Kiss Laszlo este noul viceprimar al municipiului Bistriţa, cel care a fost ales în această funcţie de consilierii locali PSD, partid din care şi el face mai nou parte, venind din PP-DD. În 2012 a intrat pe uşa din spate în Consiliul Local, când împreună cu un alt membru al PP-DD – Florin Taloş – le-au suflat fotoliile de consilieri locali lui Lucian Ungur şi Dănuţ Oltean. Acum, Kiss Laszlo l-a înlocuit în funcţie pe liberalul Ioan Peteleu, care în ultima perioadă a ajuns la cuţite cu primarul Bistriţei, Ovidiu Creţu.

Deşi oficial are venituri salariale foarte mici, de când a ajuns consilier local, Kiss Laszlo şi-a adăugat la bunurile deţinute două autoturisme, dar a reuşit şi să crească cifrele de afaceri ale celor două firme la care este asociat şi administrator.

 

Unul dintre beneficiarii OUG 55/2014, act normativ care a permis aleşilor locali să-şi schimbe după nevoie partidul în numele căruia au fost aleşi în vara lui 202, este şi Kiss Laszlo. Acesta a renunţat la calitatea de membru PP-DD şi s-a înscris de curând în PSD. Noul carnet de partid l-a cocoţat taman în vârful ierarhiei din Primăria Bistriţa, în funcţia de viceprimar, luându-i astfel locul liberalului Ioan Peteleu.

 

Creţu s-a scuturat de Peteleu

 

Primarul social-democrat al Bistriţei, Ovidiu Creţu, nu îi rabdă pe cei care i se opun, şi mai ales dacă respectivii mai fac şi politică şi se mai şi află în opoziţie. Unul dintre păţiţi este Ioan Peteleu, care până în urmă cu două săptămâni a deţinut una din cele două funcţii de viceprimar alături de George Avram. Spre deosebire de acesta din urmă care are avantajul de a fi membru PSD, dar nici nu crâcneşte în faţa lui Ovidiu Creţu, Ioan Peteleu este membru PNL. Dacă până la ruperea USL, Peteleu a încercat şi a reuşit de cele mai multe ori să îşi înghită limba atunci când proiectele primarului Ovidiu Creţu erau pe lângă realitate, după acest moment nu s-a mai întâmplat aşa ceva. Criticile au curs mai ales după ce liberalii s-au aliat cu democrat-liberalii la nivel naţional. Evident, primarul Ovidiu Creţu s-a simţit lezat la onoare şi nu l-a mai vrut secund pe Peteleu.

 

Kiss, viceprimar cu ajutorul luiToniuc

 

Cel propus şi susţinut de PSD a fost Kiss Laszlo, proaspăt ajuns în partid în baza aceleaşi ordonanţe a traseismului aleşilor locali.

Interesant a fost modul în care s-a desfăşurat votul pentru alegerea lui Kiss ca viceprimar, prin poziţionarea celor doi consilieri PER – Maxim Gagea şi Alexandru Toniuc. Dacă Gagea s-a abţinut de la vot, alături de consilierii ACL (PNL – PDL), nu la fel a făcut şi Toniuc, care a asigurat majoritatea necesară, dar care, culmea, cu câteva minute înainte votase împotriva schimbării din funcţie a lui Ioan Peteleu.

După ce secretarul primăriei, Floare Gaftone, a anunţat că una dintre ştampile nu a fost aplicată în patrulaterul corespunzător şi că votul ar trebui anulat, în Consiliul local a izbucnit scandalul. Dacă pe de o parte, consilierii ACL susţineau că buletinul cu pricina ar trebui considerat nul, cei ai PSD cu primarul Ovidiu Creţu în frunte au decis că votul este unul valabil şi „pentru” alegerea lui Kiss Laszlo în funcţia de viceprimar. Punctul pe „i” a fost pus de Alexandru Toniuc a anunţat public că acel buletin de vot îi aparţine şi că a comis o greşeală, dar că intenţia sa a fost de a-l vota pe noul viceprimar.

Nemulţumiţi de faptul că votul consilierului ecologist nu a fost anulat, consilierii ACL au părăsit şedinţa de consiliu, chiar dacă ordinea de zi se afla doar la început.

 

Cum a ajuns Kiss consilier

 

Numele lui Kiss Laszlo a apărut pe nepusă masă în vara lui 2012, când aleşii locali bistriţeni se pregăteau să depună jurământul cu ocazia constituirii noului Consiliu Local Bistriţa. La acea vreme, Kiss era membru PP-DD, partid care în urma alegerilor locale câştigase două mandate de consilieri locali în legislativul bistriţean. Numai că în fruntea listei PP-DD pentru o funcţie de consilier local se aflau Lucian Ungur şi Dănuţ Oltean, iar cei doi au fost la un pas de a fi confirmaţi în funcţie. Jocurile de culise şi-au spus însă cuvântul şi atât ungur, cât şi Oltean au rămas cu buzele umflate, întrucât conducerea centrală a PP-DD i-a dat afară din partid şi i-a lăsat astfel fără mandatele de consilier. Nu doar Lucian Ungur şi Dănuţ Oltean au fost excluşi din partid, ci şi următorii doi supleanţi de pe lista PP-DD – Radu Marc Leon si Grigore Nath, astfel că în Consiliul Local au ajuns doi necunoscuţi, care după doi ani aveau să-şi trădeze partidul – Kiss Laszlo şi Florin Talpoş. În baza OUG 55, Kiss a trecut în barca PSD, iar Talpoş s-a declarat independent, dar este mai mult decât evident că în Consiliul local face jocurile PSD.

