Rechizitoriul procurorilor Direcţiei Naţionale Antiucorupţie (DNA) în ceea ce o priveşte pe Felecan Sanda Maria, la momentul comiterii faptelor, comisar de poliţie, medic în cadrul Centrului Judeţean Bistriţa-Năsăud al Ministerului Afacerilor Interne (MAI), arată pe larg care sunt cele trei capete de acuzare ale bistriţencei: abuz în serviciu, fals intelectural şi uz de fals. Gazeta de Bistriţa vă prezintă în exclusivitate ce spun procurorii anticorupţie în legătură cu medicul MAI.
Faptele de care este acuzată inculpata Felecan Sandală Maria s-au petrecut în perioada 2009-2012 la Centrul Medical Judeţean Bistriţa-Năsăud din cadrul MAI. Procurorii DNA spun că medicul ”a întocmit 43 de reţete cu regim special, pentru obţinerea de medicamente compensate, pnetru sine sau pentru alte persoane fără să existe solicitări ale persoanelor menţionate în reţete, fără ca aceste persoane nominalizate să fi primit reţetele în realitate, fără să fi fost consultate şi fără să fi beneficiat de prescripţiile medicamentoase.” Prejudiciul creat la stat de către Sanda Maria Felecan este de 8.125 de lei, suportat din bugetul de stat acordat Casei de Asigurări de Sănătate OPSNAJ-3.345 lei, precum şi din bugetul de stat acordat Centrului Medical Judeţean Bistriţa-Năsăud, din cadrul Ministerul Administraţei şi Internelor, care actualmente se numeşte Ministerul Afacerilor Interne, respectiv 4.779 de lei.
A încălcat statutul poliţistului
Procurorii spun că Sanda Maria Felecan a încălcat atribuţiile de serviciu prin realizarea de acte defectuoase, fiind nesocotite prevederile Legii nr 360/2002, privind statul poliţistului.
Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Secţia de combatere a infracţiunilor de corupţie au dispus, luni, trimiterea în judecată în stare de libertate a unui medic bistriţean, cadru MAI – Felecan Sanda Maria – în sarcina căruia s-au reţinut săvârşirea infracţiunilor de abuz în serviciu fals intelectual şi uz de fals. Doctoriţa-comisar a prescris, timp de trei ani, 43 de reţete false în valoare de peste 8.000 lei.
Potrivit unui comunicat al DNA, Sanda-Liana Felecan, la data faptelor comisar de poliţie, medic în cadrul Centrului Judeţean Bistriţa-Năsăud al MAI a fost trimisă în judecată pentru săvârşirea infracţiunilor de:
– abuz în serviciu, în formă continuată, în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de foloase materiale (43 acte materiale);
– fals intelectual, în formă continuată (43 acte materiale);
– uz de fals (43 acte materiale).
A întocmite reţete pentru medicamente compensate pe numele altor persoane fără să i se ceară
Anchetatorii susţin că timp de trei ani, în perioada 2009 – 2012, doctoriţa Felecan Sanda Liana ar fi întocmit 43 de reţete cu regim special pentru obţinerea de medicamente compensate pentru sine sau pentru alte persoane, fără să existe solicitări în acest sens din partea persoanelor nominalizate în reţete. Totodată, persoanele al căror nume apare menţionat pe reţetele respective nu au fost consultate din punct de vedere medical, nu au primit reţetele respective precum nu au beneficiat nici de medicamentele prescrise. Astfel că procurorii Anticorupţie au ajuns la concluzia că doctoriţa Felecan Sanda Liana a comis infracţiunile de fals şi uz de fals, dar şi de obţinere de foloase necuvenite.
„De medicamentele compensate prescrise prin inserarea de date neconforme realităţii (în sensul că persoanele menţionate au solicitat şi au primit reţetele, în realitate acestea fiind întocmite prin fals intelectual realizat de Felecan Sanda-Liana, urmat de uz de fals materializat prin folosirea reţetelor) inculpata a beneficiat nelegal, cauzând un prejudiciu total de 8.125,56 lei, sumă ce reprezintă şi valoarea folosului obţinut, în mod fraudulos, pentru sine sau pentru alte persoane”, se arată în rechizitoriul întocmit de procurorii DNA. Conform documentului, în cauză, Casa de Asigurări de Sănătate a Apărării, Ordinii Publice, Siguranţei Naţionale şi Autorităţii Judecătoreşti şi Centrul Medical Judeţean Bistriţa-Năsăud au precizat că se constituie părţi civile.
