În urma rezolvării contestaţiilor, s-a adjudecat o licitaţie de 35 de milioane de euro pentru emiterea online a actelor de stare civilă (SIIEASC). Firmele câştigătoare sunt SC UTI Group SA, SC CertSign SA și SC AM Project Design & Consulting SRL. Primele două sunt controlate de afaceristul dejean Tiberiu Urdăreanu care este implicat şi în business-ul semnăturilor digitale. El este cadru militar, maior rezervist, şi fiul generalului Tiberiu S. Urdăreanu, fost şef al Comandamentului Trupelor de Tancuri şi Auto în vremea regimului comunist.
Proiectul prevede servicii de dezvoltare și implementare, servicii de scanare și stocare a arhivei istorice pentru SIIEASC, furnizarea echipamente hardware — servere și echipamente de stocare (PC, UPS, imprimante, echipamente comunicații, certificate digitale) — pentru toate cele 3188 de Unități Teritorial Administrative, inclusiv dotarea unui data center. Totodată, se vor presta servicii de consultanță în domeniul managementului de proiect, informare și publicitate pentru implementarea proiectului. „În urma reevaluării ofertelor depuse în cadrul procedurii de atribuire a contractului de achiziție publică ‘Sistemul Integrat de Emitere a Actelor de Stare Civilă’ — (SIIEASC), Ministerul pentru Societatea Informațională a stabilit câștigătoare asocierea formată din SC UTI Group SA (lider al asocierii), SC CertSign SA și SC AM Project Design & Consulting SRL.
În conformitate cu decizia Consiliului Național pentru Soluționarea Contestațiilor din 6 februarie 2014 și hotărârea Curții de Apel București din 17 aprilie 2014, comisia a respins ofertele depuse de SC S&T România SRL (lider al asocierii) cu SC Siveco România SA, SC Expert One Research SRL, SC Frontal Communication SRL, SC BCS Business Consulting Software SRL și SC Romsys SRL (lider al asocierii) cu SC Indra Sistemas SA, SC Mercury 360 Communications SRL”, se arată într-un comunicat al MSI.
Urdăreanu, prieten cu Băse’ şi Iliescu
Firma Certsign, controlată de Tiberiu Urdăreanu, se numără printre puţinele societăţi autorizate să emită certificate de semnături digitale recunoscute oficial de statul român. În SC Certsign se regăsesc două entităţi juridice din cadrul unui grup financiar condus de omul de afaceri Tiberiu Urdăreanu: UTI Holding BV şi UTI Grup. El este cadru militar, maior rezervist, şi fiul generalului Tiberiu S.Urdăreanu, fost şef al Comandamentului Trupelor de Tancuri şi Auto în vremea regimului comunist.
Tiberiu Urdăreanu s-a născut la Dej şi la începutul anilor ‘90 a început să construiască imperiul financiar UTI. Pentru început, Urdăreanu a deschis SC Incon SRL, care se ocupa cu activitatea grafică computerizată, procesarea de imagini, subansamble şi accesorii pentru calculatoare. Ulterior, a apărut UTI Group care s-a împărţit în UTI Systems (furnizează soluţii pentru sisteme de securitate), Cobra Security (furnizează servicii specifice de securitate pentru bunuri şi persoane), UTI Retail Solutions (furnizează echipamente şi soluţii pentru securitatea spaţiilor comerciale şi a fondului de marfă) şi UTI Instal Construct (construcţia şi instalarea de sisteme electrice). Urdăreanu a fost unul dintre “pionierii” afacerilor cu statul. Prin intermediul UTI, în 1993 firmele omului de afaceri au securizat reţelele Bancorex şi Eximbank, Centrala Nucleară de la Cernavodă. UTI a primit 60 de milioane de euro pentru securizarea Portului Constanţa şi 30 de milioane de euro pentru securizarea Aeroportului Henri Coandă Otopeni. 1,4 milioane de euro şi 239,7 miliarde de lei vechi au fost sumele plătite de stat către firmele lui Urdăreanu pentru securizarea staţiilor de metrou din Bucureşti. UTI a făcut afaceri şi cu Ministerul Administraţiei şi Internelor pentru securizarea frontierelor, cu Direcţia Generala a Vămilor, Parlamentul României, Romtehnica, Ministerul Comunicaţiilor Tehnologiei şi Informaţiilor, CONEL. UTI Italy, societate legată de Urdăreanu, furnizat diferite servicii şi produse pentru SPP, serviciul care îl apără pe Traian Băsescu de eventualele “efuziuni sentimentale” ale românilor. Mai mult, UTI Italy a fost şi creditorul SPP-ului (garanţiile guvernamentale cu numerele 705, 5153 şi 5154), pentru 1,6 milioane de dolari şi 2,24 milioane de euro. Dacă în 2004, Urdăreanu a fost decorat de Ion Iliescu cu Ordinul Naţional pentru Merit în grad de Cavaler, după câţiva ani, acelaşi Urdăreanu l-a însoţit pe Traian Băsescu într-o vizită oficială în China.
75 de milioane de documente trebuie să fie scanate
În cadrul proiectului vor fi scanate şi digitizate toate actele de stare civilă din ultimii 100 de ani, aproximativ 75 de milioane de documente. Sistemul integrat de emitere a actelor de stare civilă trebuie livrat înainte de 1 iulie 2015.
„Acest proiect este menit să uşureze viaţa tuturor cetăţenilor. Sper că vom asista în viitor la o schimbare radicală a fluxurilor administrative, astfel încât vom elimina cozile de la ghişee, iar actul administrativ va fi mult simplificat şi eficientizat. Ne interesează, în egală măsură, absorbţia fondurilor europene pentru proiecte cu adevărat valoroase şi cu impact asupra vieţii cetăţenilor şi a administraţiei, cum este acesta. Tocmai de aceea, implementarea în timp util a proiectului, la standarde tehnologice performante, este foarte importantă”, a precizat ministrul pentru Societatea Informaţională, Răzvan Cotovelea.
35 de milioane de euro pentru certificatele de căsătorii
Obiectivul general al proiectului care va fi implementat de MSI și finanțat prin fonduri structurale îl reprezintă îmbunătățirea și automatizarea sistemului de depunere a cererilor pentru emitere/eliberare și eliberarea efectivă a documentelor de stare civilă, bugetul total al proiectului de eliberarea online a actelor de Starea Civilă fiind de 35 de milioane de euro.