Licitaţia pentru lucrările de reabilitare şi modernizare a Centrului Comunitar pentru Tineret (CETIN) din Bistriţa a fost prelungită cu încă 50 de zile, deşi câştigătorul contractului ar fi trebuit să fie deja cunoscut. Deschiderea ofertelor şi evaluarea acestora a fost programată pentru data de 25 aprilie, însă conform documentelor postate pe SEAP, la acea dată municipalitatea aducea încă clarificări ofertanţilor şi a adus o serie de modificări şi completări la documentaţia de atribuire.

Printre firmele care şi-au depus ofertele, regăsim nume binecunoscute, abonate la contractele pe bani publici în Bistriţa-Năsăud, precum Creativ Group SRL, Inst-Nistor SRL, Dimex 2000 Company SRL sau Laryluc Prod SRL.

 

În 2013, Primăria Bistriţa a primit undă verde pentru finanţarea contractului ce vizează reabilitarea sediului Centrului Comunitar de Tineret – CETIN – situat pe Pietonalul Liviu Rebreanu, nr. 18. Lucrările sunt programate să se finalizeze în octombrie anul acesta.

Proiectul este finanţat din Fondul European de Dezvoltare Regională, prin Programul Operaţional Regional, Axa prioritară 1 – „Sprijinirea dezvoltării durabile a oraşelor – poli de creştere”, Domeniul major de intervenţie 1.1 – „Planuri integrate de dezvoltare urbană. Sub-domeniul: Centre urbane”.

Valoarea totală a proiectului este de 2.596.809,89 lei, din care: valoare totală eligibilă a proiectului: 2.001.367,00 lei. Din această sumă contribuţia FEDR este de 1.608.098,38 lei; contribuţia bugetului naţional – 353.241,28 lei; contribuţia beneficiarului – 40.027,34 lei; valoarea TVA aferente cheltuielilor eligibile – 472.361,73 lei; valoarea neeligibilă inclusiv TVA aferente acesteia – 123.081,16 lei.

Obiectivul proiectului vizează îmbunătăţirea serviciilor sociale oferite de Autoritatea Publică Locală a Municipiului Bistriţa, prin reabilitarea şi modernizarea centrului pentru tineret, în vederea creşterii calităţii capitalului uman din municipiu, ceea ce determină dezvoltarea socială şi creşterea economică a municipiului şi a regiunii Nord-Vest, şi implicit dezvoltarea durabilă a centrului urban al municipiului Bistriţa.

 

Contract estimat la peste 1,9 milioane lei

Primăria Bistriţa a lansat la începutul lunii aprilie licitaţia pentru atribuirea contractului de lucrări în vederea reabilitării şi modernizării Centrului. Valoarea contractului este de peste 1,9 milioane lei, bani proveniţi din fonduri europene.

Proiectul ce are în vedere reabilitarea şi modernizarea sediului CETIN a primit undă verde încă din 2011, când ministrul Dezvoltării Regionale de la acea vreme – Elena Udrea – a fost prezentă la Bistriţa.

Practic, prin pixul Elenei Udrea municipalitatea s-a ales doar cu nişte semnături care dădeau bine în ochii electoratului şi pentru o parte şi pentru alta, dar cam atât, fiindcă în cele din urmă Ministerul Dezvoltării a refuzat finanţarea. Drept urmare, municipalitatea bistriţeană a acţionat în instanţă decizia celor de la Bucureşti, însă au pierdut. Fiindcă nu se putea renunţa la proiect, a urmat o nouă fază de documentaţii şi obţinere de avize pentru demararea proiectului dar municipalitatea s-a cam încurcat prin hârtii, care au mai înghiţit nişte bani de la buget.

O nouă aprobare pentru finanţarea proiectului de reabilitare a sediului CETIN a venit abia doi ani mai târziu, adică anul trecut, când şi-a făcut apariţia la Bistriţa vicepremierul Liviu Dragnea.

Drept urmare, municipalitatea a fost nevoită, încă o dată, să actualizeze proiectul tehnic, motiv pentru care a cheltuit încă 31.500 lei, pe lângă cei aproape 86.000 lei cât a costat iniţial documentaţia.

