Cu două luni începe de alegeri, Guvernul Ponta a început să împartă mita electorală. Pe de o parte, au început să iasă, ca la fabrică, ordonanțe guvernamentale prin care se susțin sectoarele economice din energie, siderurgie și transporturi. Pe de altă parte, Ponta a anunțat că dorește să reducă o serie de taxe care, până acum, erau necesare. Însă aceste momeli electorale nu vor intra în vigoare pentru că aplicarea lor va fi prelungită, administrativ, până după alegeri, când scutirile vor fi abrogate.
În ultimele declarații publice, Ponta a susținut că vrea să reducă taxa de stâlp de la 1,5% la 1%. Tot Ponta i-a solicitat ministrului agriculturii Daniel Constantin să identifice un nou domeniu pentru reducerea TVA, şi le-a cerut miniştrilor să fie prezenţi, alături de el, marţea viitoare, la votul final asupra proiectelor de lege privind reducerea contribuţiilor de asigurări sociale şi amnistia fiscală. De asemenea, Premierul susține, înainte de alegeri, că veniturile colectate din taxa pe construcţiile speciale vor rămâne la dispoziţia autorităţilor locale şi nu vor mai intra la bugetul de stat. „Senatul a aprobat atât a doua lege de reducere a contribuţiilor de asigurări sociale şi amnistie fiscală faţă de pensionari, de mame şi de profesori şi vreau să vă rog şi să vă cer, de fapt, toţi membrii Guvernului care sunteţi deputaţi, în egală măsură şi senatorii, marţea viitoare să fim la votul final pentru a trece aceste legi importante, reducerea CAS şi amnistia pentru cei care aveau nevoie”, a spus Victor Ponta, citat de Mediafax.
Bani pentru patroni
În același timp, autorităţile intenţionează să modifice actuala schemă de ajutoare de stat permise de Uniunea Europeană astfel încât să sprijine cu 600 de milioane de euro sectorul siderurgic, sectorul cărbunelui, sectorul construcţiilor navale, cel al fibrelor sintetice, transporturilor şi al infrastructurii conexe, dar şi sectorul producerii şi distribuţiei de energie şi al infrastructurii aferente. Ministerul Finanţelor a propus modificarea Hotărârii Guvernului privind instituirea schemei de ajutor de stat care sprijină investiţiile în următorii şase ani, bugetul maxim anual fiind de aproximativ 100 milioane de euro, potrivit documentelor postate pe site-ul instituţiei. Potrivit bursa.ro, perioada de derulare a schemei este 2014-2020 pentru emiterea de acorduri pentru finanţare, respectiv 2015-2025 pentru plata ajutorului de stat. Ajutorul de stat se acordă întreprinderilor, sub formă de sume nerambursabile, în raport de cheltuielile eligibile şi în limita intensităţii maxim admisibile conform hărţii ajutoarelor regionale pentru România, valabilă în perioada 2014-2020, se mai arată în documentul citat. Numărul total estimat al întreprinderilor care urmează să beneficieze de ajutor de stat în baza schemei propuse este de 2.000.
Ajutorul este acordat dacă investiţiile conduc la crearea, pentru fiecare locaţie a realizării respectivului obiectiv, a cel puţin 10 locuri de muncă dintre care minimum 3 locuri de muncă pentru lucrători defavorizaţi.
Găleata electorală înlocuită cu scutiri de taxe
Luna trecută după ce Ponta a vizitat mănăstirea Nicula, Guvernul a emis o Ordonanță de Urgență pentru atribuirea a două milioane de lei din fondurile guvernamentale mănăstirii de lângă Cluj. Per total, Guvernul a decis alocarea din Fondul de rezervă a sumei de 7,18 mil. lei Ministerului Dezvoltării, pentru administraţia locală, a sumei de 6 mil. lei pentru două mănăstiri şi un centru eparhial. Executivul a decis suplimentarea bugetului Secretariatului de Stat pentru Culte, din Fondul de rezervă, cu 6 milioane lei, sumă ce va fi împărţită în mod egal între Centrul Eparhial Iaşi, Mănăstirea Nicula şi Mănăstirea Tismana, care vor primi astfel fiecare câte 2 milioane lei.
Parlamentarii vor dezbate în sesiunea de toamnă, pe lângă reducerea CAS şi amnistia fiscală a pensionarilor şi mamelor, mai multe proiecte de lege care prevăd o serie de beneficii pentru alegători, cum ar fi posibilitatea cumulului pensiei cu salariul sau reducerea TVA pentru lapte, fructe şi legume. Senatorii urmează să dea un vot la o propunere legislativă care permite pensionarilor cu venituri care depășesc nivelul salariului mediu brut pe economie să cumuleze pensia cu salariul ca angajați la stat.
Propunerea legislativa pentru abrogarea unor prevederi din Legea 329/2009 privind reorganizarea unor autorități și instituții publice, raționalizarea cheltuielilor publice, susținerea mediului de afaceri și respectarea acordurilor-cadru cu Comisia Europeană și Fondul Monetar Internațional îi are ca inițiatori, printre alții, pe președintele Camerei Deputaților, Valeriu Zgonea, liderul senatorilor PSD, Ilie Sârbu, senatorii Viorel Arcaș, Laurențiu Coca, Alexandru Cordoș (PSD) și deputații Ana Birchall, Iulian Iancu, Florin Iordache, Nicolae Nica (PSD) și Bogdan Ciuca (PC).
Dragnea are idei!
Liviu Dragnea, președintele executiv al PSD, a declarat că reducerea CAS a fost folosită de Traian Băsescu, de PNL și de PDL ca „motiv electoral”. El a făcut aceste afirmații întrebat despre propunerea opoziției de organizare a unei sesiuni extraordinare pentru reexaminarea proiectului de lege. „Când am ieșit cu el, au spus că e o măsură proastă. Sunteți siguri că mâine o să aibă același punct de vedere? Nu putem să chemăm Parlamentul și, înainte cu o zi, să vină Parlamentul și să ne trezim că liberalii nu mai vor. O să analizăm. Îi înțelegem, ei sunt în lipsă de idei, sunt în lipsă de proiecte pe care să le prezinte și îi înțelegem, au fost și agitați cu desemnarea candidatului”, a declarat el, citat de Mediafax.
Momeală pentru 2.000 de firme
Reprezentanţii Ministerului Finanţelor precizează, în nota de fundamentare a proiectului legislativ că schema de ajutor de stat este exceptată de la obligaţia notificării în vederea obţinerii Deciziei de aprobare din partea Comisiei Europene şi că deţin avizul Consiliului Concurenţei pentru acest proiect. Numărul total estimat al întreprinderilor care urmează să beneficieze de ajutor de stat în baza schemei propuse este de 2.000.