Una din slugile cele mai devotate ale fostului șef al IPJ BN, Ioan Ovidiu Mureșan, este actualul șef al Serviciului de Investigare a Fraudelor, comisarul șef Petrică Isopescu. Pentru a accede în funcție, acesta a devenit unul din oamenii cei mai de încredere ai lui Mureșan, dispus la dorința șefului său să încalce orice lege, să treacă inclusiv peste cadavre. Din păcate nu este singurul, aproape 10% din efectivul IPJ BN, a făcut parte dintr-o adevărată camarilă constituită în jurul fostului inspector șef, o grupare criminală organizată după criterii mafiote, dispusă să îndeplinească orice ordin ilegal a lui Mureșan și implicată în acte grave de corupție cu repercusiuni incalculabile asupra imagini publice a instituției POLIȚIEI.

 

Între acest grup mafiot și partea sănătoasă a polițiștilor bistrițeni s-a creat o adevărata falie, toți cei care într-un fel sau altul se opuneau grupului lui Mureșan erau persecutați și supuși la diferite presiuni, iar cei care își exprimau revolta pentru starea de lucruri din inspectorat  erau pedepsiți în mod abuziv.

Continuăm seria de dezvăluiri absolut halucinante prin creionarea portretului unui dintre cele mai credincioase slugi a fostului șef al IPJ BN, Ioan Ovidiu Mureșan, comisarul șef Petrică Isopescu, șeful de la Fraude.

Acesta a ajuns în fruntea celui mai important serviciu al IPJ BN prin delegare pe funcție din poziția de șef birou în cadrul acestei structuri, după ce cms. șef Ioan Ovidiu Mureșan a fost numit interimar la comanda Inspectoratului Județean de Politie Bistrița-Năsăud. Numirea s-a făcut cu delegare deoarece, formal, postul îi aparținea încă lui Ioan Ovidiu Mureșan, la rându-i doar interimar la conducerea IPJ până la organizarea concursului pe post. Șefia Serviciului Fraude s-a vacantat după numirea lui Ioan Ovidiu Mureșan la comanda IPJ BN.

Concursurile în politie, ca de altfel în toate instituțiile publice sunt o mascaradă, sunt câștigate de cine este stabilit anterior. Așa că nu a fost de mirare pentru nimeni ca “sluga” lui Mureșan, Petrică Isopescu a câștigat concursul și a fost numit șef la Fraude.

 

Tânăra speranță a poliției bistrițene

Răsfoind nițel memoria internetului, aflăm că Petrică Isopescu, pe atunci tânără speranță a politiei bistrițene, a fost implicat prin anul 2004 într-o poveste cu mită, corupție și șantaj, în care s-au vehiculat nume grele de polițiști și chiar ofițeri de informații de la structura Județeana a lui “doi și un sfert”.

Patronii unei firme de comerț au fost escrocați de 7 miliarde lei vechi, pe care i-au plătit fără să clipească, pentru a-și salva afacerile, mai mult sau mai puțin legale.

O ancheta desfășurată la timpul respectiv în acest sens, de către Parchetul de pe lângă Tribunalul Bistrița-Năsăud s-a încheiat în coadă de pește. Cercetările în dosarul cu numărul 566/P/2004, în care au fost urmăriți penal un inspector principal de la Serviciul de Informații și Protecție Internă (“doi și un sfert”) Bistrița-Năsăud, doi polițiști de la Serviciul de Investigare a Fraudelor și un fost administrator al societății SC „Euromiladi” SRL, practic a fost mușamalizat.

În cazul inspectorului principal de la “doi și un sfert” s-a decis neînceperea urmăririi penale, iar cei doi polițiști de la Serviciul de Investigare a Fraudelor, dintre care unul era Petrică Isopescu  au fost anchetați de Curtea de Apel Cluj-Napoca, cu aceeași soluție, neînceperea urmăririi penale.

Cineva trebuia sa fie vinovat pentru mega-excrocheria comisa, acarul Păun a fost găsit administratorul unei firme, “Euromiladi”, care a și fost trimis în judecată, acuzat că a regizat întreaga “afacere”.

