Aseară, în jurul orei 20:45 a avut loc inaugurarea unei noi fântâni arteziene, la Bistrița, cea de pe Panait Cerna. La inaugurare a fost prezent primarul Ovidiu Crețu, consilierul municipal Alin Seserman, presa și cetățeni care locuiesc în zonă.
„Am dorit ca la această fântână arteziană să putem să vedem și culorile și atunci aveam nevoie de un întuneric, ori asta s-a rezolvat pe la ora 21.00. Este un proiect pe care probabil vi-l amintiți din campania electorală din 2008, când atunci am analizat zona aceasta împreună cu un arhitect și spuneam că vom găsi soluții să o înfrumusețăm așa cum poate să fie văzută într-o țară europeană, în Franța, Germania sau oricare alta. Am încercat o perioadă să găsesc o variantă de fonduri europene pentru fântâna europeană cu toate că nu este o valoare extraordinar de mare, iar ea a fost licitată la 750.ooo de lei. Față de alte proiectepe care le-am realizat cu bani europeni nu este o valoare foarte mare. Totuși încercasem acea variantă pentru că am considerat de bun augur să începem modernizarea cartierelor de blocuri cu bani europeni. Nu a fost să fie. Am mers pe varianta bugetului local, amorganizat licitația, ea a fost câștigată de firma CML. S-a lucrat aproximativ un an și un pic la această fântână, pentru că am dorit ca finisajele să fie de foarte bună calitate. În acest sens tabla care este pe cele 5 petale, este achiziționată din import de către firma Comelf, a fost trimisă în Cehia pentru perforare și apoi s-a reântors pentru a fi îndoită și sudată în aceeași firmă. Fântâna arteziană este pe placul locuitorilor de aicea, este o oază de frumos, ea a fost proiectată de firma Arhidesign din Cluj, o firmă foarte tânără, cu oameni tineri și inspirați, iar în zona centrală este o floare, am putea spune o floare de oțel, sau o floare energetică pentru că ea are multe simboluri, cert este că învelișul exterior este realizat din tablă de inox, iar interiorul dintr-o structură zincată. În acest moment fântâna este finalizată. Ea a fost realizată în câteva etape, bazinul esxterior, apoi partea de gazon și în final montajul florii centrale. Trebuie să spun că duza din zona centrală nu este cea potrivită pentru această fântână și o să o schimbăm. Adică este o duză pentru acest tip de jet, nu se potrivește cu obiectul pe care îl avem noi, și va fi schimbat prin grija executantului, a firmei Comlorela”, a declarat Ovidiu Crețu.
Finalizarea fântânii din Ștefan cel Mare are termenul de finalizare doar anul viitor.
„Pentru cealaltă fântână termenul de finalizare este anul viitor. Am sperat să se miște lucrurile mai repede și să o finalizăm acest an, încă nu este totul pierdut, dar atunci când sapi într-un oraș dai de tot felul de cabluri, de conducte, ori toate acestea trebuiesc mutate. Mutarea lor nu înseamnă doar fizic, toate avizele de care ai nevoie, începând de la Ministerul Telecomunicațiilor și până la Inspecția în Construcții Locale, trebuie obținute și atunci lucrurile nu se derulează foarte repede, așa cum m-aș fi așteptat. Dacă am fi realizat fântâna respectivă pe un teren viran să spunem undeva într-o pășune în două luni de zile putea să fie finalizată, dar ceea ce am găsit acolo, ca de altfel și pe toată întinderea axelor care se modernizează acuma pe pasaj”, a adăugat primarul.
Întrebat de un jurnalist dacă apa la fântâna inaugurată va curge și noaptea, primarul Ovidiu Crețu a răspuns:
„Există un programator și nu o să lăsăm să curgă și noaptea sau o să lăsăm apa, binențeles apa este recirculabilă deci nu se consumă, dar o să lăsăm atâta timp cât este necesar. Când va fi ploaie o să întrerupem, noaptea după ora 23:00, o să întrerupem pentru că oamenii trebuie să se ducă la culcare, altminterea vor rămâne aicea”.
Potrivit inginerului prezent la inaugurare, din modernizarea fântânii fac parte și modernizarea scuarurilor adiacente.