Poşta Română – Asociaţia Culturală, Filatelică şi Numismatică "Poşta Năsăudeană", Cercul Cultural "Virgil Şotropa" şi Primăria Năsăud  aniversează, luni,144 de ani de la naşterea academicianului Virgil Şotropa.

Începând cu ora 16.00, la Poşta Năsăudeană, în sala care poartă îi numele, academicianul Virgil Şotropa va fi omagiat printr-o serie de expoziţii a pictorilor şi sculptorilor Nechita Bumbu, Victor Gălan, Daniela Pop şi Ioan Peter. Cei prezenţi la această aniversare  vor putea admira şi expoziţia de dantelă "Frivoliţe" (Podoabe pentru pomul de Crăciun) a Rodicăi Raus, dar şi expoziţia de numismatică a jurnalistului Marius Chiuzan.

Virgil Şotropa s-a născut pe data de 5 decembrie 1867 în localitatea Gheorgheni, judeţul Harghita şi s-a stins din viaţă pe 1 aprilie 1954 în oraşul Năsăud, judeţul Bistriţa-Năsăud.

Scoala primară a urmat-o la Gheorgheni, unde tată său era notar. Studiile liceale le-a urmat la Năsăud, la Liceul Grăniceresc, iar dupã absolvire, în 1885, continuã studiile superioare la Universitatea din Cluj.

Virgil Şotropa revine la Năsăud, ca şi profesor suplinitor, în anul şcolar 1888 – 1889, predând limba românã şi limba maghiarã la clasele I-IV, la liceul năsăudean. În perioada 1889 – 1896 scrie pentru "Gazeta Transilvaniei". În 1896 cărturarul năsăudean îşi ia diploma de profesor de limbă maghiară şi germană, după care se reîntoarce în învăţământ la Năsăud,iar în 1898 a fost confirmat profesor suplinitor definitiv.

Virgil Şotropa, alături de Nicolae Drăganu, este fondatorul Muzeului şi Arhivelor Grănicereşti din Năsăud. Istoria grănicerilor năsăudeni este relatată de Virgil Şotropa în peste 70 de articole şi studii publicate în "Arhiva Someşană", pe care de altfel a fondat-o, dar a şi condus-o în perioada 1924 – 1940.

Academia Românã în şedinţa din 24 mai 1943, dupã ce a ascultat propunerea lui Silviu Dragomir, l-a ales membru de onoare.  

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.