Municipalitatea are în vedere reabilitări de faţade şi porţi de pe pietonalul Liviu Rebreanu, iar primarul a declarat că se caută variante pentru a soluționa în timp problemele din centrul istoric, chiar și la clădirile private.
„Am mers şi cu reabilitări de faţade, şi de porţi de pe pietonalul Liviu Rebreanu. Anul acesta n-am mai prins în buget reabilitare porţi, dar vom merge mână în mână, şi cu una, şi cu alta. E o problemă cu proprietatea, acesta este lucrul care ne încurcă foarte mult. Acolo unde am avut noi spaţii, chiar şi un apartament, am putut să facem reabilitarea pe spaţiul respectiv, dar unde nu avem absolut nimic este o chestiune dificilă. Căutăm nişte soluţii pe fondurile nerambursabile pe Ordonanţa 350 ca să mergem înainte, pentru că este absolut obligatoriu ca după pasaje şi reabilitări de monumente să facem şi la cele care sunt private, atât cât ne permite legislaţia”, a declarat primarul Ovidiu Crețu.
Edilul a menţionat că proprietarii nu pot fi constrânşi să-şi modernizeze clădirile, mai ales că unii sunt în vârstă.
”Cumva puteţi să-i constrângeţi pe proprietari! Dacă proprietarii de aici ar fi între primii 200, 500 sau 1.000 în topul bistriţean n-aş avea niciun fel de reţinere. Dar pe acea doamnă de 80 de ani care trăieşte dintr-o pensie de 600 de lei… ce constrângere să fac? Că nu e în stare să-şi plătească medicamentele. Atunci, trebuie să acţionăm cu inimă caldă şi cu minte rece, nu invers, astfel încât în timp să rezolvăm problemele. Problema centrului istoric este una extrem de complexă şi participă la rezolvarea ei inclusiv blocurile de locuinţe sociale. Reamintesc că 80 de familii sărace s-au mutat din zona centrală, dar parcă a rămas acelaşi număr”, a mai adăugat Crețu.