Directorul Institutului de Medicină Legală (IML) Iaşi şi rectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie (UMF) "Gr. T. Popa" din Iaşi, Vasile Astărăstoae, este reclamat de Agenţia Naţională de Integritate pentru conflict de interese şi abuz în serviciu contra intereselor publice.

Vasile Astărăstoae este totodată şi preşedinte al Colegiului Naţional al Medicilor.

 

În urma evaluărilor demarate pe data de 24 octombrie 2011, inspectorii ANI au constatat că există indicii referitoare la posibila săvârşire de către Vasile Asătărstoae, directorul Institutului de Medicină Legală Iași și rector al Universității de Medicină și Farmacie ”Gr. T. Popa” din Iași, a infracțiunilor de conflict de interese și abuz în serviciu contra intereselor publice, fapte prevăzute și pedepsite de Codul Penal al României.

Vasile Astărăstoae a fost numit, pentru perioada 2008 – 2012, în funcţia de rector şi, implicit, ordonator principal de credite al UMF Iaşi.

Potrivit ANI, Vasile Astărăstoae ar fi semnat, în exercițiul atribuțiilor de serviciu, un număr de zece contracte de muncă, respectiv, de prestări servicii, în valoare totală de 204.759 Lei, încheiate între Institutului de Medicină Legală Iași şi Universitatea de Medicină și Farmacie ”Gr. T. Popa” din Iași, cu propria persoană, precum și cu fiica sa, Daniel Astărăstoaie, în cadrul derulării mai multor proiecte cu finanțare europeană. 

"Începând cu data de 01.05.2010 și până în prezent, Vasile Astărăstoae a participat, în baza unui număr de patru contracte de muncă, respectiv de prestări servicii, la implementarea a trei proiecte cu finanțare europeană, atât în calitate de reprezentat legal al Universității de Medicină și Farmacie ”Gr. T. Popa” Iași – instituție publică parteneră în proiect –, cât și în calitate de salariat", se precizează într-un comunicat al Agenţiei Naţionale de Integritate.

 

De asemenea, în calitate de şef al IML Iaşi, funcţie pe care o exerictă din anul 2001 şi până în prezent, Vasile Astărăstoae a semnat trei contracte ivile de muncă, respectiv de prestări servicii, cu fiica sa, Daniela Astărăstoaie, şi trei contracte cu propria persoană.

"Beneficiul patrimonial total obţinut de către Astărăstoae Vasile şi fiica sa, Astărăstoae Daniela , ca produs al conflictului de interese, a fost de 204.759 lei", mai precizează sursa citată.

Ca urmare, ANI a dispus sesizarea organelor judiciare competente cu privire la posibila săvârşire de către Vasile Astărăstoae, director al IML Iași și rector al UMF "Gr. T. Popa" din Iași, a infracțiunilor de conflict de interese și abuz în serviciu contra intereselor publice, fapte prevăzute și pedepsite de Codul Penal al României.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.