Peste 1.900 de medici au părăsit România în primele nouă luni ale anului, pentru a munci în unităţi sanitare din UE, scrie agenţia.org.

 

"Numai în primele nouă luni au plecat 1.900 de medici din România. Reprezentantul Ordinului Medicilor Francezi, prezent recent la Iaşi, a spus că peste 2.000 de doctori români sunt înscrişi în această organizaţie şi practică medicina. Totodată, în Franţa lucrează ca doctori peste 6.000 de medici români", a precizat Vasile Astărăstoae, preşedintele Colegiului Medicilor din România, la Adunarea Generala a CMR organizată cu ocazia alegerilor pentru Comisia superioara de disciplină.

Potrivit agentia.org, Astărăstoae a precizat că exodul medicilor face ca în prezent în România să fie doar 1,9 medici la mia de locuitori sau 2,2 dacă sunt luaţi în calcul şi medicii stomatologi, în timp ce media europeană este de 3,7 medici la mia de locuitori.

"Din păcate sistemul de sănătate este subfinanţat cronic, este o incoerenţă, inegalitate şi neechitate în sistemul sanitar, România alocând în continuare cea mai mică sumă din PIB pentru sănătate, sub 3%, în timp ce în UE este alocat intre 5-6% din PIB", a adăugat Astărăstoae, citat de agentia.org.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.