Prinse cu mâţa în sac după ce au pus mâna pe un contract cu statul de deszăpezire în Dâmboviţa, surorile Salanţă au făcut pe victimele susţinând sus şi tare că îşi vor radia firma şi se vor retrage din această „afacere”. Surpriză însă, la aproape 6 luni de la scandal, firma încă funcţionează, însă bilanţul pe anul precedent nu sugerează să ar fi pus mâna pe un contract gras.

 

În Ajunul Crăciunului, Societatea de Construcţii Drumuri şi Autostrăzi, firmă la care Loredana Salanţă şi sora sa Cosmina sunt acţionare, a pus mâna pe contractul de deszăpezire a drumurilor naţionale 61,7, 72 şi 72 A din judeţul Dâmboviţa în cadrul unei licitaţii organizate de Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR). Valoarea contractului se apropie de două milioane de euro. Faptul că două bistriţence frumoase vor să intre în afaceri nu este un lucru rău. Semne de întrebare au fost ridicate, mai ales că este vorba despre bani publici, în momentul în care s-a constatat că firma în cauză nu îndeplinea condiţiile din caietul de sarcini pentru a pune mâna pe acest contract.

Potrivit cerinţelor care au fost publicate pe site-ul oficial de licitaţii publice cu jumătate de an înainte ca firma surorilor să participe la licitaţie, puteau participa la licitaţie doar societăţile comerciale care dovedeau că în ultimii trei ani aveau p medie de afaceri globale de 7,5 milioane de lei. Această condiţie era destul de greu de îndeplinit de Societatea de Construcţii Drumuri şi Autostrăzi, având în vedere faptul că firma a fost înfiinţată în luna aprilie a anului 2013, după o investiţie de 110.000 de lei.

Caietul de sarcini cerea, de asemenea, şi experienţă în ultimii trei ani, în domeniul lucrărilor de deszăpezire, fapt care ar fi trebuit confirmat prin prezentarea a trei contracte pentru prestarea acestor servicii. Condiţia era imposibil de îndeplinit de firma surorilor Salanţă având în vedere faptul că aceasta fusese înfiinţată chiar anul trecut.

Cum au ajuns surorile să deţină o firmă care nu are nicio legătură cu domeniul lor de activitate? Ei bine, se pare că creierul acestei afaceri bănoase cu statul este Alin Niculae Ştefan, angajat şi la Romstrade, companie deţinută de controversatul om de afaceri Nelu Iordache, arestat anul trecut pentru deturnare de fonduri. Surse politice susţin că Loredana Salanţă îl cunoştea pe Nelu Iordache încă din 2010, când compania Romstrade câştiga un contract de 80 de milioane de lei pentru reabilitarea drumului judeţean care leagă Bistriţa-Năsăud de Mureş.

 

Din femeie de afaceri, în victimă

După ce mai multe zile nu a dorit să comenteze deloc situaţia, fosta Miss World România 2009 a trimis presei un comunicat de presă halucinant. Aceasta insinua că cei care se ocupă în realitate de firmă se folosesc de imaginea sa.

„Intenţia mea a fost să acumulez experienţă antreprenorială. Foarte rapid am înţeles că nu am timp pentru a mă implica în astfel de proiecte, iar mulţi se folosesc de imaginea mea pentru interesele lor proprii. Am luat măsurile necesare legale pentru a ieşi împreună cu sora mea din acţionariatul acestei societăţi”, declara la acea vreme Loredana Salanţă. Aceasta susţinea şi că firma în cauză nu i-a adus niciun beneficiu material.

Şi la această dată firma funcţionează, iar acţionare sunt în continuare surorile Salanţă. Între timp, a apărut şi bilanţul contabil pentru anul 2013, care nu sugerează în niciun fel că firma ar fi pus mâna pe un contract de deszăpezire de aproape două milioane de euro. Potrivit datelor oferite de Ministerul Finanţelor Publice, în anul 2013, cifra netă de afaceri abia a trecut de 170.000 de lei, veniturile totale ajungând la doar 247.000 de lei, iar cheltuielile totale la 240.616 lei. Profitul brut a ajuns anul trecut la doar 6.417 lei. În ciuda scandalului mediatic din luna februarie ce a pătat destul de serios CNADNR, instituţia nu a anulat contractul şi nici nu a venit cu o poziţie oficială cu privire la cele întâmplate.

 

Cine sunt surorile Salanţă?

Cine sunt totuşi cele două puştoaice care au reuşit să pună mâna pe un contract cu statul aşa de bănos? Loredana are 21 de ani, iar sora sa Cosmina 24 de ani şi sunt din comuna bistriţeană Budacu de Jos. Copilăria şi-au petrecut-o pe uliţa satului, într-o casă modestă, succesul cunoscându-l însă destul de devreme, chiar din timpul liceului. Cea care a devenit cunoscută chiar şi în străinătate este Loredana Salanţă, care a participat şi câştigat Miss World România 2009. Doi ani mai târziu, fotomodelul câştigă şi Top Model of The World, fiind chiar prima româncă ce a avut ocazia să urce pe podiumul acestui concurs.

În toată această perioadă, modelul a ţinut legătura cu persoane influente din PDL, precum fostul prefect şi actualul senator Cristian Florian sau fostul preşedinte de Consiliu Judeţean, Liviu Rusu. Aceştia erau adesea prezenţi la evenimentele organizate de brunetă. Şi mama surorilor este „femeie de afaceri”. După ce s-a ocupat de problemele romilor la Primăria Budacu de Jos, Violeta Salanţă şi-a făcut o firmă prin intermediul căreia duce persoane la muncă în Germania. Singurul care mai locuieşte în Budacu de Jos este tatăl surorilor Costel.

Chiar cu o zi înainte ca firma surorilor să câştige licitaţia pentru deszăpezirea Dâmboviţei, Loredana şi Cosmina au schimbat macazul. În 23 decembrie 2013, Loredana Salanţă era prezentă la Centrul de Protecţie a Copilului din Năsăud, la o acţiune de binefacere alături de membrii PSD, filiala judeţeană de tineret. După scandalul în care au fost implicate, surorile Salanţă sunt mult mai discrete, însă îşi continuă activitatea de modeling. După ce anul trecut a vizitat exclusivista Bali, Spania şi Statele Unite, anul acesta Loredana Salanţă s-a focusat, se pare, pe muncă.

În această primăvară, Loredana Salanţă a fost în Germania pentru a juriza concursul Top Model of the World, competiţie câştigată de bistriţeancă în urmă cu cinci ani.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.