Premierul Emil Boc a promis sindicatelor că ar putea să ia în calcul ca nivelul contribuţiei virate la fondurile de pensii private obligatorii să fie menţinut la 2% şi în acest an.Măsura a fost propusă de Confederaţia Sindicală Cartel Alfa pentru a susţine bugetul public de pensii în acest an.
Liderii de sindicat au cerut o o îngheţare pentru 2009 a nivelului contribuţiei virate către fondurile de pensii private obligatorii, deoarece sistemul public de pensii se confruntă cu probleme foarte mari.
 
În cazul în care nivelul contribuţiei ar creşte la 2,5%, aşa cum a fost prevăzut pentru 2009, din banii sistemului public s-ar lua aproximativ 150 milioane euro.
Potrivit vicepreşedintelui CNS Cartel Alfa, Petru Dandea, sindicaliştii au făcut această propunere pentru a nu pune în pericol plata pensiilor actualilor pensionari, cu atât mai mult cu cât concedierile temporare şi închiderile temporare ale companiilor reduc masa salarială şi implicit contribuţiile plătite la bugetul public de pensii.
Reducerea contribuţiilor se suprapune peste măsura pe care tot Guvernul Boc a promis că o aplică, aceea de menţinere a valorii punctului de pensie în sistemul public la 45% din salariul mediu brut.
Potrivit legii, începând cu 1 ianuarie a fiecărui an, după implementarea sistemului de pensii private obligatorii, cota de contribuţie la sistemul pensiilor obligatorii creşte anual cu 0,5%, până ajunge la 6% din venitul brut al salariaţilor, într-un interval de opt ani.
După legea actuală, contribuţia virată către fondurile de pensii private obligatorii (pilonul II) va creşte de la 2% la 2,5% din venitul brut al participanţilor la sistem începând cu martie 2009, care reprezintă runda de colectare aferentă lunii ianuarie 2009.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.