Cinci consilieri locali din comuna Livezile, printre care se numără şi fratele primarului Traian Simionca, dar şi consilierul personal al acestuia au fost trimişi în judecată de procurorii bistriţeni, săptămâna trecută, sub acuzaţia de şantaj, fals în înscrisuri sub semnătură privată şi instigare la delapidare. Scandalul a pornit de la Ioan Simionca, fratele primarului, care în urmă cu aproape un an le-a înscenat celorlalţi aleşi locali flagrantul. Nu a scăpat nici el cu faţa curată, fiindcă după nici o săptămână a fost şi el pus sub învinuire de procurori, acesta fiind cercetat pentru delapidare şi fals în înscrisuri sub semnătură privată.
Când este vorba de dobândit anumite sume de bani pe căi neortodoxe, se pare că şi în consiliile locale nu mai contează culoarea şi doctrina politică, rezultatul fiind unul singur – constituirea unor alianţe ad-hoc care au un singur scop – înavuţirea. Exemplul viu este cazul de la Livezile – cinci consilieri locali au fost trimişi în judecată pentru şantaj, fals în înscrisuri sub semnătură privată şi instigare la delapidare. Anul trecut când a început scandalul trei dintre cei prinşi cu mâţa-n sac erau membri PNL, dar între timp au migrat în încă inexistentul Partid Liberal Reformator, unul este membru PSD, iar un altul PDL.
Cei trimişi în judecată de procurorii bistriţeni sunt: Ioan Simionca (fost membru PNL, acum PLR), Alexandru Nicolae Oltean (fost PNL, acum PLR), Nicolae Dobra (fost PNL, acum PLR), Ioan Mihai Moldovan (PSD), Florin Zăgrean (PDL) şi Darius Burcutean – consilierul primarului Traian Simionca.
În urmă cu un an li s-a organizat flagrantul
Scandalul a debutat la finele lunii noiembrie 2013, când patru consilieri locali din comuna Livezile – Alexandru Nicolae Oltean, Nicolae Dobra, Ioan Mihai Moldovan şi Florin Zăgrean – dar şi Darius Burcutean – consilierul personal al primarului Traian Simionca – au fost reţinuţi pentru 24 de ore de ofiţerii Direcţiei Generale Anticorupţie Bistriţa-Năsăud, pentru luare de mită. Asupra aleşilor locali şi a consilierului primarului s-au găsit bani pe care scria „mită”. Cel care le-a înscenat flagrantul aleşilor locali este tocmai Ioan Simionca – fratele primarului din Livezile -, şi el consilier local, dar care se afla şi în fruntea Asociaţiei Crescătorilor de Ovine (ACO) „Raiul Livezenilor”.
Primarul spunea că fratele său dorea răzbunare
La acea vreme, primarul Traian Simionca declara că este foarte probabil ca motivul pentru care fratele său a recurs la înscenarea respectivă a fost dorinţa de răzbunare.
„Ei fac parte dintr-o comisie desemnată de Consiliul Local Livezile să verifice cum administrează păşunile comunale Asociaţia Crescătorilor de Ovine (ACO) din Livezile, condusă de Ioan Simionca (n. r. – fratele primarului). Vineri, au venit cei de la ACO, i-au luat de acasă pe toţi, cu maşina, ceea ce nu s-a mai întâmplat până acum şi i-a dus pe teren. La final, ei trebuiau să semneze state de plată fiindcă ACO şi-a luat angajamentul să-i plătească pentru că stau pe păşune şi câte o zi întreagă. Au luat banii, din câte mi s-a spus, dar nu au apucat să semneze pentru că au venit mascaţii şi i-au ridicat. Pe bani scria “mită”, dovadă că cei de la ACO le-au înscenat toată această situaţie. Nu ştiu despre câţi bani e vorba. (…) În Consiliul Local s-a decis să facem o comisie fiindcă cei de la ACO fac ce vor cu păşunile comunale. Ei iau miliarde de la APIA şi nu ne spun că au defrişat o zonă, au făcut un drum. Ca urmare, am spus să facem o comisie, iar ACO a fost de acord să-i plătească pe membrii ei pe state de plată pentru zilele pe care le pierd verificând cum stau lucrurile în teren. Nu ştiu ce sume li se dau, nu m-a interesat. În ultima perioadă, ştiu că au fost nişte discuţii contradictorii cu cei de la ACOP care au defrişat păşunea, dar nu mă aşteptam să le însceneze aşa ceva consilierilor. Preşedintele ACO, Ioan Simionca, fratele meu, e supărat pe Primăria Livezile fiindcă i s-a redus postul de pădurar şi cred că vrea să se răzbune. Eu nu sunt în conflict cu el, nu eu l-am dat afară, dar nu ştiu ce vrea să facă acum de le-a înscenat consilierilor toată treaba asta. Nu am vorbit cu el, abia aseară târziu am aflat că i-au ridicat mascaţii pe consilieri”, declara în noiembrie 2013, primarul Traian Simionca, conform Timp Online. Totodată edilului i se părea normal şi legal ca membrii comisiei de verificare să fie plătiţi pe state de plată de către Asociaţia Crescătorilor de Ovine.
A dat mită să scape de ameninţări
Potrivit procurorilor, Ioan Simionca ar fi fost ameninţat de patru dintre consilierii locali ai comunei Livezile şi de consilierul personal al primarului că va fi exclus din ACO „Raiul Livezenilor”, că i se va interzice să mai efectueze lucrări de întreţinere a păşunilor şi totodată că asociaţiei i se va rezilia contractul de concesiune a unei suprafeţe de păşune ce fusese încheiat anterior cu Primăria Livezile. Ca să nu ducă la îndeplinire ameninţările, cei şase reprezentanţi ai administraţiei locale din Livezile i-ar fi pretins lui Simionca, şi au şi primit, suma de 6.000 de lei „pentru realizarea unor activităţi care excedeau atribuţiilor lor legale de serviciu, constând în deplasarea în teren pentru verificarea suprafeţelor de păşune ce se impuneau a fi supuse unor amenajări sau pentru recepţia de lucrări”. Cuantumul ultimei tranşe de bani primită de consilierii care l-au ameninţat pe fratele primarului era, conform procurorilor, în cuantum de 3.100 lei, bani care au fost inscripţionaţi cu „mită”. La un calcul scurt, fiecare din cei cinci s-au ales de la fratele primarului cu câte 1.200 de lei.
Ioan Simionca, înhăţat şi el
Chiar dacă i-a „dat în gât” pe colegii săi de consiliu, precum şi pe consilierul fratelui său, Ioan Simionca nu a scăpat nici el de braţul lung al legii, fiindcă acesta a fost reţinut de ofiţerii DGA odată cu ceilalţi. Ioan Simionca a fost reţinut în noiembrie 2013, şi cercetat ulterior de procurori, sub învinuirea de delapidare şi fals în înscrisuri sub semnătură privată.
„Pentru justificarea lipsei din gestiunea asociaţiei şi pentru a da aparenţă de legalitate plăţilor făcute de către asociaţie consilierilor, a fost întocmit un proces verbal de recepţie în care s-a consemnat în fals realizarea unor lucrări pe o suprafaţă mai mare de teren decât cea amenajată în realitate”, se preciza , anul trecut, într-un comunicat de presă al Parchetului de pe lângă Tribunalul Bistriţa-Năsăud.