îi rog s-o facă, să înţeleagă obligaţia legală şi respectarea legilor deopotrivă, de toţi. Să aleagă persoane corespunzătoare, bune profesional, administrativ şi intelectual, actuale sau foste cadre didactice bune cunoscătoare şi dăruite şcolii. În această situaţie procesul care este în curs de desfăşurare procedural, ar avea obiect să înlăture vârful de câteva persoane, parte corupte; sfidând propunerile şi recomandările mele exprimate în cele două scrisori adresate lor şi fără răspuns până în prezent: una privindu-i pe Gheorghe Onul şi alta pe Antonel Pop. Mai am răgazul de 2-3 săptămâni, cât juridic pot aştepta.
Preşedinte de Onoare al UCGN
Prof. dr. Teodor Tanco
P.S. Cele mai sincere şi respectuoase mulţumiri, totodată felicitări primarilor (din oricare partid) care m-au sprijinit să desfiinţez „căpuşa” din Uniune; pentru care corupţii şi profitorii vor răspunde. Îi rog şi de data aceasta să mă ajute.
T.T.