Ministrul Finanţelor, Gheorghe Ialomiţianu, şi ministrul Economiei, ion Ariton, au fost prezenţi vineri la Bistriţaîntr-o vizită de lucru, scopul acesteia fiind o întîlnire cu oamenii de afaceri din judeţ.

 

Cu ocazia acestei vizite, cei doi miniştri au avut posibilitatea să afle la cald despre problemele cu care se confruntă agenţii economici din Bistriţa-Năsăud, probleme care nu sunt puţine.

Spre exemplu, Ioan Chiciudean, directorul Iproeb, s-a arătat nemulţumit de concurenţa neloială din domeniu, accentuând faptul că producţia autohtonă este dezavantajată în faţa produselor din afara spaţiului UE. 

"De ce ministrul Economiei, Comerţului şi mediului de Afaceri nu introduce printr-un ordin al ministrului reglementări care să prevadă ca toate cablurile şi conductoarele energetice din ţara noastră să fie fabricate după aceleaşi norme tehnice, armonizate cu cele UE? Fiecare distribuitor de energie electrică – ENEL, E. ON, Electrica etc. – are propriiile norme, care pentru a le îndeplini ne pun să avem mari costuri de omologare. Totdeauna când veţi vedea la TV un incendiu produs de un scurt circuit, să ştiţi că are legătură cu această întrebare", a spus directorul Iproeb.

Ioan Chiciudean a mai precizat că orice producător român care vrea să-şi exporte cablurile în UE, dar şi în afara UE, are nevoie de fel de fel de autorizări şi omologări specifice, în schim în ţara noastră sunt acceptate produse fără nicio cerinţă de omologare din Turcia, China, India, Egipt etc.

Emilian Ivanov, directorul Luxelacalis, a venit cu câteva propuneri în domeniul prestărilor de servicii. 

"Propun externalizarea tuturor serviciilor de curăţenie şi mentenanţă a clădirilor. Prin externalizarea lor, personalul care acum lucrează în sectorul public va fi preluat de firme private, care, pe lângă faptul că vor crea noi locuri de muncă vor plăti şi taxe şi impozite la bugetul de stat", a spus Ivanov.

Gavril Mureşan, preşedintele Consiliului de Administraţie al Electroplast s-a declarat nemulţumit de faptul că autorităţile nu îşi fac treaba pentru asigurarea unei infrastructuri de bază, pentru sprijinirea economiei româneşti şi atragerea de investitori.

"Aş prefera ca gradul de îndatorare să fie mult mai mare, dar să avem o infrastructură foarte bine pusă la punct. La fiecar întâlnire am bătut monedă pe acest argument, şi vom bate în continuare, fiindcă mi-am dat seama că la nivele foarte înalte nu se înţelege acest lucru. Infrastructura nu înseamnă să furăm bani, infrastructura este o necesitate absolută. Viteza de rotaţie în economie este direct proporţională cu kilometri de autostradă pe cap de locuitor. Faceţi acest calcul şi veţi constata că suntem ultima ţară din Europa, cum de fapt suntem economic. Cine mai e după noi în UE? Infrastructura este o necesitate economică", a spus Gavril Mureşan.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.