 

Fraudat ”Nostim”

SC „Nostim Impex” SRL Bistrița, firma escrocată, cu mai multe puncte de lucru, a fost înființată în 1994, și avea ca obiect de activitate comerțul cu ridicata de produse alimentare și nealimentare. Deoarece afacerile patronilor mai sfidau uneori legea, aceștia au căzut în capcana unor escroci, din care făceau parte ofițerul de la “doi și un sfert”, doi polițiști de la “Fraude”, dintre care unul era Petrică Isopescu și Cristian Cionca, patronul “Euromiladi”, care sub pretextul ca îi vor ajuta să iasă „basma curată”, i-au escrocat de 7 miliarde lei vechi.

Planul, deosebit de ingenios, pus în aplicare, potrivit procurorilor, de Cristian Cionca, a reușit pe deplin. Concret, administratorii „Nostim” erau amenințați, chipurile, ca firmele concurente, împreună cu mai mulți ofițeri de Poliție și un colonel de la SRI, urmăresc să le distrugă societatea, în avantajul concurenței.

Trebuie menționat faptul, că Cionca a efectuat în 2004, prin „Euromiladi”, mai multe acte de comerț cu diverse firme, folosind instrumente de plată fără acoperire bancară.

Așa a ajuns să fie cercetat de către inspectorul principal Lucrețiu Buta și de către Petrică Isopescu, de la Serviciul de Investigare a Fraudelor, pentru o infracțiune de înșelăciune cu un prejudiciu de 7,2 miliarde lei vechi, din care au fost recuperate doar 1,4 miliarde lei vechi.

Cristian Cionca era “prieten” cu soții Flore, patroni de la “Nostim” și din această poziție cunoștea exact situația financiară a acestora. La rândul lor, cei trei, Cristian Cionca și șotii Flore erau cercetați de către cei de la “Fraude”, respectiv de către inspectorul principal de poliție Lucrețiu Buta și de către inspectorul de poliție Petrică Isopescu.

 

Cionca face rost de bani

Conform rechizitoriului întocmit de către procurori, cei doi ofițeri de poliție, Buta și Isopescu au încercat să-l determine pe Cristian Cionca să facă declarații „împotriva” familiei Flore, aspect comunicat de patron celor doi soți. Mai mult, învinuitul i-a amenințat pe cei doi că poliția intenționează să le „distrugă” societatea și să îi aresteze.

Procurorii susțineau că, profitând de situația creată și realizând că în dosarul propriu i se cereau pretenții bănești de 7 miliarde lei vechi, Cionca s-a hotărât să facă rost de acești bani inducându-i în eroare pe șotii Flore. Zis și făcut.

Acestora li s-a transmis, prin mesaje pe telefonul mobil, ca „un domn cu funcție mare” din IPJ a interceptat convorbiri telefonice între anumite persoane cu funcții publice și Serviciul de Investigare a Fraudelor, în care angajaților serviciului li se cerea „să facă rău” societății „Nostim”.

Familiei Flore i s-a cerut inițial să colaboreze pentru prinderea lucrătorilor de poliție implicați punând la dispoziția SRI diverse sume de bani, sub pretextul organizării unui flagrant cu țigări de contrabanda firmelor concurente, dar și pentru achiziționarea de aparatură tehnică de înregistrare și filmare.

De asemenea, cei doi soți Flore au fost înștiințați ca un ofițer – colonel SRI, cu prenumele de „Gigi”, va răspunde de întreaga operațiune.

 

Mesaje penale

În 5 noiembrie 2004, pe telefonul mobil al Gabrielei Flore au început să apară mesaje prin care colonelul „SRI” Gigi, le-a cerut să pregătească 5.000 euro, necesari pentru cumpărarea unei aparaturi audio. De asemenea, s-a solicitat ca banii să fie predați printr-o altă persoană către „omul de legătură” care va fi trimis să ridice banii, puși într-un plic, introdus într-un caiet.

Ajunși la locul stabilit, cu martori, soții au avut ocazia să afle că „omul de legătură” este Cristian Cionca. După ce i-au dat acestuia banii, l-au urmărit, constatând că învinuitul a intrat în sediul IPJ.

Mesajele au continuat, soții Flore fiind înștiințați de „Gigi” că banii s-au primit, „se va cumpăra aparatura audio și va începe acțiunea”.

