Confrom ordinului ministrului Attila Korodi, la nivel naţional s-a aprobat numărul maxim de intervenţie în cazul speciilor de urs, lup şi pisică sălbatică repartizat pe judeţe şi gestionări de fonduri cinegetice.
„În data de 16 septembrie 2014 a fost emis un ordin al Ministrului Mediului şi schimbărilor climatice, ordinul 1575 prin care se stabileşte numărul maxim de intervenţie pentru speciile strict protejate. Pe suprafaţa administrativă a judeţului Bistriţa-Năsăud, unde îşi desfăşoara activitatea 24 de gestionari ai fondurilor cinegetice, s-au atribuit în sezonul de vânătoare 2014-2015 un număr de 41 de exemplare de urs, 25 exemplare lup şi 22 exemplare de pisică sălbatică. Specii strict protejate care pot fi recoltate cu autorizaţie de mediu emisă de Agenţia Judeţeană pentru Protecţia Mediului în acest interval, dar aceasta este o derogare de la Directiva Europeană care reglementează capturarea şi recoltarea acestor specii strict protejate, pentru că România este un stat foarte bogat în fond cinegetic.Aceste derogări se dau pentru protecţia vieţii omeneşti şi a limitării produceri pagubelor materiale. Acesta este scopul principal al acestrui ordin, de recoltare a acestor specii strict protejate în aceste condiţii, şi nu în scopuri recreative, de vânătoare sau sportive.Există o Hotărâre de Guvern care stabileşte constituirea unei comisii a pagubelor produse de aceste animale şi în cazul în care nu şi-au îndeplinit numărul maxim de intervenţie, vor plăti despăgubiri proprietarilor de terenuri pe suprafaţa cărora se află paguba respectivă. Hotărârea de Guvern stabileşte ce obligaţii are fiecare parte, atât gestionarul fondului cinegetic, cât şi persoana care are un animal în ocrotire sau terenuri arabile care pot fi deteriorate de către orice mistreţ spre exemplu, cazuri cu care ne întâlnim frecvent. Dacă toate părţile şi-au îndeplinit obligaţiile legale sigur plăteşte despăgubirea Ministerul Mediului şi Schimbărilor Climatice. Are un fond special la dispoziţie şi plăteşte din acel fond. Comisia care constată acele pagube este o comisie mixtă. Este formată dintr-un reprezentant al Agenţiei pentru Protecţia Mediului, un reprezentant al ITRSV, precum şi un reprezentant al Direcţiei Agricole, care stabileşte în cazul pagubelor făcute de porcii mistreţi, valoarea cuantumului pagubei respective.”, conform directorului executiv al APM Bistriţa-Năsăud, Sever Roman.
Există câteva condiţii minime pentru care comisia mixtă se va deplasa în teren, care trebuie dovedite.
„Legea spune că au 24 de ore să informeze Primăria, de acea pagubă, în scris, de asemenea, gestionarul fondului cinegetic, să fie înregistrat în registrul agricol al Primăriei, cu suprafaţa respectivă de teren, iar dacă proprietarul are pagubă la un animal domestic, trebuie să dovedească că acel sau acele animale au fost ţinute într-un loc adecvat, împrejmuite(ţarc, grajd), unde speciile sălbatice nu ar fi avut acces. Acestea sunt condiţiile minime pentru care comisia se va deplasa în teren în 48 de ore de când Primăria notifică Agenţia pentru Protecţia Mediului şi ITRSV-ul să participe la această comisie”, a mai adăugat Sever Roman.
Exemplarele din speciile urs, lup şi pisică sălbatică, ce pun în pericol sănătatea şi siguranţa publică pot fi recoltate sau capturate şi în afara perioadelor stabilite pentru derogare.