Valoarea contractului de lucrări pentru reabilitarea şi modernizarea sediului CETIN este estimat la 1.951.108 lei, din care circa 3.880 lei sunt bani alocaţi lucrărilor diverse şi neprevăzute. Din această sumă totală, se vor îmbunătăţi condiţiile funcţionale privitoare la utilizarea construcţiei; va fi reabilitată structura de rezistenţa a clădirii, se va diminua fenomenul de igrasie, se va reabilita tâmplăria, vor fi reabilitate elementele de finisaj, precum şi învelitoarea, şi vor fi reparate jgheaburile şi burlanele. Totodată vor fi efectuate o serie de lucrări de reparaţii capitale la instalaţiile electrice, de încălzire, de apă şi canalizare, conform cu necesităţile funcţionale şi arhitecturale ale clădirii.

 

50 de zile în plus pentru evaluare

Practic deschiderea ofertelor şi evaluarea acestora trebuia să aibă loc pe data de 25 aprilie, însă de la lansare licitaţiei şi până după termenul limită municipalitatea a fost nevoită să aducă o serie de clarificări asupra unor detalii, la solicitarea ofertanţilor. Prin urmare, la începutul acestei luni, Primăria Bistriţa a anunţat prelungirea licitaţiei cu încă 50 de zile.

 

Nume cunoscute printre ofertanţi

Între timp, municipalitatea a făcut cunoscută lista cu numele firmelor cărora contractul de aproape două milioane de lei le face cu ochiul. Nu mai puţin de 9 firme au depus oferte, iar printre acestea regăsim câteva nume foarte cunoscute, abonate la banul public din judeţ.

Astfel, regăsim pe listă SC Creativ Group SRL, firmă deţinută de Călin Mariş, aceasta fiind abonată în ultimii ani la banii bistriţenilor. Firma lui Mariş este cea care a executat lucrările de reabilitare a Bisericii Evanghelice pentru care până acum s-ai cheltuit circa 4 milioane de euro, mare parte din bani umflând conturile Creativ Group.

Aceeaşi firmă a executat lucrările de reabilitare a Colegiului Naţional Andrei Mureşanu, în 2010, valoarea contractului fiind de 4.865.524 lei, fără TVA. În ianuarie 2011, Creativ Group primeşte o suplimentare de 91.255 lei, iar în aprilie încă 534.635 lei, astfel că valoarea totală a lucrărilor de reabilitare şi modernizare a şcolii bistriţene ajunge la 5,49 milioane lei.

Tot în 2010, Creativ Group câştigă licitaţia pentru amenajarea şi consolidarea imobilului de pe strada Dornei nr.1 Corp B, aparţinând Liceului de Arte Plastice, contract în valoare de 122.380 lei, după ce în 2008, aceeaşi firmă câştiga o licitaţie de cinci milioane de lei pentru reabilitarea Corpului A al Liceului de Arte Plastice Corneliu Baba.

În 2011, Creativ Group a reabilitat faţada clădirii Primăriei Bistriţa cu peste 400.000 de lei. În acelaşi an firmei lui Mariş i se atribuie contract, în valoare de 2.267.169 lei, pentru reabilitarea clădirii „Casa cu lei” de pe strada Nicolae Titulescu. Un alt contract, în valoare de 151.775 lei, fără TVA, este cel pentru lucrările de construire a grupurilor sanitare din Heidenfeld. De asemenea, pentru suma de 7.339.383 de lei firma Creativ Group reabilitează şi modernizează interiorul şi exteriorul imobilului în care se află Centrul Cultural Municipal „George Coşbuc”. În parteneriat cu SC Euras SRL din Satu-Mare şi SC IZOREP SRL Târgu Mureş, firma lui Mariş a câştigat contractul de 9 milioane de lei pentru reabilitarea Policlinicii Bistriţa. Şi acestea sunt doar câteva exemple.

 

Laryluc Prod SRL este o altă firmă care a primit câteva contracte bunicele, cel puţin din partea Primăriei Bistriţa. Printre acestea se numără lucrările de execuţie din cadrul proiectului de modernizare şi consolidare a clădirii în care funcţionează clasele I – IV ale Colegiului Naţional „Andrei Mureşanu”, dar şi reabilitarea şi modernizarea Grupului Şcolar Forestier. În urma acestor lucrări, Laryluc Prod a încasat de la municipalitate peste două milioane de lei. Un alt contract, în valoarea de 1,4 milioane lei, a fost atribuit de municipalitate aceleiaşi firme pentru construirea Căminului Cultural din Sigmir.

