Iată că, deşi, sincer, nu aş fi dorit – ca o confirmare a celor spuse în declaraţia mea politică de săptămâna trecută – în recomandările Comisiei Europene privind România verdictul a fost clar, negru pe alb: guvernul nu a făcut pentru această ţară, nici pe departe ce a promis.
Citez din programul de guvernare Ponta: „…instituţii puternice ale statului, bunăstare, corectitudine şi bun-simţ“ într-o „Românie puternică“, în care „clasa de mijloc să fie susţinută“. Aceasta şi multe altele promiteau atunci guvernanţii în programul pentru perioada 2013-2016.
Dar iată că recomandările făcute zilele trecute României de către Comisia Europeană arată că niciuna din vorbele frumoase rostite atunci nu a devenit realitate.
Raportorii Comisiei Europene au observat că ponderea veniturilor din taxe şi impozite la bugetul de stat este una dintre cele mai mici din Europa. Aceasta demonstrează dimensiunea ridicată a fraudei, corupţiei şi evaziunii fiscale. Dar ţara noastră are mai multe „performanţe” nedorite. Una dintre ele este că România este ţara membră a Uniunii Europene în care se găseşte cel mai mare decalaj între veniturile fiscale teoretice obţinute din TVA şi cele încasate efectiv la buget.
Referitor la TVA, Comisia Europeană mai are nemulţumiri: eficienţa sistemului de colectare a TVA trebuie îmbunătăţită rapid, autorităţile fiscale responsabile trebuie urgent să îşi intensifice cooperarea transfrontalieră cu omologii din alte ţări europene pentru a preîntâmpina frauda transfrontalieră.
Citez din raport: „România răspunde, în general, tardiv, cererilor de informaţii depuse de administraţiile fiscale ale altor state membre ale UE şi recurge într-o măsură limitată la controlul multilateral în materie de TVA, un instrument util, care permite combaterea fraudei transfrontaliere în domeniul TVA, în special în cooperare cu ţările vecine”.
Stimaţi colegi, nu uitaţi că vorbim aici despre o analiză pur tehnică realizată de experţii Comisiei Europene, o analiza pertinentă şi de necontestat. Observăm aici că un fapt semnalat în repetate rânduri de politicienii de dreapta, şi anume că dacă firmele mari ocolesc statul la plata TVA, statul „se descurcă” şi le exploatează „la sânge” pe cele mici, este spus acum cu subiect şi predicat de către experţii Comisiei Europene.
„Sarcina fiscală suportată de persoanele cu venituri salariale mici şi medii rămâne ridicată şi încurajează munca nedeclarată şi nedeclararea integrală a veniturilor”, spune CE. Dar Comisia Europeană are încă îngrijorări în privinţa modului în care Guvernul României îşi formulează rezultatele aşteptate de la viitoarea absorbţie a fondurilor europene 2014-2020, potrivit declaraţiilor făcute de doamna Vittoria Alliata di Villafranca: “Primul lucru de care suntem îngrijoraţi, şi unde am vrea să vedem mai mult efort, este o mai bună formulare a rezultatelor aşteptate. Alocarea de fonduri între obiective nu este suficient echilibrată. În opinia noastră, ar trebui să fie alocat mai mult pe partea de măsuri sociale şi economice”, a declarat oficialul european.
Potrivit acesteia, spre deosebire de propunerile Guvernului, Comisia Europeană doreşte ca autorităţile române să aibă la dispoziţie mai multe fonduri europene pentru proiectele de mediu decât pentru transport în viitorul Program Operaţional Infrastructură : „Am vrea să vedem mai puţin pe partea de transport, pentru ca Mediul să primească mai multe fonduri pentru a se conforma aquis-ului”, a afirmat Vittoria Alliata di Villafranca.
Deci Comisia Europeană sugerează că ar fi bine ca mai mulţi bani europeni să fie alocaţi “pe partea de sprijin acordat IMM-urilor şi pentru servicii sociale, sănătate, educaţie, cercetare”.
Dar ce se întâmplă, de fapt, la noi ? Asistăm cu toţii la un nou, dar de fapt vechi scandal care poartă semnătura guvernului Ponta:scandalul autostrăzii Transilvania. Concret, aflăm din massmedia că, după ce a reziliat contractul cu Bechtel şi a plătit din bani publici 38 milioane de euro despăgubiri, ministrul Dan Şova, desigur cu acordul şefului său direct Victor Ponta, vrea acum să plătească noului constructor aproape aceeaşi sumă pe care americanii o cereau ca să termine lucrările ! Finalizarea celor nici mai mult, nici mai puţin de 60 de km. din autostrada Transilvania, dintre Borş şi Suplacu de Barcău, care a fost construită în proporţie de 50% de Bechtel, a fost scoasă la licitaţie de către Compania de Autostrăzi pentru o valoare cuprinsă între 219 şi 263 de milioane euro. În urmă cu doar un an, tot sub conducerea aceluiaşi Dan Şova, tot cu acelaşi Victor Ponta premier, Compania de Autostrăzi a reziliat contractul cu firma americană Bechtel pentru tronsonul de autostradă despre care vorbim, pentru că, oficial, suma necesară încheierii lucrărilor era de 250 milioane euro, considerată inacceptabilă de aceleaşi autorităţi. În plus, pentru a rezilia contractul statul român (mai precis, contribuabilul) a plătit despăgubiri de 38 milioane de euro către Bechtel. Nu uitaţi, stimaţi colegi, că de atunci şi până la rezilierea contractului a trecut un an, timp în care lucrările deja făcute au rămas, chipurile, în conservare.
Şi dacă tot vorbim despre „aşa, nu!”, să fim atenţi la ceea ce Comisia Europeană reaminteşte, mai precis la unul dintre angajamentele luate de România anul trecut, anume cel privitor la achiziţiile publice.
Potrivit promisiunilor făcute şi asumate, guvernul urma să „consolideze sistemele de gestionare şi de control şi prin îmbunătăţirea procedurilor de achiziţii publice”. Această promisiune se regăsea şi în programul de guvernare: „…diminuarea corupţiei prin decuplarea clientelei politice de la banul public şi transparentizarea folosirii acestuia, în paralel cu regândirea achiziţiilor publice în baza criteriilor de oportunitate, prioritate, eficienţă.” Dar nimic nu s-a întâmplat, iar acum Comisia Europeană ne critică: „Există progrese limitate legate de îmbunătăţirea achiziţiilor publice; eforturile de prevenire a conflictelor de interese şi a problemelor de transparenţă din domeniul achiziţiilor publice nu au dat suficiente rezultate până acum”.
Dar ce e cel puţin curios e că Victor Viorel Ponta promite baronilor locali ca va termina cu „regimul PDL” şi că în mod cert dreapta unită este doar o glumă proastă fără nicio şansă de reuşită, dar în faţa oficialilor Uniunii Europene se laudă cu succesele reformei şi jură fără să clipească o secundă, că le va continua mult mai dur! Unde şi când minte domnul prim-ministru? Şi, mai ales, cine îl mai crede?
Deci, încetaţi cu minciunile, domnule Ponta, şi apucaţi-vă să mai faceţi câte ceva şi pentru ţară!
Ioan Oltean, deputat PDL