Festivalul Cireșelor care a avut loc duminică la Cireșoaia, a adunat proprietari de livezi, localnici și vizitatori, care au putut degusta diferite soiuri de cireșe.
Organizatorii au pus la dispoziția vizitatorilor peste două tone de cireșe, din peste 100 de soiuri, care au putut fi degustate de cei prezenți, după ce au plătit o taxă de intrare.
Prețul la tarabe a fost între 4 și 7 lei. La festival au fost prezenți și turiști străini, care au fost impresionați de gustul deosebit al cireșelor.
Satului Cireşoaia, din Bistriţa Năsăud, i s-a dus faima până şi peste graniţe pentru producţia impresionantă de cireşe, dar şi pentru calitatea fructelor. De altfel, nu există localnic care să nu aibă în spatele casei o livadă.
Localnicii reuşesc, într-un an bun, să câştige suficienţi bani din vânzarea de cireşe pentru a-şi întreţine familiile şi livezile până când pomii rodesc din nou.
Prima Serbare a cireşelor a fost înregistrată la Cireşoaia în anul 1983. Se ţinea cam la un kilometru de sat, pe câmp, fiecare localnic aducând acolo cele mai frumoase fructe din livada proprie. Vizitatorii plăteau o sumă ca să poată intra la serbare, însă se puteau delecta cu orice soi de cireşe, în orice cantitate, pe tot parcursul zilei. Totuşi, din pricina regimului comunist, care le-a adus numai pagube materiale producătorilor de cireşe, festivitatea a fost anulată până în 2001.
Cireşul este o specie originară din zona cuprinsă între Marea Neagră şi Marea Caspică, de unde s-a raspândit în Europa şi Asia.