 

Numele SC Inst-Nistor SRL apare şi pe scena atribuirilor de contracte pe bani publici, cu toate că valorile nu sunt foarte mari, sau parteneriat, firma fiind specializată în instalaţii. Astfel, firma bistriţeană apare în parteneriat cu SC Creativ Group la contractul de reabilitare al Centrului Municipal de Cultură „George Coşbuc” Bistriţa. În 2009, municipalitatea atribuia SC Inst-Nistor SRL un contract în valoare de peste 46.000 de lei pentru achiziţionare material pentru instalaţii de încălzire. În acelaşi an, firma bistriţeană a primit un contract de peste 195.000 de lei şi de la Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud, pentru lucrări capitale la instalaţiile de încălzire a sediului administraţiei judeţene. În asociere cu CML.RO şi Electro-Ursa, SC Inst-Nistor SRL a câştigat contractul pentru modernizarea Pădurii Schullerwald, în valoare de 5.211.703,98 lei, fără TVA.

 

La licitaţia care vizează reabilitarea şi modernizarea sediului CETIN, Inst-Nistor SRL apare ca ofertant în asociere cu o altă firmă abonată la banii publici din judeţ – SC Dimex 2000 Company SRL din Rebrişoara.

Astfel, în 2008, SC Dimex 2000 Company SRL, deţinută de Ioan scurtu, primea 1,39 milioane de lei pentru construirea a 9 poduri pe raza comunei Dumitra. În acelaşi an, firma lui Scurtu a câştigat şi licitatţa în valoare de 3,93 milioane de lei pentru modernizare DJ 172G, km 42+198- 50+000, Satu Nou-Cuşma. Un an mai târziu, Dimex 2000 Company SRL a primit un contract în valoare de 2,79 milioane de lei pentru modernizare „Drumului Comunal 28, km 0+000-3+987 ,DN 17 Cristur-Şieu – Coasta ,judeţul Bistriţa-Năsăud”. Aceeaşi firmă s-a mai ocupat şi de construcţia Centrului Alzheimer de pe strada Sucevei din Bistriţa, clădire care după ce a fost finalizată a primit destinaţia de birouri ale Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului.

De la Primăria Bistriţa, SC Dimex 2000 COmpanz SRL câtigă un contract de circa 16.000 lei pentru reabilitarea termică a unor clădiri de locuit.

Un an mai târziu, de la Primăria Ilva Mică, aceeaşi firmă îşi adjudecă un contract în valoare de peste 28.000 lei pentru refacerea a două poduri peste râul Ilva. În 2012, pentru execuţia lucrărilor de canalizare din comuna Parva, Dimex 2000 Company SRL prinde un contract zdravăn, în valoare de peste 8,5 milioane lei, atribuit de Primăria Parva. În 2013, firma lui Scurtu a câştigat nu mai puţin de cinci licitaţii în mai puţin de 12 zile. Astfel, de la primăria Rebra, Dimex 2000 Company SRL a câştigat un contract în valoare de 6,1 milioane lei pentru servicii de proiectare faza PT+DE+DAAA, servicii de asistenţa tehnică din partea proiectantului pe perioada derulării lucrărilor şi execuţie de lucrări pentru proiectul ”Reabilitare drumuri forestiere Rebra Axial şi Scăricele, reabilitare drum forestier”.

Alte contracte îi sunt atribuite de Primăria Romuli. Unul este pentru execuţia de lucrări la reţeaua de apă şi canalizare, în valoare de peste 8,4 milioane lei. Un alt contract de achiziţie publică al cărui beneficiar a fost firma Dimex 2000 Company SRL este pentru execuţia de lucrări pentru proiectul de reabilitare a drumurilor forestiere în comuna Romuli, în valoare de 5,9 milioane de lei.

Tot anul trecut, firma lui Scurtu şi-a adjudecat contracte pe bani publici şi de la Primăria Năsăud. Unul, pentru reparaţia străzilor din oraş, a fost în valoare de aproape 75.000 lei. Un altul, a vizat reabilitarea Policlinicii Năsăud, proiect derulat din fonduri europene, de unde în conturile firmei lui Scurtu vor intra aproape 900.000 lei.

primaria bistrita

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.