Primarul Năsăudului a intrat în legalitate abia după 6 luni de la validarea sa în funcţie
Primarul oraşului Năsăud, Mircea Romocea, este incompatibil în funcţia pe care o deţine. Potrivit documentelor puse la dispoziţie de Registrul Comerţului, edilul Năsăudului a renunţat la calitatea de administrator al SC Acord Impex SRL la aproximativ şase luni după ce a fost validat în funcţie. Legea 161/2003 spune că alesul local trebuie să renunţe la funcţia deţinută anterior alegerii sau numirii în funcţie în termen de cel mult 15 zile.
Mircea Romocea a deţinut SC Acord Impex SRL până anul trecut în luna aprilie când a înstrăinat-o către Ioan Rusu. Practic până în luna aprilie 2013, actualul primar al oraşului Năsăud a fost asociat unic în firma respectivă.
A renunţat abia după 6 luni
Nu calitatea de asociat unic este marea problemă a lui Mircea Romocea în situaţia dată, ci aceea de administrator al firmei, funcţie la care ar fi trebuit să renunţe în maxim 15 zile de la data validării sale în funcţia de primar al oraşului Năsăud, care a avut loc pe 24 iunie 2012. Astfel, potrivit acestor prevederi legale, Mircea Romocea ar fi trebuit să renunţe la calitatea de administrator al SC Acord Impex SRL până cel târziu pe data de 9 iulie 2012.
Conform datelor existente la Registrul Comerţului, Mircea Romocea a depus notificarea cu privire la schimbarea administratorului SC Acord Impex SRL abia în decembrie 2012, la şase luni după ce el s-a instalat în funcţia de primar al oraşului Năsăud. Practic, abia începând cu 21 decembrie 2012, în baza rezoluţiei nr. 509771, Mircea Romocea nu a mai figurat ca administrator al SC Acord Impex SRL, această calitate fiind preluată de soţia sa. Astfel, la data mai sus amintită, survine revocarea din calitatea de administrator şi conducător al SC Acord Impex SRL, în timp ce soţia sa preia calitatea de administrator şi reprezentant.
În tot acest timp, Mircea Romocea, rămâne asociat unic al SC Acord Impex SRL, aspect care însă nu contravine prevederilor legale privind stările de incompatibilitate ale aleşilor locali.
Din aprilie 2013, Acord Impex SRL are un alt stăpân în documente
Firma a fost înstrăinată abia în 2013, la finele lunii aprilie, conforma datelor menţionate în Registrul Comerţului, noul asociat unic şi administrator devenind Ioan Rus.
Neoficial, se pare că tot actualul primar al Năsăudului este la cârmă, chiar dacă documentele spun cu totul altceva. Modul de acţiune îl dă însă de gol pe Mircea Romocea.
Motivul real este încercarea de a construi o microhidrocentrală pe malul râului Someş, în oraşul Năsăud. Proiectul datează din 2009, când SC Acord Impex SRL condusă de Mircea Romocea obţine avizul de mediu pentru proiectul depus la Agenţia pentru Protecţia Mediului Bistriţa-Năsăud. În acelaşi an, este obţinut şi avizul de gospodărire a Apelor, document eliberat de Apele Române, aviz care este prelungit doi ani mai târziu, în 2011.
Conform proiectului iniţial, pentru care de altfel s-au obţinut şi primele avize, obiectivul care ar fi urmat să fie construit, viza ambele malului ale râului, inclusiv porţiunea de teren pe care se află fosta uzină electrică a oraşului. Această suprafaţă însă este proprietatea Uniunii Comunelor Grănicereşti Năsăudene. Câţiva ani de zile, proiectul a stagnat din cauza unor piedici care veneau dinspre administraţia locală condusă la acea vreme de Dumitru Mureşan. În 2013 însă, după ce Mircea Romocea a ajuns în fruntea administraţiei locale năsăudene, proiectul a fost resuscitat şi au început noi mişcări, de data aceasta foarte hotărâte şi calculate în acelaşi timp.