Până să devină membru PSD, Kiss Laszlo nu s-a mulţumit doar cu faptul că l-a zburat pe Lucian Ungur şi a intrat astfel pe uşa din dos în legislativul local, ci a ţinut musai să ajungă şi parlamentar. Sau cel puţin asta visa, fiindcă conducerea PP-DD nu l-a susţinut pe el, ci pe … Lucian Ungur, care a fost acceptat să revină, chiar dacă pentru scurtă vreme, în partid. Cu toate că nu a fost susţinut de conducerea centrală a PP-DD pentru a candida pentru un mandat de deputat, în Colegiul 1 Bistriţa, Kiss Laszlo a contestat candidatura lui Ungur la Biroul Electoral Judeţean. Acţiunea i-a fost însă respinsă.

 

Trăieşte boiereşte din circa 1.000 lei lunar

 

Declaraţiile de avere depuse de Kiss Laszlo din 2012 încoace, de când face parte din Consiliul Local Bistriţa, sunt foarte interesante.

Potrivit documentelor, Kiss este proprietarul a 1.524 m.p. de teren intravilan şi agricol în Bistriţa, 59,12 m. p. teren intravilan în municipiul Cluj-Napoca, localitate în care deţine şi un apartament de 35 m. p.

La capitolul autovehicule, Kiss Laszlo stă la fel de bine. Dacă la început de mandat în 2012, dar şi în 2013, acesta declara că deţine în proprietate un Fiat Punto fabricat în 1997 şi o Dacia Logan din 2007, în ultima sa declaraţie de avere completată anul acesta, scrie negru pe alb că deţine, pe lângă Fiat Punto, un Ford Focus fabricat în 2009 şi o motocicletă Suzuki GN din 1997.

Noul viceprimar are şi datorii, care se ridică per total la 255.489 lei. Banii i-a împrumutat de la aceeaşi persoană fizică – Hermann Blum, care de altfel îi este şi asociat în SC Blum Home & Office SRL. Astfel, o primă tranşă, de 81.600 lei, i-a fost împrumutată în anul 2005, iar cea de a doua, în valoare de 173.889 lei, în 2012.

În declaraţia de început de mandat, Kiss menţiona că deţine şi un cont bancar în valoare de 5.934 euro, care însă ulterior a dispărut.

În ceea ce priveşte veniturile salariale, Kiss Laszlo preciza în declaraţia de avere din 2012 că a încasat în anul precedent 11.846 lei de la SC Karier JBS SRL din Cluj-Napoca şi 594 lei din postura de traducător autorizat. Deci per total Kiss a avut un venit de 12.440 lei, adică aproximativ 1.000 lei lunar.

În 2013, Kiss Laszlo declara că în anul precedent a încasat un salariu de 2.072 lei de la SC Traduplus Autentic SRL, firmă care îi aparţine, şi 3.958 lei de la SC Karier JBS SRL din Cluj-Napoca, la care se adaugă 3.052 lei – îndemnizaţia sa de consilier local. Per total, suma ajunge la 9.082 lei, adică 756 lei lunar.

Potrivit declaraţiei de avere completată anul acesta, Kiss Laszlo a încasat anul trecut 3.565 lei de la SC Traduplus Autentic SRL şi 4.700 lei ca şi traducător autorizat, plus 3.618 lei – îndemnizaţia de consilier local. Totalul ajunge la 11.883 lei, adică 990 lei lunar. Cu toate acestea, Kiss Laszlo a fost în stare să-şi achiziţioneze un Ford Focus şi o motocicletă Suzuki, asta pe lângă nevoile traiului zilnic.

 

Firmele i se redresează… în 2013

 

SC Traduplus Autentic SRL din Bistriţa, unde Kiss Laszlo este asociat unic, a fost înfiinţată în 2003 şi are ca obiect principal de activitate „traducere scrisă şi orală (interpreţi)”. Dacă în 2010, firma nu a înregistrat nicio activitate şi a fost şi pe pierdere, în 2012 cifra de afaceri este de 9.917 lei, pierderi de 4.622 lei şi datorii de 392 lei. În 2013, situaţia se redresează brusc, iar cifra de afaceri ajunge la 22.500 lei, profitul la 5.820 lei, iar datoriile la 5.366 lei. Firma are doar un singur angajat.

Kiss Laszlo apare ca asociat într-o altă firmă – SC Blum Home & Office SRL cu sediul în Bistriţa – alături de Hermann Josef Blum, cetăţean german, care de altfel este acţionarul majoritar. Firma a fost înfiinţată în 2009 şi are ca obiect de activitate „Comerţ cu amănuntul al mobilei, al articolelor de iluminat şi al articole de uz casnic n.c.a., în magazine specializate”. În 2009 şi 2010, firma a înregistrat pierderi, astfel că în 2011 şi 2012 nu mai prestează nicio activitate. În schimb, în 2013 cifra de afaceri sare la peste 109.000 lei cu un profit de 100.000 lei. Culmea este că SC Blum Home & Office SRL a înregistrat aceste rezultate în condiţiile în care nu are niciun angajat.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.