Mizerii şi rozătoare moarte în bazine de captare a apei de pe raza comunei Coşbuc din judeţul Bistriţa-Năsăud, care alimentează mai mult de jumătate din populaţia localităţii, este semnalul trimis de un localnic îngrijorat de situaţie.  Niculaie Anghel, edilul din Coşbuc, susţine însă că nu este adevărat şi că ceea ce a apărut în mass-media bistriţene sunt doar atacuri murdare ale unui inamic mai vechi de-al său, omul de afaceri Pavel Sângeorzan. Fotografiile şi situaţia de la faţa locului îl contrazic însă pe primarul Anghel.

 

„Mai bine de jumătate din locuitorii comunei Coşbuc beau, fără să ştie, apă dintr-un bazin de captare plin de gunoaie, şobolani, rugină.

Este îngrijorător faptul că nimeni nu ştie care este realitatea în condiţiile în care apa din acest bazin ajunge prin conducte într-un altul, bazinul oficial, prezentat ca atare de cei din primărie drept unica sursa de captare. Din păcate de la sursa de captare şi până la robinete nu existe niciun fel de filtrare, pentru că staţia cu acest rol nu e funcţionabilă. Captările din Coşbuc, care pun în pericol sănătatea oamenilor sunt rodul unui proiect de mai bine de un milion de euro, realizat recent prin Compania Naţională pentru Investiţii (1 milion 40 mii euro), cotă cofinanţare locală de 24% din valoare ca parte a unui Proiect integrat prin F.E.A.D.R. – Măsura 322 – Aducţiune apă potabilă.

Ne întrebăm ce părere are Garda de mediu, autoritatea de management a FEADR, Consiliul Judeţean BN, Comisia Europeană despre cum se pricepe să gestioneze un proiect european şi cum pune în pericol sănătatea locuitorilor conducerea Primăriei Coşbuc, respectiv primarul localităţii?”, este mesajul trimis jurnaliştilor bistriţeni de un cetăţean din comuna Coşbuc.

 

La faţa locului, lucrurile nu sunt în bună regulă

Cele descrise de localnicul din Coşbuc, care a trimis drept dovezi şi fotografii de la „locul faptei” s-au confirmat şi în teren. La circa doi – trei kilometri distanţă de un bazin mai mare de captare a apei – „bazinul oficial” după care urmează o staţie de dedurizare a apei -, situate între dealuri şi ferite de privirile curioase, se găsesc trei bazine (izvoare) de captare a apei în care se colectează apa ce vine de la nişte izvoare din apropiere. Potrivit surselor noastre, iniţial au fost amplasat doar două, dar fiindcă nu colectau apă suficientă, recent s-a mai amplasat încă unul. Din cele trei bazine de captare doar unul este cu capac etanş, unul are capac de plastic dar nu este asigurat, iar cel de-al treilea are un capac din scânduri. În acesta din urmă este primul în care intră apa de la izvorul din apropiere, apă care practic se scurge prin nişte orificii. Odată cu apa însă intră şi impurităţi, astfel că depunerile se adună. Problema nu sunt numai depunerile, ci şi unele vietăţi de talie mică, care au acces foarte uşor, având în vedere că închiderea nu este etanşeizată. De altfel aşa se pare că a pătruns şi rozătoarea (probabil şoarece de câmp) ce apare în imaginile foto trimise de localnicul din Coşbuc, jurnaliştilor. Mai mult decât atât, în amonte de cele trei bazine de captare, în imediata vecinătate, se află şi o stână de oi, de unde dejecţiile se pot infiltra, mai ales în zilele cu precipitaţii abundente, în pământ şi să ajungă foarte uşor prin pânza freatică în apa din bazine.

Cele trei bazine de captare sunt legate prin conducte de un alt bazin de captare a apei mai mare, cel oficial cum îl denumeşte localnicul care a dat alarma.

 

Primarul din Coşbuc, incoerent în explicaţii

În ochii primarului Niculaie Anghel, situaţia pare să nu fie atât de gravă şi spune că ceea ce a ajuns la urechile jurnaliştilor sunt zvonuri lansate de „o persoană de bună credinţă” din comună – omul de afaceri Pavel Sângeorzan – care îi face probleme de când deţine funcţia, începând cu anul 2000.

„M-au sunat ceva colegi de ai mei că au văzut pe internet un reportaj făcut de un om de bună credinţă din comuna Coşbuc, care din anul 2000 de când sunt eu primar, înainte şi după alegeri, îşi continuă atacurile, indiferent că e vorba de alegeri locale, parlamentare sau prezidenţiale. Păcat că suntem în comuna lui Coşbuc. Am făcut o reţea de apă, pe lângă multe alte lucruri care s-au făcut în această localitate (…). În 2009 am demarat această aducţiune de apă, întrucât cetăţenii au 18 reţele ale lor, individuale, care nu sunt controlate. S-au adunat 8-10 persoane şi au făcut un bazin şi de acolo au băut apă. Este apă de munte, apă foarte bună, este un pic dură, mai mult decât ar trebui şi de aceea am luat hotărârea în Consiliul local să accesăm fonduri. Am găsit sprijin prin Compania Naţională de Investiţii. Tot proiectul ne-a costat 740.000 de euro şi nicidecum un milion şi ceva de euro, cum se afirmă. Lucrarea a fost făcută de SC Serbis. (…) Problema este în felul următor: avem un om care se ocupă de apă, se iau analize de apă mereu, la o săptămână, două, se iau analize de către SANEPID. Apa trece prin staţii de dedurizare şi clorinare, deci apa este apă foarte, foarte bună. (…) Am luat hotărârea anul trecut în Consiliul local să mai captăm două izvoare – investiţia este foarte, foarte mică, în jur de 18.000 de lei – şi să trecem prin toată procedura de filtrare, deci de la izvoarele astea care sunt mult mai departe decât celelalte, se bagă în conductele celelalte şi intră frumos (nr. r – probabil apa) în staţia de dedurizare, clorinare şi de filtrare”, a explicat primarul comunei Coşbuc.

 

Întrebat dacă cel de-al treilea bazin (izvor) de captare aparţine administraţiei locale sau unei persoane care locuieşte în zonă, primarul se contrazice în afirmaţii. Într-o primă fază neagă, după care recunoaşte că şi cel de-al treilea bazin este conectat cu celelalte două amplasate anterior şi de fapt este tot al primăriei, pentru care lucrările au început în urmă cu aproximativ două săptămâni. În plus, el se arată convins că rozătoarea care apare în fotografii în bazinul de captare, a fost pusă acolo intenţionat.

„Şobolanii nu trăiesc în vârf de munte. Ce dracu mănâncă şobolanu’ în vârf de munte acolo? A fost dus de cineva intenţionat, că azi vin domnii de la Mediu, în baza reclamaţiei lui. Şi-a reclamat inclusiv fratele, că ştie tot cetăţeanu’ din Coşbuc, că fraţii lui au fost racordaţi ilegal la canalizare…(…) Muncitorii sunt încă aici, când a plouat nu au putut urca (n. r. – zona e greu accesibilă, fiind una de munte). Acolo vine un şanţ pentru apa care vine, aşa e programat, două sunt împrejmuite, celălalt nu. Numai un rău-făcător poate să arunce un şobolan acolo!”, a spus Niculaie Anghel.

bazin captare 2 bazin captare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.