Pas cu pas
Pentru ca SC Acord Impex SRL să poată construi o microhidrocentrală pe malul râului Someşul Mare, primarul Mircea Romocea, căruia i-a aparţinut firma până în luna aprilie 2013, a recurs la o serie de schimburi de terenuri.
Astfel, în FEBRUARIE 2013, se obţine aprobarea Consiliului Local Năsăud pentru un schimb de terenuri între primărie şi ruda prietenului lui Mircea Romocea Horj, Ioan Rus – cel care deţine în prezent SC Acord Impex SRL. Este vorba de HCL nr. 25 din 28.02.2013. Mai precis, Rus deţinea o suprafaţă de teren de 1.554 metri pătraţi exact în zona în care Mircea Romocea se laudă că vrea să facă parcul de agrement. Prin hotărârea de consiliu mai sus amintită Rus a primit o suprafaţă de 2.200 m.p. exact în zona cunoscută de năsăudeni sub numele de Cascadă, suprafaţă pe care de altfel Mircea Romocea o solicitase administraţiei locale trecute, fără însă a avea vreun succes.
Terenul de 2.200 m.p. îi foloseşte lui Rus construirii microhidrocentralei.
În APRILIE 2013,primarul Mircea Romocea promovează în Consiliul Local HCL nr.51/25.04.2013 prin care barajul (pragul de fund) – cascada – este înscris în domeniul public al oraşului Năsăud.
În MAI 2013, Primăria Năsăud obţine o hotărâre de guvern – HG 314/29.05.2013 -, publicată în M. Of. al României, Partea I, nr. 343/11.VI.2013, care vine să completeze o hotărâre mai veche din 2002, – nr. 905/2002 – privind atestarea domeniului public al judeţului Bistriţa-Năsăud, precum şi a municipiului, oraşelor şi comunelor din judeţul Bistriţa-Năsăud, unde Anexa nr. 4 „Inventarul bunurilor care aparţin domeniului public al oraşului Năsăud” este completată cu încă un bun: Barajul pentru acumularea apei pe râul Someşul Mare (prag de fund).
Pe 17 IUNIE 2013, SC Acord Impex SRL primeşte certificatul de urbanism – nr. 48 din 17.06.2013 pentru construirea microhidrocentralei.
La nici zece zile după eliberarea documentului mai sus amintit, pe data de 26 IUNIE 2013, Primăria Năsăud eliberează şi avizul de construire a obiectivului, cu nr. 30/26.06.2013, document care nici astăzi nu este postat pe site-ul administraţiei locale năsăudene, fiind astfel ferit de ochii curioşilor.
Pe 27 IUNIE 2013, legislativul local mai aprobă un proiect de hotărâre iniţiat de Romocea, privind însuşirea Raportului de evaluare şi aprobarea concesionării prin licitaţie publică a imobilului construcţie „Baraj pentru acumularea apei (prag de fund)” în suprafaţa de 399 mp., situat pe malul drept al râului Someşul Mare în vederea realizării unei microhidrocentrale (MHC).
În hotărârea mai sus amintită aprobată în luna iunie cu privire la concesionarea barajului, în text nu se precizează şi cine va fi concesionarul. Existau doar doi potenţiali investitori – SC Acord Impex SRL şi Uniunea Comunelor Grănicereşti Năsăudene, care deţinea un certificat de urbanism în acest sens. Pentru UCGN lucrurile s-au cam oprit în acest punct fiindcă i s-au băgat beţe în roţi cu nemiluita.
Odată ce Mircea Romocea a obţinut aprobarea consilierilor locali, ca să păstreze aparenta legalitate, acesta lansează anunţul public pentru concesionarea pragului de fund de pe Someş.
