Primăria municipiului Bistriţa, condusă de Ovidiu Creţu, vrea să cheltuie aproximativ 1,3 milioane de lei pentru întocmirea de documentaţii cadastrale. Planul final este să se realizeze documentaţii cadastrale pentru 2.500 de hectare, suprafaţa totală a municipiului Bistriţa şi a localităţilor componente. Precedenta licitaţie de acest gen a municipiului Bistriţa a fost câştigată de societatea Blom Romania, firmă favorită a lucrărilor publice din acest domeniu. În primă fază se lansează documentaţii cadastrale pentru jumătate din suprafaţa municipiului Bistriţa, de 1,266 de hectare.

 

Oficialii municipalităţii bistriţene au lansat pe SEAP procedura intitulată ”Servicii de cadastru pentru realizarea documentaţiei: “Sistem informaţional specific domeniului imobiliar edilitar și de constituire a băncilor de date urbane în municipiul Bistriţa-SISDIEBDU pentru suprafaţa de 1.266,97 ha”. Valoarea oficială a licitaţiei este de 1,1 milioane de lei fără TVA, conform caietului de sarcini. Lucrările vor dura doar 30 de zile și va costa 1,3 milioane de lei. Astfel, o societate norocoasă  va câștiga o sumă frumușică în doar o lună de muncă.

 

Ce trebuie să faci ca să câștigi banii

“Având în vedere necesitatea gestionării bazei de date a lucrării SISDIEBDU, serviciile de instruire se vor efectua de către prestator cu prioritate, respective în maxim 30 de zile de la semnarea contractului de prestări servicii”, arată oficialii de la Primăria Bistriţa în caietul de sarcini.

” Serviciile prestate se consideră a fi finalizate după realizarea modulului de instruire/consiliere a personalului şi predarea manualului de utilizare pe suport de hârtie în 2 exemplare şi pe suport CD/DVD, 2 exemplare, la beneficiar”, se arată în raportul întocmit de Direcţia Administraţia Publică din cadrul Primăriei Bistriţa.

Societăţile care vor să participe la licitaţia respectivă trebuie să depună la Primăria Bistriţa o garanţie de 22.000 de lei valabilă 120 de zile. Desigur majoritatea societăţilor apelează la a doua variantă a garanţiei, respectiv un instrument de garantare emis de o instituţie bancară. De asemenea, 10% din valoarea contractului trebuie depus până la deschiderea ofertelor. Desigur, fără TVA.

“Pe parcursul îndeplinirii contractului Autoritatea Contractanta (n.r. Primăria Bistriţa) urmează sa alimenteze acest cont de disponibil prin reţineri succesive din sumele datorate și cuvenite contractantului până la concurenţa sumei stabilite drept garanţie de bună execuţie. În cazul ofertanţilor care fac dovada faptului că sunt I.M.M., valoarea garanţiei de bună execuţie se reduce la jumătate”, se arată în documentul citat.

 

Cine sunt favoriţii documentaţiilor cadastrale, Blom Romania?

Trei licitaţii de cadastru din Bistriţa au fost câștigate de societatea Blom Romania. Este vorba de Planul Urbanistic Zonal din Piaţa Decebal, cadastrul spaţiilor verzi – servicii suplimentare actualizare PUG Bistriţa, dar și actualizare plan urbanistic general Bistriţa. Societatea a făcut la Centrul de Management al Deșeurilor din judeţul Cluj atât proiectul, cât și execuţia. “Gazeta de Cluj” a mai scris despre firmele intrate în competiţie pentru contractul de consultanţă, iar echipa câştigătoare, care a avut şi oferta cea mai mică, este compusă din două societăţi destul de controversate. Compania Blom România este o companie specializată în servicii de cadastru deţinută de o companie din Danemarca, al cărei administrator este Ionuţ Săvoiu, care a deţinut şi funcţia de director general adjunct în cadrul Agenţiei Naţionale de Cadastru şi Publicitate Imobiliară ANCPI, se arată în articolul de la acea vreme. Blom România a fost acuzată în toamna anului trecut că şi-ar fi asigurat singură o licitaţie “cu dedicaţie” în comuna bistriţeană Măgura Ilvei, după cum relevă un material Hotnews. Obiectul licitaţiei era “Realizarea Cadastrului General” al comunei, un proiect în valoare de 1,69 milioane de lei, adică 400.000 de euro. Însă, cerinţele licitaţiei erau exagerate pentru un asemenea proiect. Se cereau echipamente şi personal care nu ar fi fost neapărat necesare realizării cadastrului, iar condiţiile acestea nu puteau fi îndeplinite decât de o firmă.
Caietul de sarcini a fost realizat tocmai de aceasta, şi anume Blom România, una dintre cele mai mari companii de topografie din ţară. La licitaţia deschisă de către primăria comunei Măgura Ilvei, singura companie înscrisă a fost Blom România. Alte două primării din judeţul Bistriţa-Năsăud (Ilva Mare şi Lunca Ilvei) au scos la licitaţie aceleaşi servicii de cadastru. La Ilva Mare proiectul are o valoare estimată tot la 400.000 de euro. Caietul de sarcini are aceeaşi caracteristică, proprietăţile electronice ale documentului arătând că a fost creat tot de Blom România. Directorul Blom România, Ionuţ Săvoiu, a explicat reporterilor HotNews coincidenţa că documentele licitaţiei de la Măgura Ilvei poartă însemnele electronice ale companiei pe care o conduce. “Noi avem 500 de specialişti şi lucrăm cu multe primării. Caietul de sarcini de care vorbiţi seamănă cu cel aprobat de ANCPI. Ştiţi, astfel de fişiere circulă pe internet. Poate l-a copiat cineva. A fost o licitaţie publică. Nu s-a îngrădit participarea nimănui. Ştiţi, e o tensiune mare în piaţă şi noi avem mulţi concurenţi”, a declarat Ionuţ Săvoiu.

1 COMENTARIU

  1. Citind acest articol, atrag atentia OCPI, dar si altor institutii ca Primaria B-ta s-a inscris fraudulos cu 250 mp. furandu-mi din proprietate. Mai mult decat atat stau de 7 ani fara autorizatie pe casa construita de mine cu toate actele la zi cu proiect si avize platite, cu acte de proprietate foarte clare dar nerecunoscute de administratie. Este o bataie de joc la adresa mea si a familiei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.