Programul Rabla a ajuns la final, toate cele 20.000 de tichete alocate în acest an au fost epuizate. Aceasta este pentru prima oară în ultimii trei ani, când tichetele s-au epuizat cu o lună mai devreme decât termenul stabilit prin calendar.

Programul Rabla 2014 a fost demarat în aprilie şi a oferit şansa ca 17.000 de români să îşi înlocuiască maşinile vechi, poluante, cu altele noi, cu emisii reduse. Programul este deja la a X-a ediţie, fiind unul dintre cele mai longevive programe guvernamentale. Aceasta este pentru prima dată când tichetele sunt epuizate înainte de termenul limită stabilit de calendarul de desfăşurare. Succesul din acest an se datorează introducerii în premieră a tichetelor electronice gestionate prin sistemul informatic al Administraţiei Fondului pentru Mediu. Aceste schimbări au eliminat birocraţia şi au facilitat accesul la acest program.

„Programul Rabla a fost un program de succes, anul aceasta,am consumat toate cele 20.000 de tichete alocate. Ele au fost alocate într-un sistem electronic, nu au mai fost tipărite, nu s-au mai creat acele probleme, nu au mai fost alocate, în funcţie de judeţe şi de mărimea acestora, ci au fost consumate , pur şi simplu în funcţie de cerere. 17.000 de tichete au fost alocate persoanelor fizice, 3.000 de tichete penrsoanelor juridice şi instituţiilor publice. La nivelul acestui judeţ au fost alocate 92 de tichete, dintre care 78 persoane fizice, şi 14 persoane juridice”, a declarat Adrian Gearâp, preşedinte AFM.

Introducerea tichetelor electonice, derularea programului prin dealerii auto, dar şi faptul că tichetele nu au mai fost împărţite pe judeţe, ele fiind consumate în funcţie de cerere, au generat deopotrivă rezultatele cele mai bune de la lansarea Programului şi până acum. Reprezentanţii Administraţiei Fondului de Mediu spun că în 2014 programul a fost o reuşită. În acest an, Ministerul Mediului şi Schimbărilor Climatice a alocat suma de 119 milioane de lei pentru persoanele fizice care au dorit să-şi caseze autovehiculul vechi şi să-l schimbe cu unul nou. Prima de casare acordată fiecărui beneficiar al programului a fost de 6.500 de lei, iar rezervarea primului tichet electronic a fost înregistrată în sistemul informatic în data de 8 aprilie 2014. Scopul programului constă în diminuarea pe cât se poate a emisiilor din trafic, acestea fiind responsabile în multe aglomerări urbane de calitatea aerului şi a sănătăţii populaţiei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.