Odată cu aprobarea de către consilierii locali a hotărârii cu privire la concesionarea pragului de fund, a fost întocmit şi aprobat şi caietul de sarcini. Numai că parcurgând textul caietului cu pricina se poate constata că este cu „DEDICAŢIE”.
Partea cu „dedicaţia” reiese însă din capitolul VII „Obligaţiile privind protecţia mediului” din caietul de sarcini întocmit de Primăria Năsăud, unde este stipulată O CONDIŢIE DE BAZĂ. Mai precis, cel care ar fi dorit să concesioneze pragul de fund, trebuia să prezinte AVIZUL DE GOSPODĂRIRE A APELOR, emis de către Apele Române – ABAST. Or, la momentul respectiv cine avea deja un aviz de gospodărire a apelor emis de ABAST? Doar SC ACORD IMPEX SRL! În acest punct putem discuta despre încălcarea art. 13 din OUG 54/2006 privind regimul contractelor de concesiune, articol în care sunt precizate principiile şi regulile generale pentru atribuirea unor astfel de contracte – transparenţa, TRATAMENTUL EGAL, proporţionalitatea, NEDISCRIMINAREA, LIBERA CONCURENŢĂ.
Cum nicio altă firmă nu întrunea „condiţiile” cerute de Primăria Năsăud, la primele două strigări nu se prezintă mai mulţi ofertanţi, ci doar SC Acord Impex SRL, astfel că se trece la negociere directă.
Conform contractului încheiat între Primăria Năsăud şi SC Acord Impex SRL, redevenţa anuală pe care firma trebuie să o plătească administraţiei locale este una „FABULOASĂ” – 456 EURO/AN, respectiv 38 EURO/ LUNĂ. Adică vorbim mai precis de vreo 2.000 de lei anual, pe care SC Acord Impex SRL îi va plăti primăriei pentru concesiunea pragului de fund de pe Someş.
Suma pe care Acord Impex SRL o plăteşte sub formă de redevenţă administraţiei locale este suma minimă de la care ar fi trebuit pornită licitaţia pentru concesionarea pragului de fund, cum însă în final a avut loc o negociere directă aceasta nu a mai crescut.
În august anul trecut, SC Acord Impex SRL obţine încă un aviz de gospodărire a apelor, nr. 256/26.08.2013, aviz modificator al celui pe care îl deţinea din 2011.
Cei de la Apele Române închid ochii
După ce a obţinut acest aviz, SC Acord Impex SRL trece la treabă, la scurt timp, cu toate că mai întâi avea de îndeplinit nişte condiţii impuse de Apele Române, printre care şi întocmirea unui PLAN DE APĂRARE ÎMPOTRIVA INUNDAŢIILOR necesar pentru perioada de realizare a lucrărilor, plan care ar fi trebuit transmis spre aprobare Apelor Române, ceea ce nu s-a întâmplat. Ba mai mult decât atât, executantul lucrărilor de construcţie a microhidrocentralei – care este nimeni alta decât SC IONES SACIS SRL, firma lui Ionel Horj, prietenul bun al primarului Mircea Romocea – distruge EPIUL pragului de fund. Trăsnaia putea avea urmări deosebit de grave pentru oraşul Năsăud dacă în perioada respectivă ar fi avut loc căderi de precipitaţii abundente care să cauzeze formarea unor viituri în amonte, fiindcă exista posibilitatea unor inundaţii puternice care să afecteze oraşul. Cu toate acestea se lasă doar cu un avertisment şi obligaţia de refacere a epiului.
„Au fost începute lucrările pe malul drept al r. Someşului Mare, fiind efectuate (până la data verificării în teren) săpături aval de barajul (pragul de fund) existent, în zona cuprinsă între malul drept şi digul de apărare. Urmare a săpăturilor efectuate, a fost AFECTAT MALUL DREPT şi ZONA DE PROTECŢIE a acestuia, pe o lungime de 20-30 m. Prim lucrările efectuate de către SC IONES SACIS SRL Năsăud – în calitate de constructor pentru titularul avizului de gospodărire a apelor nr. 256/26.08.2013 (SC Acord Impex SRL), a fost distrus parţial (cca 90% devenind nefuncţional) epiul de dirijare aval, realizat pe malul drept al Someşului Mare”, se precizează într-un document de constatare întocmit de Inspecţia Apelor Române.
