Proiectul tehnic care vizează reabilitarea şi modernizarea ambulatoriului de specialitate din cadrul Spitalului Orăşenesc „Dr. George Trifon” Năsăud a necesitat revizuirea, motiv pentru care administraţia locală a suplimentat contractul de execuţie a lucrărilor cu încă aproximativ 280.000 lei. Atribuirea contractului va fi anunţată în curând, întrucât la licitaţie nu a participat decât un singur ofertant, fiind practic firma căreia i-a fost atribuit contractul principal de execuţie a lucrărilor de reabilitare a instituţiei sanitare, anul trecut – SC Dimex 2000 Company SRL din Rebrişoara.
Lucrările de reabilitare a ambulatoriului năsăudean au început cu întârziere, dat fiind faptul că rezultatul licitaţiei a fost îndelung contestat, câştigătoarea, SC Dimex 2000 Company SRL, având oferta cea mai piperată.
Proiectul de reabilitare a Ambulatoriului de specialitate din cadrul spitalului năsăudean este finanţat din fonduri europene prin Programul Operaţional Regional, valoarea totală a acestuia fiind de 2.822.583,64 lei – 632.865 de euro -, din care partea de cofinanţare de la bugetul local este de 2%.
Lucrările de reabilitare a clădirii a ambulatoriului năsăudean vizează atât interioarele şi faţadele, cât şi elementele de şarpantă şi învelitoare, instalaţiile termice şi electrice, la care se adaugă achiziţionarea şi dotarea cu aparatură medicala de specialitate.
Strict pentru lucrările de reabilitare, administraţia năsăudeană a estimat o valoare de 989.892,2 lei, licitaţia fiind lansată în luna martie 2013.
În vara anului trecut Gazeta de Bistriţa a prezentat pe larg modul în care contractul pentru lucrările de reabilitare a ambulatoriului de specialitate din cadrul Spitalului Orăşenesc Năsăud a fost atribuit firmei lui Ioan Scurtu – SC Dimex 2000 Company SRL, care a avut cea mai mare ofertă dintre participanţii la licitaţie. Firma din Rebrişoara a fost contestată îndelung de o altă companie care şi-a depus oferta pentru a obţine contractul – SC Indcon SRL – şi care a avut cea mai mică ofertă. Aceasta însă a fost eliminată, fiind considerată neeligibilă. În urma contestaţiilor, Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor (CNSC) a dat dreptate SC Indcon SRL şi a obligat administraţia locală să reevalueze ofertele. La reevaluare însă, s-a apelat la nişte chichiţe juridice în ceea ce priveşte termenele de contestaţie, astfel că Indcon a rămas pe dinafară.
Lucrări plus
Administraţia locală din oraşul Năsăud a scos la licitaţie contractul suplimentar pentru execuţia de lucrări de reabilitare a ambulatoriului de specialitate, întrucât conducerea spitalului a solicitat revizuirea proiectului. Suma pusă la bătaie se ridică la 287.004 lei.
Potrivit documentelor postate pe SEAP, mai precis vorbim de proiectul tehnic revizuit, motivele care stau la baza intervenţiilor suplimentare sunt:
– Zugrăveala existentă executată în var prezintă multiple exfolieri, ca şi stratul de glet, astfel că este necesară răzuirea acestora şi executarea unor zugrăveli noi.
– Protejarea stâlpilor şi pereţilor cu colţare din aluminiu şi PVC în momentul în care se înlocuieşte tâmplăria pentru a preveni accidentarea persoanelor care au acces în clădirea ambulatoriului.
– Din cauza vechimii mari a tâmplăriei din profile metalice de la intrarea în clădire, dar şi a componentelor de feronerie s-a ajuns la concluzia că acestea trebuie înlocuite cu cea de tip termopan.
– Intrările principale dar şi scările vor fi placate cu plăci de tip granitogres.
– Execuţia de rampe pentru persoanele cu handicap locomotor
– Modul de acţionare a liftului, din lift cu acţionare electrică într-unul cu acţionare hidraulică.
– Înlocuirea unor suprafeţe acoperite cu gresie în covor PVC, în anumite zone de la etajele doi şi trei, iar la parter şi anumite zone de la etajele 1 şi 2 covorul PVC existent va fi înlocuit cu gresie.
– Soluţiile propuse iniţial pentru instalaţiile electrice şi sanitare (hidranţi) vor suferi mici modificări, care însă nu vor implica costuri suplimentare.
– Planşeul din zona care adăposteşte centrala termică, acum din lemn, va fi înlocuit cu unul din beton.
Acestea sunt, în mare liniile de intervenţii suplimentare, care vor costa în plus circa 287.000 lei la acest proiect derulat din fonduri europene.
Dimex mai bagă la buzunar circa 280.000 lei. Totalul se învârte pe lângă milion
Singurul ofertant este SC Dimex 2000 Company SRL din Rebrişoara, firmă căreia i-a fost atribuit de altfel, anul trecut, contractul principal de execuţie al lucrărilor de reabilitare a ambulatoriului de specialitate năsăudean. Suma ofertată de Dimex 2000 Company s-a ridicat la 899.902 lei.
Printre ofertanţii licitaţiei organizată în 2013 de Primăria Năsăud s-a găsit însă şi SC Indcon SRL care a contestat rezultatul la Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor (CNSC), for care i-a dat dreptate şi a impus administraţiei locale năsăudene să reevalueze ofertele.
La prima licitaţie, din luna mai, deşi contractul pentru execuţia lucrărilor de reabilitare a fost estimat de administraţia locală năsăudeană la aproape un milion de lei, oferta Indcon s-a ridicat la o valoare de 580.340 lei, fără TVA, adică aproape 65% din valoarea contractului. Această valoare a părut suspectă probabil celor care au făcut parte din comisia de licitaţie şi, drept urmare, oferta firmei bistriţene a fost respinsă. Nici măcar a doua clasată din punct de vedere al ofertei, dar nici restul nu au fost considerate în regulă, ci doar a SC Dimex 2000 Company SRL, care, culmea, s-a prezentat cu oferta cea mai mare.
Până la respingerea ofertei prezentată de SC Indcon SRL Bistriţa, reprezentantului firmei i s-au cerut o mulţime de lămuriri, fiind vorba de un set de 22 de întrebări la care trebuia să dea răspunsuri cât mai rapid şi concludent. Însă rezultatul a fost unul negativ, comisia de licitaţie concluzionând că ofertele de preţ pe anumite elemente ar fi sub preţul pieţei, sau că unele documente nu ar fi tocmai în regulă, şi astfel ar fi rezultat o ofertă prea mică.
În contestaţia remisă Consiliului Naţional pentru Soluţionarea Contestaţiilor, firma bistriţeană a explicat şi cum au rezultat preţurile elementelor materialelor, a manoperei, a utilajelor, etc., pe fiecare articol în parte atunci când şi-a fundamentat oferta, solicitând totodată CNSC admiterea contestaţiei, întrucât se considera respingerea ofertei de către comisia de licitaţie a Primăriei Năsăud ca „fiind nelegală şi netemeinică”.
S-a ajuns în final la reevaluarea ofertelor, dar administraţia năsăudeană a considerat din nou oferta Indcon ca fiind neconformă. Din cauza neatenţiei Indcon în ceea ce priveşte termenul de contestaţii, primăria năsăudeană a scăpat în cele din urmă de alte complicaţii, iar Dimex a rămas câştigătoarea licitaţiei definitiv.