Alte mesaje au fost, însă, de amenințare, victimele fiind intimidate și atenționate să nu iasă din casă, pentru că sunt „în pericol grav”, motiv pentru care în cauză s-ar fi implicat „doi procurori de la Curtea de Apel Cluj-Napoca, un procuror din Beclean, un procuror DNA, și un lucrător de la Garda Financiară Beclean”, fiind date și numele acestora, astfel încât mesajele să pară credibile.

Un adevărat scenariu de film.

Față de inspectorul Petrică Isopescu și inspectorul principal Lucrețiu Buta s-au efectuat verificări și de către IGP, nerezultând încălcarea unor prevederi legale????!!!!

Totuși, soții Flore au solicitat, cu ocazia audierilor, efectuarea de cercetări penale sub aspectul săvârșirii infracțiunii de complicitate la înșelăciune, sub motivația că cei doi inspectori ar fi beneficiat de o parte din suma de bani plătită de aceștia lui Cionca.

Pentru că cei doi aveau calitatea de inspectori de poliție judiciară, Parchetul de pe lângă Tribunalul Bistrița-Năsăud a dispus disjungerea cercetărilor penale și trimiterea cauzei la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Cluj-Napoca.

Timpul a trecut și peste toata această ciudata afacere s-a așternut uitarea și praful. Cei doi ofițeri de poliție, Buta și Isopescu au înaintat în vârstă, dar și în grade și funcții.

7 COMENTARII

  1. foarte corect articolul si tot odata foarte adevarat! ne-am bucura mult ca ancheta sa reincepa si cei implicati sa raspunda legal in fata legii! a-ti putea face o investigatii si cu inselaciunea familiei blaga ioan tot cu politia si tot impotriva sotiilor flore.sunt foartev sigura ca si acolo ar iesi nume mari din politie la suprafata,avand in vedere ca sumele sunt mult mai mari decat in acest caz.

  2. sa se faca verificari si la afacerile domului care avea firma sc profing srl din beclean. oare afecerile dansului erau legale ? din cate imi amintesc eu de acest caz,aceasta firma era concurenta cu sc nostim srl !!! domnul patron din beclean pe nume moldovan nicolae,un mare psdist si actulmente intr-o functie nu deloc neglijabila,era un mare domn care nu admitea sa fie alte firme deasupra sa,sau care ajungeau deasupra lui se vede ce comanda din umbra …distrugerea acestora!
    unele zvonuri de la acea vreme spun ca domnul moldovan a pretins o suma de cateva miliarde ca sponsorizare a partidului iar domnii de la nostim refuzand a inceput tot acest scenariu care a ajuns unde a ajuns.

  3. Rusine,rusine,rusine! In primul rand la gazeta de Bistrita ,apoi celui ce a dat aceste informatii la gazeta,vai de el!SARACII nu mai pot dormi noaptea cu aceste informatii ce se mananca intre ei.Ce vor castiga? In pamant se vor duce la fel de prosti de cum sunt

  4. RUSINE,RUSINE,RUSINE in primul rind la gazeta de Bistrita,apoi celui ce a dat aceste informatii la gazeta,vai de el!Saracii nu mai pot dormii noaptea din cauza acestor informatii se mananca intre ei.Ce vor castiga? Se vor duce in pamant la fel de prosti de cum sunt .

  5. Rusine ar trebui sa le fie acestor hoti,nu la gazeta de Bistrita si nici la cine a dat aceste informatii! Sunt chiar persoana in cauza si confirm ca informatiile sunt aboslut corecte ! Nu stiu cine le-a dat la gazeta de Bistrita dar a dat informatii corecte si adevarate!
    SA LE FIE RUSINE PACESTO PARVENITI CARE IN CONTINUARE SE MAI POT NUMI POLITISTI SI OAMENI AI LEGII!!
    SA SE REDESCHIDA CAZUL SI SA SE FACA DREPTATE!!!!

  6. Vorbiti de dreptate…..Cel ce a dat aceste informatii oare de ce le-a dat ? Nu cumva ca il roade invidia si nu vrea decat sa se razbune ptr ca nu e in functia pe care si-o doreste …….

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.