Executantul a fost pus să refacă ce a distrus, însă lucrările nu sunt întocmai în regulă.
„În vederea punerii în siguranţă a malului drept pe perioada de execuţie, ca soluţie provizorie, a fost depus material de umplutură, pământ şi balast, pe o lungime de circa 20 m, lucrare care NU ESTE ÎN MĂSURĂ SĂ ASIGURE PROTECŢIA DIGULUI DE APĂRARE ÎMPOTRIVA INUNDAŢIILOR, în situaţia în care în perioada următoare se vor înregistra viituri.
Conform cerinţelor Avizului de gospodărire a apelor nr. 256/26.08.2013, beneficiarul actului de reglementare avea obligaţia de a depune spre aprobare la Administraţia Bazinală de Apă Someş-Tisa, Panul de apărare împotriva inundaţiilor, CERINŢĂ CARE NU A FOST DUSĂ LA ÎNDEPLINIRE PÂNĂ CEL TÂRZIU LA DATA ÎNCEPERII LUCRĂRILOR”, se mai precizează în documentul Apelor Române.
Condiţia nedusă la îndeplinire era una esenţială care putea duce chiar la anularea avizului de gospodărire a apelor, ca să nu mai vorbim de distrugerile provocate şi punerea în pericol a oraşului. Termenul limită până la care trebuia refăcut ceea ce s-a distrus era 15 ianuarie 2014, însă acest lucru nu s-a întâmplat.
După o scurtă întrerupere, în primăvara acestui an, lucrările au fost reluate, ocazie cu care digul de apărare a fost încă o dată distrus. Nimeni nu vede însă, fiindcă, primarul Mircea Romocea este membru PSD, şi asta este tot ceea ce contează.
Legea 161/2003 privind unele măsuri pentru asigurarea transparenţei în exercitarea demnităţilor publice, a funcţiilor publice şi în mediul de afaceri, prevenirea şi sancţionarea corupţiei
Art. 87. – (1) Funcţia de primar şi viceprimar, primar general şi viceprimar al municipiului Bucureşti, preşedinte şi vicepreşedinte al consiliului judeţean este incompatibilă cu:
d) funcţia de preşedinte, vicepreşedinte, director general, director, manager, administrator, membru al consiliului de administraţie ori cenzor sau orice funcţie de conducere ori de execuţie la societăţile comerciale, inclusiv băncile sau alte instituţii de credit, societăţile de asigurare şi cele financiare, la regiile autonome de interes naţional sau local, la companiile şi societăţile naţionale, precum şi la instituţiile publice;
Art. 90.
(3) Alesul local poate renunţa la funcţia deţinută înainte de a fi numit sau ales în funcţia care atrage starea de incompatibilitate sau în cel mult 15 zile de la numirea sau alegerea în această funcţie. Alesul local care devine incompatibil prin aplicarea prevederilor prezentei secţiuni este obligat să demisioneze din una dintre funcţiile incompatibile în cel mult 60 de zile de la intrarea în vigoare a prezentei legi.
(4) în situaţia în care alesul local aflat în stare de incompatibilitate nu renunţă la una dintre cele două funcţii incompatibile în termenul prevăzut la alin. (3), prefectul va emite un ordin prin care constată încetarea de drept a mandatului de ales local la data împlinirii termenului de 15 zile sau, după caz, 60 de zile, la propunerea secretarului unităţii administrativ-teritoriale. Orice persoană poate sesiza secretarul unităţii administrativ-teritoriale.
mare gunoi
gunoiul romocea