Zilele Monorului au avut loc în acest weekend, iar primarul Ioan Cira i-a întâmpinat pe fiii satului cu multă bucurie și căldură. Prezenţi la eveniment au fost vicepreşedintele CJ BN, Alexandru Pugna şi directorul Complexului Muzeal Bistrița-Năsăud, Alexandru George Gavrilaș. Debutul evenimentului s-a produs sîmbătă, 6 septembrie, la ora 14.30 în sala de şedinţe a primăriei comunei Monor.
„Astăzi declar deschise Zilele Monorului, ediţia X 2014, unde vă doresc în numele meu, al Consiliului Local, al colegilor din primărie, multă sănătate şi să dea Bunul Dumnezeu să ne întâlnim an de an în această frumoasă comună”, a spus Ioan Cira, în deschiderea evenimentului.
După cuvântul de deschidere, primarul Ioan Cira a vorbit despre cele nouă ediţii trecute de la momentul zero al organizării acestui eveniment.
„Pentru a sărbători cea de a X-a ediţie a Zilelor Monorului, unde noi monorenii după cum ştiţi, an de an, în prima sâmbătă şi duminică din luna septembrie, ne sărbătorim, să ne mai descreţim puţin frunţile, deoarece prin muncă, prin oboseală, prin trudă mai este şi câte un pic de bucurie mai ales, la noi în comună. Ce frumos este când noi monorenii ajungem să ne întâlnim cu fiecare fiu al satului, cu fiecare om care s-a născut aici. Cel mai frumos este că atunci când te întâlneşti să îţi mai aminteşti din amintiri din copilărie. Desigur că noi stăm şi dăm mâna, iar alţii an de an îmbătrânesc. Alţii se mai nasc, dar prea puţini”, a mai adăugat Cira.
Totodată, vicepreşedintele Alexandru Pugna, vizibil emoţionat a vorbit, în cadrul deschiderii declarând că, comuna Monor este un loc cu totul special pe harta spirituală nu doar a judeţului nostru, ci şi al României.
„Este o mare onoare pentru mine să reprezint Consiliul Judeţean şi să aduc aici salutul preşedintelui Consiliului Judeţean şi a colegilor noştrii la deschiderea oficială a Zilelor comunei Monor. Fără îndoială comuna Monor este comuna unde spiritualitatea românească se găseşte la ea acasă. De mult timp comuna Monor şi-a găsit un loc cu totul special pe harta spirituală nu numai a judeţului Bistriţa-Năsăud, ci şi a României pentru că de aici au plecat personalităţi remarcabile care reprezintă pentru spiritul românesc o valoare cu totul şi cu totul deosebită. Mă bucur să fiu prezent la o ediţie cu număr rotund, pentru că vă mărturisesc că am fost chiar de la prima ediţie împreună cu primarul de atunci şi actual al comunei Monor, am fost încă de la prima ediţie a Zilelor comunei Monor. Două zile de sărbătoare, două zile ale comunei în care locuitorii acestei comune sunt sărbătoriţi de către administraţia locală, de către cei pe care dânşii i-au ales, să le conducă destinul”, a declarat Alexandru Pugna vicepreşedintele Consiliului Judeţean BN.
Sătenii şi cei care au crescut în comuna Monor, s-au bucurat sâmbătă şi duminică de sărbătoarea dedicată de administraţia Cira, acestei comune aflate la capătul văii Şieului.
Au interpretat artişti cunoscuţi, a fost inaugurat un muzeu, amenajat în clădirea Căminului Cultural, au avut loc activităţi sportive şi în acelaşi timp cei prezenţi au fost plăcut surprinşi de expoziţia de păsări cu exemplare deosebite de porumbei, dar şi de parada portului popular.
Exemplarele de porumbei prezentate în cadrul expoziţiei au câştigat o mulţime de medalii şi trofee la concursurile naţionale. De asemenea, tot în cadrul acestei expoziţii au fost şi exemplare de păuni şi găini.
Oaspeţi de seamă la Zilele comunei Monor, au fost şi Ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, ministrul delegat pentru Românii de Pretutindeni, Bogdan Stanoevici, ministrul delegat pentru Ape, Păduri şi Piscicultură, Doina Pană, dar şi preşedintele Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud, Radu Moldovan.
„Îl felicit pe domnul primar Ioan Cira pentru modul în care a organizat Zilele Monorului!” a scris Radu Moldovan pe pagina de socializare .
După paradă, prezentatorii spectacolului folcloric, Sergiu Vitalian Vaida şi Nănaşii i-au invitat pe localnici şi oaspeţii acestora la noua scenă ridicată în spatele bisercii satului.