Senatorul PNL, Dorin Dobra, a înaintat la data de 23 septembrie o întrebare referitoare la lipsa semnalizării satisfăcătoare a rutei spre România (Satu-Mare) de pe centura Budapestei, ministrului Afacerilor Externe şi totodată ambasadorului României la Budapesta.
„În Ungaria pe autostrada M3 ce face legătura între Budapesta și punctul de frontieră de la Satu Mare (România) pe indicatoarele rutiere lipsește aproape cu desăvârșire numele țării noastre.
La ieșirea de pe M0 – centura Budapestei, România este indicată de două ori, iar mai apoi o singură dată la intrarea pe M3. În rest, pe parcursul celor aproximativ 200 km de autostradă numele țării noastre nu mai apare spre deosebire de cel al Ucrainei și al Sloveniei de exemplu.
Pentru aceasta, domnule ministru, vă adresez următoarea întrebare: este posibilă remedierea acestei situații prin metodele clasice, diplomatice astfel încât indicativul rutier România să apară cu o frecvență satisfăcătoare pe ruta Budapesta – Satu Mare?”, a precizat senatorul într-un comunicat.
Dobra a primit răspuns de la MAE, care după cum a declarat conținea la rându-i un răspuns din partea instituţiei ungare responsabile de reţeaua de autostrăzi.
„Vă suntem recunoscători pentru scrisoarea dvs. referitoare la semnele rutiere care indică destinațiile pe drumul spre România.
Referitor la scrisoarea dvs. am revizuit toate semnele rutiere de pe rețeaua noastră de autostrăzi. Am decis să folosim codul RO pe toată autostrada M3 și, deasemenea, pe toate autostrăzile și intersecțiile importante începând cu M0-M31, M31-M3, M3-M35, pentru o mai bună orientare a conducătorilor.
Considerăm că prin aceste îmbunătățiri a semnelor rutiere, acestea vor fi mult mai explicite, ajutând conducătorii auto în destinația lor spre România”, potrivit comunicatului remis redacției.
Senatorul a elaborat o scrisoare de mulțumire, pe care o redăm mai jos.
„Stimată doamnă Magyar,
Am primit cu mare plăcere scrisoarea dumneavoastră referitoare la semnalizarea destinaţiilor spre România.
Răspunsul dumneavoastră îmi oferă certitudinea că, odată cu elementele adiţionale semnalate de domnia voastră, semnalizările destinaţiilor româneşti vor fi mult mai accesibile pentru orice pasager care se îndreaptă înspre ţara noastră.
Doresc să-mi exprim profunda gratitudine şi sincerele mele felicitări pentru înaltul dumneavoastră profesionalism şi trebuie să recunosc faptul că, în momentul în care am sesizat această problemă şi m-am adresat autorităţilor, nu m-am aşteptat să primesc un răspuns atât de prompt.
În speranţa că vom avea ocazia de a ne întâlni în viitorul apropiat, vă rog să primiţi expresia înaltei mele consideraţii”.