Primarul municipiului Bistriţa, Ovidiu Teodor Creţu, a înmânat astăzi alte 140 extrase de carte funciară proprietarilor care, datorită acţiunii începută de primărie în anul 2009, le-au primit gratuit.

„Lucrarea de cadastru este o acţiune pe care o considerăm extrem de importantă. Ne-am înscris să realizăm această acţiune şi am cheltuit sume importante, dar astfel se ştie a cui este fiecare palmă de pământ de pe raza municipiului, iar tranzacţiile sunt absolut sigure şi clare. Au început şi alte oraşe această lucrare, dar au abandonat-o deoarece este extrem de dificilă. Tot ceea ce se face în cadrul lucrării de cadastru presupune o muncă enormă, în care nu este loc de greşeală. Succesul se datorează, în principal, faptului că cetăţenii au înţeles importanţa acesteia şi au participat activ, prezentând documentele solicitate şi mergând cu specialiştii la faţa locului. Mulţumesc tuturor pentru efortul depus în realizarea lucrării de cadastru care ne individualizează pe plan naţional. Suntem singurii care o desfăşurăm şi suntem cei mai buni”, a spus primarul Ovidiu Teodor Creţu.

Primăria municipiului Bistriţa a demarat în anul 2009 realizarea lucrării „Cadastru general în municipiul Bistriţa şi localităţile componente” în baza H.C.L. nr. 11/29.01.2009 care a aprobat încheierea Protocolului de colaborare între Agenţia Naţională de Cadastru şi Publicitate Imobiliară şi municipiul Bistriţa, pentru realizarea cadastrului general pe teritoriul municipiului Bistriţa şi localităţilor componente – protocol semnat de cele două părţi şi înregistrat sub nr. 10.487/18.02.2009 la Primăria municipiului Bistriţa şi nr. 316.944/08.04.2009 la A.N.C.P.I. Bucureşti.

„Legalitatea protocolului este susţinută atât de prevederile Legii nr. 7/1996 – Legea Cadastrului şi publicităţii imobiliare, cu modificările şi completările ulterioare, cât şi de Ordinul nr. 601/11.11.2008 al directorului general al Agenţiei Naţionale de Cadastru şi Publicitate Imobiliară, prin care s-a aprobat Protocolul cadru de colaborare între Agenţia Naţională de Cadastru şi Publicitate Imobiliară şi unităţile administrativ teritoriale.
Scopul acestui protocol este realizarea cadastrului general în vederea înscrierii GRATUITE ŞI DIN OFICIU, în cartea funciară, a tuturor imobilelor existente pe teritoriul municipiului Bistriţa şi localităţilor componente, respectiv pentru suprafaţa de 14547 ha, indiferent de proprietar şi în folosul acestora, respectiv al întregii comunităţi locale”, potrivit municipalității.

Lucrarea de cadastru general este efectuată de S.C. RAMBOLL SOUTH EAST EUROPE S.R.L. (fost S.C. BLOOM ROMÂNIA), în baza contractului de prestări servicii nr. 51.699/28.08.2009. Valoarea totală a lucrării este de 1.100.000 lei fără TVA.
În anul 2009 a fost realizată delimitarea administrativ teritorială, în cadrul lucrării de Cadastru general fiind parcurse hotarele municipiului Bistriţa, delimitate de comunele învecinate. Documentaţia de delimitare administrativ teritorială a UAT Bistriţa a fost recepţionată de către O.C.P.I. Bistriţa-Năsăud.
Municipiul Bistriţa are graniţă cu următoarele comune: Feldru – 3886 m, Livezile – 20951 m, Cetate – 3801 m, Budacu de jos – 20511 m, Mărişelu – 1665 m, Şieu Măgheruş – 22496 m, Şintereag – 6069 m, Dumitra – 1314m.
Perimetrul UAT Bistriţa este de 93191 m, iar suprafaţa totală a municipiului, urmare a lucrării de cadastru general, este de 14.582 ha faţă de 14.547 ha cât exista în evidenţa de cadastru din anul 1971.

Până la această dată s-au executat lucrările de cadastru general faza de teren – interviu, pentru suprafaţa totală de 8870 ha ce reprezintă 61,12% din totalul suprafeţei municipiului Bistriţa şi a localităţilor componente.
Până la data de 9 octombrie 2014, au fost eliberate 1385 CF-uri pentru suprafaţa totală de 4750,18 ha din municipiului Bistriţa şi localităţile componente.
La întâlnirea de astăzi, 10 octombrie,  au fost înmânate 140 de CF-uri pentru suprafaţa de 19,8481 ha, pentru imobile din municipiul Bistriţa amplasate în ridul „La soare”, sectoarele cadastrale nr. 100, nr. 130 şi nr. 150; în ridul „Zăvoaie”, sectorul cadastral nr. 718; în ridul „Rât Crainimăt”, sectorul cadastral nr. 172 şi ridul „Valea Scurtă”, sectorul cadastral nr. 155.
În total, la nivelul municipiului Bistriţa au fost eliberate 1525 CF-uri pentru suprafaţa de 4770,02 ha, respectiv 32,79% din totalul suprafeţei municipiului Bistriţa şi a localităţilor componente.

„Realizarea cu succes a lucrării de cadastru general şi obţinerea produsului de Sistem integrat de cadastru şi carte funciară în municipiul Bistriţa atât în localităţile componente Sigmir şi Viişoara, cât şi în Bistriţa, se datorează în primul rând participării cetăţenilor care au răspuns pozitiv invitaţiei primăriei, manifestând interes pentru această lucrare, permiţând accesul executantului în imobil, respectiv pe proprietate pentru realizarea măsurătorilor şi prezentând reprezentantului primăriei documentele de proprietate, chiar şi în copie legalizată la notarul public dacă aşa a prevăzut legea modificată.
Cetăţenii din municipiul Bistriţa manifestă preocupare în urmărirea documentaţiilor tehnice de cadastru publicate în diferite locaţii din municipiul Bistriţa şi localităţile componente, iar atunci când consideră că anumite date înscrise în documentaţia cadastrală nu sunt clare pentru ei sau nu corespund cu cele din documentele pe care le deţin, depun contestaţii la O.C.P.I. Bistriţa-Năsăud. Până la această dată, pentru cele 1525 CF eliberate au fost depuse doar 16 contestaţii. Pentru noi, beneficiarii lucrării de cadastru general, depunerea acestor contestaţii arată faptul că lucrarea este urmărită de cetăţeni, că manifestă interes şi participă activ la buna realizare a lucrării.
Executarea lucrărilor de cadastru şi eliberarea noilor CF-uri este posibilă datorită bunei colaborări dintre executant, primărie şi reprezentanţii O.C.P.I. Bistriţa-Năsăud – cei care verifică situaţia cadastrală a fiecărui imobil atât în faza de birou, cât şi în deplasările din teren, având în vedere toate documentele ce privesc un imobil”, potrivit municipalității.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.