„În vederea recuperării prejudiciului, s-a dispus luarea măsurii asiguratorii, în limita sumei de 8.125,56 lei, asupra sumei deţinute de inculpată în contul său bancar”, se mai precizează în rechizitoriu.
Dosarul a fost trimis, săptămâna trecută, spre judecare Tribunalului Bistriţa-Năsăud, fiind înregistrat sub numărul 2651/112/2014.
Uite apartamentul, nu-i apartamentul!
Din punct de vedere al averii, doctoriţa Felecan Sanda Liana nu prezintă nimic impresionant, nici în ultima declaraţie completată în 2013, dar nici în cea din 2009. Un aspect interesant este că anumite bunuri dispar din declaraţiile de avere, fără nicio precizare cu privire la înstrăinarea lor. Astfel în documentul completat în anul 2009, doctoriţa-comisar Felecan Sanda Liana preciza că deţine 50 de ari de teren agricol în comuna Jucu de Sus, suprafaţă dobândită în urma unei moşteniri, un apartament de 57 de metri pătraţi în municipiul Bistriţa, locuinţă cumpărată în 1983, şi un autoturism marca Dacia Logan fabricat în 2006. La acea vreme în declaraţia de avere apar menţiuni cu privire la două credite bancare – unul în valoare de 5.000 de euro cu scadenţa în iunie 2009, iar celălalt în valoare de 120 milioane lei vechi cu scadenţa în ianuarie 2010. În anul anterior, deci în 2008, Felecan Sanda Liana a încasat de la Centrul Medical Judeţean un salariu în valoare de 30.000 lei (2.500 lei lunar), ca de altfel şi soţul ei, inginer constructor – 30.000 lei.
Doctoriţa Felecan nu figurează cu vreo declaraţie de avere şi interese aferentă anului 2010, ci abia pe 2011, document din care reiese faptul că terenul moştenit în Jucu de Sus a dispărut şi nu se mai află în proprietatea acesteia, precum nici apartamentul din municipiul Bistriţa. Întrucât nu există declaraţia de avere din 2010 nu putem şti care sunt şi sumele încasate în cazul în care bunurile respective au fost înstrăinate prin vânzare. În documentul completat în 2011, doctoriţa-comisar precizează că are în proprietate doar un autoturism marca Logan, dar de data aceasta anul de fabricaţie menţionat este 2005. Salariu pe care l-a încasat în anul anterior fiscal se ridica la 27.700 lei, în timp ce soţul ei a fost remunerat cu 10.000 de lei, iar fiul său – asistent manager – a încasat în 2010, 15.000 lei.
În declaraţia de avere completată în 2012, Felecan Sanda Liana scrie că are în proprietate un apartament de 120 m.p., în municipiul Bistriţa, pe care l-a cumpărat, atenţie!, în 2010. În mod normal bunul respectiv ar fi trebuit să apară şi în declaraţia din 2011, dar la rubrica respectivă sunt doar liniuţe. În ceea ce priveşte autoturismul, vorbim tot despre un „Logan 1400”, dar cu an de fabricaţie 2006. În anul fiscal 2011, doctoriţa Felecan a încasat un salariu de 35.200 lei, iar soţul ei – 18.000 lei. În ultima declaraţie de avere completată în 2013, Felecan Sanda Liana menţionează că deţine doar un autoturism Skoda fabricat în 1995 şi un cont bancar de 5.000 de euro, deschis în 2012. Apartamentul cumpărat în 2010, ce apare în declaraţia de avere din 2012, s-a volatilizat fără nicio altă precizare. Salariul încasat în anul anterior a fost de 32.000 lei, iar cel al soţului, de data aceasta angajat al ACI Bistriţa, a fost în cuantum de 18.000 lei.